avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... BO tip vechi, scadenta depasita
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

BO tip vechi, scadenta depasita

Buna.
ma confrunt cu o mica..mare problema, pe care sper sa ma ajutati sa o clarific.
In cadrul unui contract, societatea noastra a garantat avansurile incasate prin BO cu scadenta in luna octombrie, respectiv noiembrie 2008.
Contractul valabil incheiat prevede ca in momentul scadentei BO sa fie remis emitentului pt a fi inlocuit cu altul nou, asta in 48 de ore de la data scadentei.
Acest lucru nu s-a intamplat desi i-am notificat in scris asupra acestui aspect.
In acest moment, contractul extern care era izvorul contractului nostru, este in stand-by..datorita crizei.
Pe fondul suspendarii contractului extern, partenerul nostru de afaceri a inteles a introduce respectivele BO, de tip vechi si scadenta demult trecuta, in banca.
Am depus la banca o adresa prin care refuzam acceptarea la plata a acestora cat si considerentele pe care ne intemeiem refuzul.
Daca la inceput cei din banca au fost foarte "pro"..acum dau semne de indoiala..si din pacate dupa cum am vazut, situatia e la mana lor.
Se pot accepta la plata, de catre banca, aceste BO? in conditiile in care sunt de tip vechi, cu scadenta depasita si garanteaza avansul unui contract inca valabil ( nejustificata returnarea avansului )
Multumesc
Cel mai recent răspuns: EllaR , utilizator 13:34, 4 Mai 2009
Banca nu are voie sa refuze acest BO daca va fi introdus la plata. Daca nu aveti disponibil in cont va scrie refuz de plata pentru lipsa disponibil. Crditorul poate cere investirea cu formula executorie si sa treaca la executarea silita a debitorului. In carul executarii este imperios necesar sa se inceapa cu o somatie pe legea cambiei si biletului la ordin, in care vi se dau 5 zile ca sa platiti altfel veti fi executati. Cand primiti aceasta somatie aveti 5 zile in care sa faceti o opozitie pe legea cambiei si biletului la ordin in care sa va faceti apararile pe care le-ati invocat mai sus. Succes!
O banca nu poate accepta la plata sau transmite spre decontare un BO a carui scadenta a expirat.
cristina.catanoiu a scris:

O banca nu poate accepta la plata sau transmite spre decontare un BO a carui scadenta a expirat.


#-o De unde ati scos asta? Poate vreti sa spuneti ca nu il poate primi inainte de scadenta. El poate fi prezentat la plata 1 an de zile dupa data scadentei. B-)
Merci Brom.
Am mai cautat si eu...iar varianta cu intrare in CIP - catalogat incident minor- si apoi opozitia pe legea cambiei si biletului la ordin este singura care ma avantajeaza in momentul de fata.
Ma voi asigura ca n-am bani in cont :D
thx

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo analici analici Buna ziua Am un bilet la ordin de la un furnizor care are data scadenta 31.01.2012 intrebarea mea este daca mai pot sa il depun la banca pentru ridicarea ... (vezi toată discuția)
Bo refuzat dupa data scadentei - inregistrarea la cip Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Avem un contract de leasing pentru care s-au emis drept garantie BO cu scadenta pe data de 16 ale lunii. In august, data de 16 a fost duminica ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin _catalin_ _catalin_ AM O INTREBARE : FAPTUL CA M AM PREZENTAT LA BANCA CU UN BO PESTE DATA SCADENTEI ( APROX 5 LUNI) AR PUTEA CONSTITUI UN MOTIV DE CONTESTATIE LA EXECUTARE DIN ... (vezi toată discuția)