avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj + salariu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj + salariu?

Buna ziua!
Am absolvit facultatea in luna iulie 2012 si avand in vedere ca nu am reusit sa ma angajez intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire, in data de 2 octombrie m-am prezentat la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca sa mi se intocmeasca un dosar de intrare in plata.
La agentie am primit un carnet de evidenta, in care la rubrica : "Data stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj" s-a completat cu data de 30 septembrie 2012.
Data stabilita pentru viza lunara este 8 noiembrie.
Peste doua zile mi-am gasit un loc de munca pe baza unui anunt din ziar, si in data de 4 octombrie am si incheiat contractul, cu incepere de astazi (5 octombrie).
Intrebarea mea ar fi urmatoarea: avand in vedere ca eu m-am angajat inainte de 8 noiembrie - data la care ar trebui sa-mi prezint carnetul de evidenta pentru viza lunara - mai pot sa beneficiez de indemnizatia de somaj pe langa salariul?
Si cum ar trebui sa procedez? Trebuie sa prezint o copie a contractului de munca la angentie sau este suficient daca ma prezint doar in data de 8 noiembrie pentru vize?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:58, 6 Octombrie 2012
1. - Nu puteti sa cumulati salariul cu indemnizatia de somaj.
- Oricum veti primi indemnizatie de somaj pe perioada 30 septembrie - 4 octombrie (5 zile).

2. - Daca ati incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada de pana in 12 luni se va suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetrea CIM.
- Pentru asta trebuie sa mergeti la Agentia de Somaj cu o copie dupa CIM si sa completati o cerere de suspendare a platii indemnizatiei de somaj.

3. - Daca ati incheiat un CIM pe eprioada nedeterminata atunci va inceta plata indemnizatiei de somaj si veti primi lunar 30% din indemnizatia de somaj pana se termina cele 6 luni de somaj.
- Pentru asta mergeti la Agentia de Somaj cu o copie dupa CIM si completati o cerer pentru cei 30%.

4. - Vedeti ca angajatorul dvs. a gresit: trebuia sa depuna la Agentia de Somaj o lista cu locul de munca vacant si apoi dvs. primeati o dispozitie de repartizare pentru acel angajator.
- Dar asta nu e problema dvs. ci a angajatorului.
Multumesc de raspuns!

Eu, totusi, am gasit si alte pareri:

„Absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează, în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat”, a precizat Maricica Juca.
1. Nu e alta parere este o completare a ceea ce am spus eu.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent liceu nedumeritus nedumeritus Daca in timpul celor sase luni de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventii de liceu, reusesc sa ma angajez ( mai precis in ultima luna ) , mai ... (vezi toată discuția)
Prima de angajare cristihl cristihl Cum pot beneficia de prima de angajare de 500 de lei,fiind absolvent de liceu ,am primit somaj 2 luni dupa care m-am angajat pe perioada determinata de 2 ... (vezi toată discuția)
Suspendarea platii indemnizatiei de somaj, prima de incadrare xquestion xquestion Buna ziua, In cazul unui absolvent de studii superioare (care nu a mai lucrat niciodata si care dupa absolvire s-a inregistrat la somaj benefiicind de ... (vezi toată discuția)