avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul de vanzare-cumparare comporta unele cai de atac
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul de vanzare-cumparare comporta unele cai de atac

Buna ziua,

Am si eu urmatoarea situatie: saptamana viitoare o doamna, prietena de familiei fara grad de rudenie cu mine doreste sa doneze sau sa faca act de vanzare cumparare mie, dar cu intrare in posesie dupa decesul dansei. Am citit pe forum si pe internet ca atat actul de donatie poate fi atacat cat si actul de vanzare-cumparare, daca acesta din urma are inserat alte clauze. Mentionez ca eu sunt tanara, necasatorita, iar doamna are in prezent ca si rude doar nepoti de la frati si frati. Teama mea este ca dupa decesul doamnei, acestea pot sa ma dea in judecata si instanta sa le dea castig de cauza, deoarece acestea sunt grade de rudenie cu doamna. Pe de alta parte, in prezent acel imobil (apartament 2 camere)este un magazin si dansa il are inchiriat cu contract de inchiriere si spune dansa ca din acest motiv doreste sa faca donatia sau actul de vanzare dupa decesul dansei, dar eu am aceasta teama atacabila din partea rudelor. Cum sa procedam ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:39, 6 Octombrie 2012
Fraţii şi nepoţii din fraţi nu sunt moştenitori rezervatari, prin urmare, sub aspectul încălcării rezervei prin actul de donaţie, ei nu pot face nimic-nimic. Da' absolut nimic. Decît, cel mult, să mormăie în barbă.

M-am linistit, dar nu de tot:). Pana la urma ce este mai bine sa facem, donatie sau act de vanzare cumparare? Puteti sa imi explicati situatile cand poate avea castig de cauza rudele daca actul incheiat este donatie sau act de vanzare, dar cu intrare in posesie doar dupa decesul persoanei. Insist pentru ca am discutat ieri si cu o cunostinta care este avocat si acesta a spus ca actul de vanzare cumparare cu clauza de intrare in posesie dupa deces poate fi atacat clar de catre rudele doamnei la fel ca si donatia si nici o instanta judecatoreasca nu imi va da mie castig care nu am intretinut-o sau care nu am vizitat-o zilnic sau daca in cazul vanzari- cumparari, suma care va fi trecuta este clar fictiva si pot cere anularea. Sunt confuza complet.
Clauzele actului de V/C trebuiesc obligatoriu a fi respectate de catre cumparator. Uzufructul viager prevazut in contractul de V/C este un drept de maxima importanta pe care si-l mentine si de care beneficiaza vanzatorul in timpul vietii (existentei ca entitate umana). Vanzatorul poate emite si alte cauze contactuale, care pot fi acceptate de cumparator pe timpul tranzactiei de V/C (cheltuieri de inmormantare, pomenirile specifice ritului religios de care apartine, interzicerea altei V/C dupa trecerea in eternitate, etc). Am exprimat aceasta alegatie, pentru care nu solicit aprecierile de rigoare, intrucat comentariile mele se inscriu in legea "naturii/obiceiurilor si cutumelor autohtone".
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2012
eraz, utilizator
Acuma, nu că nu s-ar impune niscai aprecieri... Dar, dacă nu le solicitaţi, putem trece peste.

babamona, fraţii doamnei în cauză - sau nepoţii de frate, unde e cazul - nu pot ataca actul pentru vreo eventuală încălcare a rezervei lor succesorale pentru simplul motiv că ei nu beneficiază de rezervă. Aşa fiind, prietena dumneavoastra poate face orice liberalitaţi doreşte, fără să fie ţinută de vreo obligaţie privind rezerva succesorală, ea neavînd moştenitori rezervatari.

Nici măcar în cazul unei donaţii deghizată într-un act de vînzare/cumpărare nu trebuie să vă temeţi, atîta vreme cît un astfel de act poate fi supus reducţiunii doar de catre moştenitorii rezervatari.

Repet, dacă actul întruneşte toate condiţiile de fond şi de formă, nu aveţi de ce să vă temeţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ? szepi1 szepi1 Buna ziua ! Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie. Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot ... (vezi toată discuția)
Testament roxxy_aid roxxy_aid Am si eu o intrebare referitor la un caz. Domna X doreste sa lase prin testament mostenirea ei unui stranepot "Y"de sora.Mentionez ca aceasta are sotul ... (vezi toată discuția)
Testament julius05 julius05 O persoana de 76 de ani care ia decedat sotul acum multi ani, nu are copii mostenitori dar are un nepot din sora mostenitor. Eu sunt stranepotul din sora ... (vezi toată discuția)