avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la primarie, cu minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la primarie, cu minor?

Buna ziua, sotul meu a parasit domiciliul in urma cu putin timp, si spune ca decizia lui este definitiva. Noi avem o fetita de 1 an, insa nu avem bunuri comune, deci nu se pune problema de partaj.
As vrea sa stiu daca se poate divorta la primarie, pentru ca inteleg ca sunt costuri reduse, iar singurul meu venit este indemnizatia minima de crestere a copilului de la stat.
Totodata ma intereseaza sa aflu cum se stabileste in general dreptul la vizita, avand in vedere ca fetita are o varsta asa de frageda si daca sotul poate fi obligat sa plateasca o suma fixa/luna in cazul in care nu este angajat (familia lui are posibilitati financiare).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:45, 12 Octombrie 2012
Avand un copil minor nu puteti divorta la primarie, pe cale amiabila divortul cu minori se poate face numai in fata notarului public.

§2. Divorţul prin acordul soţilor pe cale judiciară

#CIN
NOTÃ:
Conform art. 40 din Legea nr. 71/2011 (#M1), în cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa poate să dispună divorţul prin acordul soţilor, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 373 lit. a) şi art. 374 din Codul civil.

#B
ART. 374
Condiţii
(1) Divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie.
(2) Divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.
(3) Instanţa este obligată să verifice existenţa consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 38 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (3): art. 38 alin. 3 din Codul familiei

§3. Divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială

#CIN
NOTÃ:
Conform art. 41 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile Codului civil privind divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil.

#B
ART. 375
Condiţii
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispoziţiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38^1 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (3): art. 38^1 alin. 2 din Codul familiei

ART. 376*)
Procedura
(1) Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Ofiţerul de stare civilă sau notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), cererea de divorţ se poate depune la notarul public şi prin mandatar cu procură autentică.
(3) La expirarea acestui termen, soţii se prezintă personal, iar ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.
(4) Dacă soţii stăruie în divorţ, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.
(5) Dispoziţiile art. 383 alin. (1) şi (3) se aplică în mod corespunzător. Dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ ori, în cazul prevăzut la art. 375 alin. (2), asupra exercitării în comun a drepturilor părinteşti, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată, potrivit prevederilor art. 374.
(6) Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se înţeleg este de competenţa instanţei judecătoreşti.
#CIN
*) A se vedea şi:
- secţiunea IV^1 - Procedura divorţului - din capitolul IV din Regulamentul de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 710/C/1995;
- capitolul IX - Constatarea desfacerii căsătoriei prin acordul soţilor de către ofiţerul de stare civilă - din Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 64/2011.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38^2 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (3): art. 38^2 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (4): art. 38^2 alin. 3 din Codul familiei
- alin. (5): art. 38^2 alin. 4 din Codul familiei
- alin. (6): art. 38^2 alin. 5 din Codul familiei

Programul de vizitare ar trebui sa se desfasoare saptamanal la domiciliul minorei, avand in vedere varsta fageda, in prezenta mamei sau a unei alte rude apropiate. Trebuie mentinuta legatura cu tatal, daca si el doreste.

Daca tatal nu are venituri, pensia se stabileste raportat la minimul pe economie, numai ca nu stiu cum va face aceasta plta daca nu are venituri, nefiind obligata familia paterna sa suporte aceste obligatii de intretinere.

Pentru a putea divorta la notar este necesar sa va intelegeti asupra tuturor aspectelor legate de desfacerea casatoriei (acordul de divort, situatia numelui, custodia minorului, locuinta acestuia, programul de vizitare si pensia de intreinere).
Daca nu va intelegeti pe toate aspectele- nume, program de vizita , pensie si nu in cele din urma, cine plateste procedura notariala care costa ceva, nu puteti divorta nici la notar.
Puteti divorta in instanta , va costa 39 de lei daca nu apelati la avocat.
Daca nu obtine venituri, pensia se va stabili raportat la venitul minim pe economie, max 25% din acesta daca nu mai are si alti copii.
Program de vizita nu cereti dvs, cere tataicul daca vrea si functie de propunerile sale, acceptati sau va opuneti
Vizite dupa program nu as recomanda, mai ales la o astfel de varsta mica, azi doarme de la 11, maine de la 12:30... Nu are un program stabil azi copilul, are 2 poate 3 somnuri pe zi...

Vizitele in prezenta altor persoane sunt o mare tampenie, e similar cu a nu acorda drepturi de relatii personale; relatia dintre 2 oameni se cimenteaza cand interactioneaza ei singuri in diverse situatii, nu formezi relatii de atasament profund parental cu un vizitator saptamanal ocazional.
Nu inteleg cum e bun tatal copilului sa stea cu el jumatate de zi cand sotii sunt in relatii bune, mai pleaca si mama cu fetele la un suc, mai face piata, mai merge la coafor... dar devine deodata pericol public la separarea partilor, asa de mare ca, deodata, nu mai poate sta singur cu propriul copil. Uneori, nici macar cateva ore!!!
E, sincer, strigator la cer!

Revin la subiect: incercati sa va intalniti cu tatal, sa discutati toate aspectele si sa va intelegeti; mai ales cu privire la copil ar fi bine sa va intelegeti si sa colaborati.

In cazul in care tatal nu are posibilitati financiare, bunicii pot fi chemati in judecata pentru intretinerea nepoatei, insa nu v-as recomanda sa va contrati cu toata familia lui.

Succes, reveniti sa ne povestiti evolutia situatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin acordul partilor- procedura rozaliaersek rozaliaersek Buna ziua,vreau sa divortez dar am 2 copii minori,de 13 respectiv 11 ani.Daca sotul ar fi de acord sa divortam si ar semna actele pentru divort ce se depun la ... (vezi toată discuția)
Divorț la notar teodosie113 teodosie113 As dori sa stiu si eu cat costa un divorț la notar si ce condiții trebuiesc îndeplinite. (vezi toată discuția)
Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)