avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj coachizitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj coachizitie

X si Y, in calitate de concubini, pe data de 01.06.2008 contracteaza un imprumut in banca in valoare de 20000 lei, pe 20 de ani, insa pe contractul de imprumut apare numai X.
Pe data de 01.08.2008 (la 2 luni de la data imprumutului), X se casatoreste cu Y, iar banii din imprumut 1/2 sunt investiti in nunta, iar restul in renovarea unui bun propriu al lui Y.
Pe 01.12.2008 (la 4 luni de la nunta), Y introduce actiunea de divort impotriva lui X, actiune care este inca pe rolul instantei de fond.
Arat ca de la data contractarii imprumutului, numai lui X (cum este si firesc) i se retin rate din salariu pentru banca, imprumutul urmand a se finaliza peste aproape 20 de ani.
Ce posibilitati juridice are X impotriva lui Y pentru a-si recupera macar 1/2 din suma imprumutata la care se adauga si dobanda bancii?
Un eventual partaj in coachizitie,in care Y sa fie obligat la 1/2 din ratele achitate pana in prezent si de asemenea sa fie obligat sa suporte si 1/2 din imprumutul ramas de achitat (suma restanta + dobanzi bancare)si care sa fie temeiul de drept?
Daca sugerati a altfel de actiune, astept sugestiile dvs.
Cel mai recent răspuns: Purice Ovidiu , Avocat 19:00, 13 Iulie 2010
Despre ce coachiziţie discutăm? Despre ce voinţă reală? Y avea imobilul în proprietate dinainte de căsătorie. X nu a participat cu niciun leu la cumpărarea lui, ci doar la renovare. Deci, un drept de creanţă. Nimic mai mult.
themis a scris:

Despre ce coachiziţie discutăm? Despre ce voinţă reală? Y avea imobilul în proprietate dinainte de căsătorie. X nu a participat cu niciun leu la cumpărarea lui, ci doar la renovare. Deci, un drept de creanţă. Nimic mai mult.


In acest caz cred ca aveti dreptate, singura actiune ar fi una in pretentii.
Dar ce spuneti, de un alt caz, in care X si Y concubini, se gospodaresc impreuna si se apuca de ridicarea unei case cu bani comuni insa in acte apare doar Y. In acest caz, poate fi vorba de un partaj in coachizitie?
Daca da, ce temei de drept sa invoc, mi s-a pus in vedere de instanta si pana acum nu am gasit niciunul
Banii concubinilor nu sunt comuni. Nu putem vorbi despre comunitate de bunuri sau despre patrimoniu comun în cazul concubinilor. Cel mult despre bunuri în coproprietate, proprietate pe cote părţi ca modalitate a dreptului de proprietate.

Al cui este terenul? Dacă este al celui care are şi casa pe nume, discutăm despre un singur proprietar. Celălalt concubin are doar un drept de creanţă pentru sumele investite. Dacă construcţia nu este pe numele proprietarului terenului, dar acesta din urmă a consimţit la întabularea ei pe terenul său pe numele celuilalt, avem doi proprietari. Unul pe teren şi unul pe construcţie, cu drept de superficie pe toată durata existenţei construcţiei. Aici creditor este proprietarul terenului, pentru suma cu care a participat la construire. Acesta ar putea invoca accesiunea imobiliară, fie pentru întregul imobil, fie pentru o cotă parte. Depinde de înţelegerea făcută cu privire la dreptul celuilalt de a construi şi de a întabula pe numele său.

Dar despre partaj în coachiziţie este greu de vorbit, dacă nu există titlu de proprietate pe numele amîndurora, care să ateste dreptul de proprietate pe cote părţi.

In situatia data este vorba despre un drept de creanta a lui x asupra constructiei lui Y si eventual un drept de retentie asupra bunului imobil pana la achitarea sumei de bani ce constituie creanta sa .
Terenul este pe numele lui Y insa casa este ridicata fara autorizatie si deci nu apare nimeni in acte.
Eu am vazut hotarari mai vechi, si nu in pretentii, prin care se admitea un partaj in coachizitie in acest caz motivat de aspectul ca cei doi se gospodareau impreuna.
Chiar si in situatia in care partajul in coachizitie nu este legiferat, eu consider ca practica poate sa-l utilizeze aplicandu-i regulile iesirii in indiviziune pe cote parti, avand in vedere pe de o parte atat intentia legiuitorului pe viitor de a reglementa regimul juridic al concubinajului cat si aspectul ca sunt si alte institutii juridice nereglementate - ex: imbogatirea fara justa cauza.

meroiud a scris:

In situatia data este vorba despre un drept de creanta a lui x asupra constructiei lui Y si eventual un drept de retentie asupra bunului imobil pana la achitarea sumei de bani ce constituie creanta sa .

Alte discuții în legătură

Bună ziua după o relație de concubinaj de 2 ani de zile, se ... Alinaaa00003 Alinaaa00003 Bună ziua După o relație de concubinaj de 2 ani de zile, se poate cere partaj? (Chiar dacă acesta are un teren in jur de 1000mp )? Exista câștig in ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj lylo lylo Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste explicatii pe tema unui partaj destul de complicat. X si Y se casatoresc si se muta impreuna la parintii lui ... (vezi toată discuția)
Concubinajul cab av PIRSAN  SILVIA cab av PIRSAN SILVIA tot se vorbeste despre faptul ca in cazul in care convietuiesti cu cineva minim 5 ani,bunurile achizitionate pot fi considerate ca bunuri comune,indiferent pe ... (vezi toată discuția)