X si Y, in calitate de concubini, pe data de 01.06.2008 contracteaza un imprumut in banca in valoare de 20000 lei, pe 20 de ani, insa pe contractul de imprumut apare numai X.
Pe data de 01.08.2008 (la 2 luni de la data imprumutului), X se casatoreste cu Y, iar banii din imprumut 1/2 sunt investiti in nunta, iar restul in renovarea unui bun propriu al lui Y.
Pe 01.12.2008 (la 4 luni de la nunta), Y introduce actiunea de divort impotriva lui X, actiune care este inca pe rolul instantei de fond.
Arat ca de la data contractarii imprumutului, numai lui X (cum este si firesc) i se retin rate din salariu pentru banca, imprumutul urmand a se finaliza peste aproape 20 de ani.
Ce posibilitati juridice are X impotriva lui Y pentru a-si recupera macar 1/2 din suma imprumutata la care se adauga si dobanda bancii?
Un eventual partaj in coachizitie,in care Y sa fie obligat la 1/2 din ratele achitate pana in prezent si de asemenea sa fie obligat sa suporte si 1/2 din imprumutul ramas de achitat (suma restanta + dobanzi bancare)si care sa fie temeiul de drept?
Daca sugerati a altfel de actiune, astept sugestiile dvs.
detaliile acestei spete sunt cel mai bine stiute de cel care se ocupa de ea.
Lasand un pic la o parte detaliile ei, situatia concubinilor este foarte des intalnita si, fara sa ai o reglementare legala trebuie s te descurci cum poti.
In mod cert, foarte multi concubini se comporta ca si sotii - pun impreuna sume de bani si isi cumpara apartamente, bunuri de folosinta indelungata...etc. De multe ori acestea sunt trecute pe numele unuia dintre ei.
Daca intr-o asemenea situatie unul dintre concubini pierde tot - cu siguranta am fi in fata unei nedreptati.
Fara reglementare legala insa, nu avem la dispozitie decat principiile generale. Plecand de aici si incercand sa probam intentia partilor de a dobandi in comun o serie de bunuri, un judecator intelept ar putea pronunta o hotarre diferita, care sa echilibreze situatia. Eu unul a s incerca sa dovedesc cele aratate intr-o astfel de speta ( nu neaparat asta - ale carei detalii imi sunt straine).
Ceea ce puteti dvs solicita este un drept de creanta asupra investitiilor facute asupra bunului propriu al celuilalt, actiune care este supusa termenului general de prescriptie respectiv de 3 ani.
Art. 30 C. fam. este foarte clar "toate bunurile dobandite de oricare dintre soti in timpul casatoriei sunt de la data dobandirii bunuri comune indiferent de cel trecut in actul de achizitie", celelalte bunuri sunt proprii.
Divort si partaj
lylo
Buna ziua.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste explicatii pe tema unui partaj destul de complicat. X si Y se casatoresc si se muta impreuna la parintii lui ... (vezi toată discuția)