avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizită minor acordat pentru bunică
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizită minor acordat pentru bunică

Buna ziua,

In urma divortului, tatal fetitei mele minore a cerut un program de vizita, pe care eu i l-am acordat, respectiv de doua ori pe luna, o zi in domiciliul sau.
Fosta mea soacra, m-a actionat in instanta pentru ca si ea, la randul ei , sa beneficieze de un program de vizita pentru minora, respectiv de patru ori pe luna, in domiciliul sau.
In motivarea actiunii, aceasta justifica lipsa din tara a tatalui minorei, care, sustine fosta mea soacra, s-ar afla la munca in alta tara.(cu toate ca tatal a declarat ca nu realizeaza venituri, nu este incadrat in munca, astfel fiind obligat la plata unei pensii de intretinere de 150 lei lunar).
Ma poate obliga instanta la acordarea acestui program de vizita catre bunica, avand in vedere ca tatal minorei deja beneficiaza de un program pe care l-a solicitat in cadreul procesului de divort?
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 18:53, 14 Octombrie 2012
Buna dimineata
Legea 272/2004 glasuieste ca minorul are dreptul de a intretine relatii cu persoanele fata de care a dezvoltat relatii de atasament.
Bunaoara, minorul nu-si cunoaste tatal, acesta apare ca meteoritul in viata sa si copilul este OBLIGAT de instanta sa mearga cu el in vacanta.
Pe bunicii materni si pe matusa copilul ii adora, intreaba mereu "cand mergem la buni'? Si mama ii raspunde:
"Nu mergem la buni, ca vine tata si trebuie sa te joci cu el"
Si tata daca vrea vine, daca nu, nu, si asa, interesul suprem al copilului este satisfacut.
De ce au mai mult drept de vizita bunicii paterni decat bunicii materni?
Oare nu e discriminare?
Draga doamna, formulati o cerere de program de vizitare pentru fiecare membru al familiei dumneavoastra si "ocupati" in felul acesta zilele din calendar, astfel incat familia materna sa aiba perioade bine definite de timp spre a le petrece cu copilul, iar "meteoritul" si familia sa sa fie obligata la un program in intervalul de timp ramas. Totdeauna, meteoritii au o mare problema, cu orele si zilele fixe si cu consecventa! si de aici si rapida plictiseala pentru rolul de "tata perfect"
Alex_Munteanu a scris:

:)) Drăgut, nu erau deja de aglomerate destul instantele, le mai aglomerati si dvs.

Nu stiu de ce :), asteptati-va sa va fie respinse cererile rudelor.

Dar de ce sa fie respinse cererile? si cum? ca neintemeiate sau ca inadmisibile? E cumva familia paterna mai grozava si mai cu drepturi decat cea materna? Cat priveste gradul de incarcare a instantelor, lista meseriilor a fost si e lunga. Daca doamnele si domnii judecatori sunt singurii practicieni ai unei profesii in care nu raspund pentru deciziile lor profesionale (medicii raspund, avocatii raspund, mediatorii raspund etc) atunci sa accepte ca astfel de drepturi vin la pachet cu astfel de indatoriri (ma rog relatia dintre drepturi si obligatii lasa mult de dorit in Romania). Iar daca nu le convine sa treaca in avocatura sau sa se apuce de gradinirit! Liberul acces la justitie e garantat de constitutie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Va multumesc tuturor pentru pareri si sfaturi. Legislatia noastra, de cele mai multe ori exagerat de interpretabila, nu stabileste clar niste reguli dupa care sa ne ghidam. Mi se pare aberant sa nu poti "sanctiona" un parinte ( in cazul meu tatal minorei) in momentul in care el nu se prezinta la programul de vizita stabilit, dar nici nu anunta in prealabil ca nu vine. Mi s-a intamplat de multe ori sa trezesc copilul de dimineata in ziua de vizita a tatalui, sa o pregatesc si sa stau pe balcon uitandu-ma pe geam cu zecile de minute sa vad daca vine sau nu sa o ia (evident nu venea, apuca-te si dezbraca copilul, si tine-l in casa, nu iti face nici tu alt program, pt k nu se stie daca se gandeste sa apara intr-un final...).
De asemenea e la fel de anormal ca tatal care a declarat la divort ca nu are venituri si plateste pensie alimentara la salariul minim pe economie( respectiv 150 de lei lunar), si care a cerut minora la vizita o saptamana IN CONCEDIUL DE ODIHNA, sa vina cu executor judecatoresc la usa mea si cu politia, si sa ia minora in cadrul acestei saptamani. Eu stiu ca ai concediu de odihna daca muncesti cu forme legale undeva. Am formulat contestatie la executare, aratand instantei ca fostul meu sot plateste pensie alimentara aferenta unei persoane care nu realizeaza venituri, deci nu munceste nicaieri, astfel ca e absurd sa ceara copilul la vizita in cadrul concediului de odihna.
Instanta mi-a respins contestatia la executare, obligandu-ma si la plata onorariului de executor...
Asa ca incepe sa nu ma mai mire nimic...
Ehe ehe doamna, cat de trist! Si eu traiesc aceiasi drama. Ce varsta are copilul dvs daca imi permiteti? E o dra av pe aici care ne invata ca vizita tatalui la copil este "o premiere" a copilului si noi ne gandim decat la noi! Probabil ca am putea-o invita sa stearga lacrimile acestor copii batjocoriti si transformati in valize. Si eu sunt in aceiasi faza. Vreau sa promovez un blog si sa deschid si un cont pe facebook pe aceasta teama si eventual o petitie online. Succe si nu va dati batuta.
Dreptul la relatii personale cu minorul si pensia de intretinere sunt chestiuni complet diferite, nu au nici o legatura legala una cu alta.

Parintii rezidenti au obiceiul de a considera ca daca el nu plateste pensia (deci nu isi indeplineste obligatia) ar trebui sa nu mai aiba nici dreptul la relatii cu minorul, lucru complet fals din punct de vedere legal, asta pentru ca pensia si relatia cu minorul nu sunt legate.

In legatura cu imbracatul si dezbracatul daca vine sau nu tatal. Domna, nu mai treziti copilul inainte de a sosi tatal, nu il pregatiti inainte. Atunci cand vine tata la usa va apucati sa il imbracati, atat.

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Bunicii paterni si programul de vizitare turcudaniela turcudaniela Buna ziua, Luna viitoare am primul termen in procesul de divort, fostul sot este plecat din tara si l-a imputernicit pe tatal lui sa il reprezinte....tatal ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor Cristina Gabriela30 Cristina Gabriela30 Buna ziua. As dori sa divortez de sotul meu, amiabil la notar. Avem un copil minor in varsta de 1 an. In principiu ne intelegem pentru partajul bunurilor, e de ... (vezi toată discuția)