avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare cablu de internet de catre furnizor - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare cablu de internet de catre furnizor - contract cu Asociatia de Proprietari

Sunt presedintele Asociatiei de Proprietari in blocul in care locuiesc. Am constatat existenta unui cablu aerian de internet instalat de un furnizor local (din categoria firmelor de internet de cartier). Ma gandesc sa solicit incheierea unui contract si plata unei sume cu caracter de chirie (probabil modica), conform art. 24 din normele metodologice la Legea 230 (HG1588/2007).

Problema este insa de ordin tehnic si creeaza prejudicii patrimoniului Asociatiei, pentru ca respectivul cablu este ancorat pe terasa, de un element de aerisire care nu a fost proiectat si construit sa sustina sarcini suplimentare; practic este vorba si de un cablu de sustinere tensionat si ancorat intre 2 blocuri, pe o distanta de cativa zeci de metri, posibil peste o suta de metri, care sustine cablul de semnal. Un alt inconvenient este ca respectivul cablu de sustinere taie (a taiat la propriu) membrana de hidroizolatie pe marginea terasei (blocul nu are atic, dar terasa este inaltata, pentru a se da panta spre interior); in plus pe terasa cablurile care pleaca spre mai multe directii sunt fixate cu bolovani, care pot strapunge hidroizolatia. Se pare ca reprezentantii firmei au ancorat si instalat cablurile cu ani in urma, afectand hidroizolatia blocului si prejudiciind astfel patrimoniul Asociatiei; evident grija lor s-a oprit la instalarea cablurilor asa cum le-a fost mai comod.
La fel, este evident, sau trebuie spus, ca totul s-a facut la mica intelegere cu cine a fost responsabil inainte, fara vreun contract, fara acordul Asociatiei, fara vreo autorizatie cred (nu stiu daca dpvd. legal este necesara, dar pe baza unei logici elementare ar trebui sa fie necesara daca suspenzi la 20 de metri deasupra solului si deasupra unei zone intens circulate un cablu care cantareste pe toata lungimea cateva kilograme bune sau chiar cateva zeci de kilograme si care are peste 100 de metri lungime).
Mai este un alt cablu care pleaca catre alt bloc, dar acela, ma rog, nu a creat mari prejudicii terasei, pentru ca este o distanta mai mica de date aceasta, vreo 20 de metri si este numai un cablu de semnal, fara cablu de sustinere tensionat.

Intrebarea este daca pot actiona in instanta firma de internet si ce pot solicita? Sau mai bine zis (de fapt intrebat), ce pot face in situatia aceasta?
Mi se poate opune faptul ca alti furnizori din categoria marilor operatori la nivel national (si care furnizeaza semnal de TV-internet-telefonie catre 70-80% din membrii Asociatiei) nu au acord sau contract cu Asociatia? (sigur, au cablat blocul cu 17-19 ani in urma, fara vreun protocol, sau foarte probabil nu se stie ce a fost atunci); ma pot indrepta numai catre unul din furnizori? (ma refer la providerul de internet, in discutie, cu cablul aerian), eventual avand si o hotarare a Adunarii Generale a Proprietarilor sau a Comitetului Executiv, daca este necesara.
Aici am in vedere si faptul ca firma de internet de cartier se foloseste de infrastuctura blocului nostru pentru a isi suspenda cablurile si ma refer si la cablul care pleaca catre alte blocuri.

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
Elvik, utilizator
Cel mai recent răspuns: petschovschi , utilizator 16:58, 6 Noiembrie 2012
petschovschi a scris:

- lucrarile de cablare (RDS) au nevoie de proiect si autorizatie de constructie (avind in vedere ca trebuie date niste gauri in casa scarii)?

Este treaba lor daca au sau nu au nevoie de ceva, de proiect, autorizatie... si nu a clientului. Firma incheie contract cu fiecare proprietar care vrea sa beneficieze de serviciile lor.

- e necesara intocmirea unui proces verbal la finalul executiei lucrarii de cablare ?

Este posibil ca sefii lor sa le ceara un proces verbal intormit de echipa ce instaleaza cablu, dar si asta este problema lor interna si nu a asociatiei
- RDS-ul are nevoie de un contract de inchiriere cu Asociatia ?

Firma nu are nevoie de contract de inchiriere cu Asociatia, chiar refuza sau se eschiveaza cat poate de la intocmirea unui contract cu Asociatia.
Dar, atunci cand solicita acordul asociatiei pentru instalarea cablului, asociatia ar trebui sa discute cu ei, sa stabileasca traseul, sa stabileasca orele de lucru si sa solicite incheirea unei intelegeri scrise prin care firma de cablu sa plateasca asociatiei o chirie lunara. Uneori se poate, alteori nu dar cel mai usor este ca in loc de plata unei sume lunare sa va instaleze un cablu in sediul asociatiei si sa aveti internet gratuit.
Providerul cu pricina refuza asemenea facilitate pentru asociatie. Am incercat eu si am fost refuzata categoric.
petschovschi a scris:

Vreau doar ca lucrarile de cablare sa se faca legal.
Intrebarea cea mai importanta era: are nevoie RDS de proiect si autorizatie de constructie pt. a efectua cablarea (trebuie sa dea niste gauri in casa scarii) ?
Un membru al comitetului executiv a trecut ieri pe la Primarie si a intrebat verbal pe un functionar de la urbanism. A primit un raspuns de genul: " nu stiu, n-a cerut nimeni niciodata asa ceva. Faceti o cerere scrisa la serviciul urbanism si veti primi un raspuns oficial".
Referitor la un ipotetic contract de inchiriere (gratuit, nu-mi inchipui ca ne da RDS-ul bani...): teoretic acesta ar trebui sa existe totusi (cu specificarea unei anumite perioade de valabilitate). RDS vine si-si monteaza cutia de distributie+ cablurile in casa scarii, pe proprietatea privata a Asociatiei.

Sincer n-am auzit vreodata de autorizatie de constructie in cazul cablarilor sau de vreun contract de inchiriere al spatiului privat al asociatiei. Intreb si eu care-s prevederile legale, poate stie cineva...



Raspunsul Directiei urbanism din cadrul Primariei Municipiului Timisoara:

" Pentru lucrarile solicitate (cablare TV/internet) a imobilului din ... care este situat in zona de protectie istorica este necesara obtinerea Certificatului de Urbanism si a Autorizatiei de Construire conform art. 3, lit b din L50/1991 rep. si act. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcarea dreptului de libera alegere a providerului ? gamamen gamamen Stau într-un bloc, care nu este cablat la internet deşi este la 60 de metrii depărtare de un bloc care are acces la toţi providerii de internet. Deoarece ... (vezi toată discuția)
firme internet grigorevasile grigorevasile pot fi obligate firmele de internet sa -si ridice firele de pe terasa blocului sau sa plateasc chirie? (vezi toată discuția)
Internet la bloc v.coman v.coman 1.administratorul blocului poate impiedica o firma de internet sa traga firele aferente retelui in interiorul sau in exteriorul blocului ? (singura firma ... (vezi toată discuția)