avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cine sunt in fapt initiatorii si sustinatorii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cine sunt in fapt initiatorii si sustinatorii custodiei comune?

Incep prin a ruga moderatorii sa nu stearga acest mesaj si acest topic, si continui prin a indemna cititorii acestui mesaj sa nu se oripileze si sa nu refuze eventualitatea, pe care o voi prezenta. Stiu, ca voi deranja, enerva, supara prin aceasta parere, dar va rog priviti-o macar ca pe o posibilitate. Analizati-o sub intrebarea, oare este posibil? se leaga cu ce vad la nivel international?
Sa incepem (cu teama ce-i drept): Casnicia, familia in general, este, din pacate, o institutie din ce in ce mai subrezita. Atat barbatii cat si femeile, amana data unei eventuale casatorii, fie din motive financiare, fie profesionale, fixandu-si in ultimii ani alte prioritati. Nu e rolul meau sa judec aceste alegeri. Copiii se nasc din parinti din ce in ce mai "maturi" (peste 30 de ani primul copil). Divorturile sunt, iarasi din pacate, la ordinea zilei. Tot mai multe femei, care si-au castigat independenta financiara si profesionala isi "permit" sa divorteze. Mentalitatea sociala schimbata, nu mai combate concubinajul. Rata ridicata a divorturilor a schimbat si reactia celor din jurul nostru (nimeni aproape nu mai spune, "vai, cum sa divortezi cu doi copii, sau vai, cum sa-ti parasesti sotia pentru amanta, vai ce-o sa zica lumea daca divortezi"). Prin urmare, divortul a ajuns ok. Copiii nascuti in afara casatoriei, nu mai sunt stigmatizati si nici mamele lor. In paralel cu demonetizarea institutiei casatoriei au aparut organizatiile, care cer drepturi pentru minoritatile sexuale. In paralel cu recunoasterea si acceptarea acestora, in multe tari au fost legalizate si casatoriile homosexuale. Astfel, societatea "se obisnuieste" din ce in ce mai mult, cu cupluri care se destrama, cu copii din afara casatoriei, cu familiii monoparentale, cu copii, nu doar crescuti de mame, dar si de tati, si treptat imaginea traditionala a cuplului, el munceste, ea sta la cratita si face copii, se destrama. La fel se dizolva si imaginea doar a mamei cu copilul in carut in parc, doar mama cu sugarul in brate, doar mama schimband pampersi. Din ce mai frecvent, o imagine cu tatal facand aceste lucruri, devine cotidiana si deci acceptata si incurajata. Dar cum ar fi daca aceste imagini, cu care am inceput deja sa ne obisnuim, sa nu mai fie cu tatal, ci cu "tatii" sau nu doar cu mama, ci cu "mamele".? Una din cele mai importante batalii pe care organizatiile homosexuale le duc azi sunt pentru "pasul urmator". Respectiv, nu doar acceptarea casatoriilor, dar si acceptarea adoptiei de copii!!! Pentru a obtine toate aceste drepturi este necesar sa fie distruse imaginile traditionale pentru a se putea implementa unele noi!
La asta putem adauga sursa de provenienta a custodiei comune, raspectiv tarile nordice, care sunt si cele mai tolerante fata de homosexualitate. Chiar si in America, incetatenita, pe drept sau nu, ca exemplu al democratiei, exista multe state in care custodia comuna nu este promovata si asta pentru ca exista multe comunitati americane extrem de traditionaliste. Oare cum a ajuns Romania mai "democrata" ca America?
In fapt, desi exista multe cazuri, nu stiu daca majoritare sau minoritare, in care custodia comuna e un lucru bun, ea nu avea nevoie de a fi legiferata. Caci necesitatea legiferarii rezida fie din "aparitia" unor situatii reale ce trebuiesc consfintite de leguitor, caci in absenta unei legi in materie ele raman "in afara cadrului legal" (sa fi avut rolul de parinte nevoia de a fi consfintit de codul civil? in sensul a ce trebuie sa faci pentru copilul tau? trebuia oare sa existe un text de lege care sa-ti reglementeze implicarea in viata copilului tau?), fie in dezincriminarea unor fapte/situatii (cum a fost celebru art al c.p care viza incriminarea homosexualitatii). In cazul despre care vorbim, si anume custodia comuna, ce realiate sau incriminare trebuia prevazuta de leguitor? Asa cum am mai spus, personal cred ca nu exista niciun text de lege care sa te faca dintr-un parinte nemernic un parinte bun, cat nici invers. Atunci ce urmareste aceasta lege? Eu spun, cu subiectivismul si limitele mele mentale proprii, ca aceasta lege urmareste subminarea rolului mamei, desfiintarea credintei conform careia copilul, mai ales cel mic, este in primul rand legat de imaginea femeii, adica a mamei! odata distrusa institutia familiei mai ramanea de distrus institutia maternitatii. Doar facand, in mod institutionalizat, din copil minge, 15 zile la mama, 15 zile la tata, vom mai face un pas catre "Lumea Unisex"! (parfumuri unisex, ochelari unisex, sandale unisex, ceasuri unisex etc) si deci Parinti Unisex (concediu maternal/paternal, alocatie maternala/paternala etc) si dupa ce vom fi demonstrat ca unui bebe ii e la fel cu mama sau cu tata (am zis la fel, nu mai bine spre deosebire de mai rau), ca intre rolul mamei si cel al tatalui putem pune un semn de egalitate, adoptiile in cuplurile homosexuale vor avea drumul deschis! Ce lume "frumoasa" lasam copiilor nostri!
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 22:05, 16 Octombrie 2012
@Ony2k2, cand instanta considera ca un parinte ca cel expus de mine in postarea de mai sus merita drepturi egale cu celalalt parinte, intreband in plen: A jucat vreodata poker pe bani in fata copilului? A dus vreodata copilul intr-o sala de jocuri de noroc? iar raspunsul este NU, atunci acte medicale de la medici psihiatri in grija carora a fost parintele respectiv, acte doveditoare ale internarilor la sectiile de psihiatrie, raport al AT in care se subliniaza si se scrie bolduit: AT recomanda ca exercitarea autoritatii parintesti sa fie acordata in exclusivitate mamei, nu mai au nicio valoare.

Odata ajuns in fata instantei, esti pus intr-o schema definita clar si fara particularitati specifice realitatii tale. Viata ta numai tu o stii, iar pe instanta nu o intereseaza. Ei judeca cazuri dupa schema pe care le-o arata legea. Esti parinte, ai drepturi.

Anul trecut, am avut curiozitatea de a urmari live pe parcursul unei luni intregi, un proces mediatizat. Din State. Nu va imaginati cum se judeca CAZUL in America ... Se judeca CAZUL, se aduc argumente, se asculta, se fac prezentari ale tuturor amanuntelor care definesc intregul caz, se iau in consideratie secunde, minute ... tot. Sistemul american este din punctul meu de vedere, unul mult mai transparent decat cel european. Iar interesul pentru adevarul CAZULUI particular este mai mult decat evident.
Milady09 a scris:
[...] macar de frica, ambii parinti, vor fi cu adevarat parinti [...]

Exact asa, doamna, exact asa vrea legea de azi, de frica, de nevoie, pentru ca asa zice legea, pentru ca s-au saturat de procese... indiferent de motiv, sa fie parinti, amandoi, ca asa e bine pentru copil.

Cat despre sistemul de valori, acesta nu poate fi constant, ca mai evoluam si ca oameni si ca societate.
Cu toate acestea, cu mare usurinta veti observa ca acelasi om care mai ieri sustinea dreptul la vizite si legaturi personale cu minorii precum si dreptul de a veghea la cresterea si educarea lor, astazi sustin exercitarea in comun a drepturilor parentale. Pentru ca, din drepturile parintesti, fac parte si vegherea la educatia copilului si legaturi personale, diferenta fiind mica intre cele doua tipuri de hotarari (pe vechiul si noul cod) si tine mai mult de o forma a exercitarii si nu de cuprinsul exercitarii in sine.

De asemenea, din ideea de a fi parinte face parte si o chestiune prealabila, alegerea partenerului care ar trebui sa fie constineta, in cunostinta de cauza si sa ii dea respectivului viitor parinte o minima garantie a reusitei ulterioare de parenting in doi.
Toti facem alegeri proaste, dar trebuie sa ni le asumam personal si cred ca e gresit sa transferam asupra pruncului incapacitatea noastra de a alege un tata (in discutia data sau o mama in multe alte cazuri!).

Copii fericiti sa aveti!
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Dna avocat Avil, pai gresiti cand limitati interpretarea custodiei comune prin spusele mele. Frica ar recurge din constrangerea pe care legea ar trebui sa o rasfranga asupra responsabilitatilor pe care trebuie sa le aiba un parinte. Ca drepturile ... nu aduc frica nimanui, din contra, reprezinta inca un motiv de sacaiala intre parinti.

Stiu ce veti spune, pai tocmai asta e, parintii trebuie sa se inteleaga intre ei pentru binele copilului si legea asta face, cumva ii obliga sa conlucreze spre cresterea si educarea copilului. Intr-o lume ideala, da, v-as da dreptate, insa din pacate, realitatea in care coexistam cu totii este cu totul si cu totul alta.

Inca ma stapanesc sa va dau detalii concrete referitor la ce a adus ''bun'' in viata copilului meu, exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Iar eu sunt din categoria celor care au inteles ca un razboi intre adulti (initiat de tata, nicidecum de mine!) nu va face copilul mai fericit. Si continui sa fiu diplomata chiar si atunci cand tatal ii spune copilului la telefon ca vine in 10 min sa o vada, intr-o zi de week-end si ajunge abia dupa vreo 10 ore, terminat dupa 30 de ore de poker intensiv si in loc sa stea 8 ore cu ea, sta maxim 5 minute.

Ceea ce legea asta nu va schimba niciodata, indiferent cat se va stradui, este adevarul pe care copilul il vede.

Numai bine va doresc!
Asa este, aveti dreptate, suntem departe de o lume ideala in care legea ar fi inutila...
Un judecator spunea unui cuplu, undeva prin Canada: va dau 2 zile sa ajungeti la o intelegere, altfel va dau o hotarare ca n-o sa va placa niciunuia! B-)

Ideea este ca parintii trebuie sa isi educe copiii si, in caz de necolaborare, tot paritnelui rezident, saracul, ii revine sarcina de a cerne lucrurile.
Exista ac pentru fiecare cojoc, ar spune cineva... toate astea ca sa nu-i faceti rau copilului. Stiu ca sunt astfel de cazuri, asa cum sunt cazuri de parinti, impreuna fiind, cu concepte de educatie total contrare.nici copilul al carui parinte e plecat 3 luni din 4, indiferent de divort sau nu intre parinti. Nici acel copil nu e mai fericit cu mesaje contradictorii transmise, va asigur. Nici copilul de ziua caruia uita constant unul dintre parinti, compensand apoi cu bani. Nici copilul al carui parinte nu stie sa se joace, sa comunice sau sa se coboare la nivelul lui.

Cu toate astea, avem parinti si nu vad cum anume ati gasit normal sa diferentiem intre copiii din casatorie si cei din afara lor, "avantajandu-i" pe cei din afara casatoriei cu lipsa unui parinte!!
Pentru ca nu ne place, de parca atunci cand erau casatoriti era parinte mai bun...

Cat despre cazul dv. concret, daca va e dificil sa explicati copilului sau sa minimizati lipsa tatalui din viata fetei, va sfatuiesc sa solicitati un ajutor psihologic, asa incat sa va ajute sa reduceti efectele negative ale promisiunilor nerespectate. Si sa ii explicati avantajul faptului ca ea are toate fraiele, nu mama sau tata.
Depinde si de varsta...
Si uite asa, mamicilor hartuite si sicanate de tatici, aveti ocazia ca dupa serviciu, intre gatit si spalat, sa vizitati si psihologul, la o mica consiliere, ca in week-end sa zambiti frumos, ca altfel iar sunteti cu reavointa si influentati bietul copil impotriva interesului sau major! :kissing:
In definitiv, serviciile protectiei copilului trebuie sa-si justifice existenta...
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2012
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Nerespectare program vizitare minori adina_antonio adina_antonio Buna ziua ! Am divortat in urma cu 1 an, divort cu doi minori incredintati mie, custodie comuna, cu drept de vizitare al tatalui, cu ridicarea minorilor de la ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)