buna ziua! A auzit cineva ca Parchetul poate trimite unui martor intr-un dosar penal, care nu se poate prezenta la audiere (sau prezentarea ar fi mult prea costisitoare vs. importanta declaratiei) un "chestionar" acasa, la care martorul e invitat sa raspunda si sa trimita raspunsurile inapoi, prin posta?
Multumesc
referitor la cele aratate de dumneavoastra va spun ca firmele ,ele fiind persoane juridice, in dreptul muncii de exemplu trebuie sa raspunda la interogatoriu in scris. Adica cam ceva de genul a ceea ce se solicita acum firmei de care spuneti.
In dreptul penal eu nu am auzit ca o firma sa fie martor ci reprezentantul legal al firmei in numele acesteia adica administratorul si sau asociatul(ii).
Sunteti sigur ca acel chestionar a venit de la parchet?
Care este calitatea pe care procurorul care instrumenteaza acel dosar i-o atribuie firmei? (martor, invinuit, etc) si care este fapta pentru care se fac cercetari (in ce art. din Codul penal este incadrata?)
multumesc, ismailderya1! intradevar firma a fost contactata de parchet in vederea audierii ca martor al administratorului. aceasta, o doamna fiind, a declinat venirea la parchetul solicitant, avand in ingrijire copilul sugar. parchetul a trimis un chestionar. fapta este ref art305CP.
Mai omule art. 305 cod penal este referitor la abandonul de familie. Ce treaba are aceasta infractiune cu lista clientilor firmei la care faptuitorul a lucrat? procurorul cred ca nu este in toate mintile!!!!
Administratorul firmai nu este nevoit sa raspunda la toate intrebarile chestionarului primit precizand in josul paginii ca intrebarea care solicita lista clientilor nu are legatura cu cauza si ca astfel prin prezentarea acesteia ar fi periclitate interesele comerciale ale firmei fapt care il determina pe administrator sa nu doreasca sa o prezinte.
Da. Si nu e numai asta. Mi-a cerut rulajul pe cont de la banca si acuma citeaza martori pe care i-am cunoscut dupa perioada incriminata in plangerea fostei sotii si a caror singura "vina" este ca mi-au virat la un moment dat in cont anumite sume de bani. Deasemene refuza varianta rogatorie si ameninta martorii cu amenda si mandat de aducere. Iar de ch de deplasare le sugereaza sa achite ei si sa faca cerere de rambursare pe baza decontului depus.
sunteti singurul vinovat! cine a prezentat procurorului toate aceste detalii daca nu dvs. Eu stiu urmatoarea regula valabila in penal: cine acuza trebuie sa faca si proba. Cine este acuzat nu este obligat sa se apere.
Dvs ati dat apa la moara ca sa zic asa unui procuror care si asa nu stie pe ce lume se afla dupa cum se poate vedea in ceea ce ati scris mai sus si acum asta va freaca ridichea la greu. Cand o sa va cheme din nou sa ii scrieti urmatoarea declaratie sau sa il puneti sa consemneze el daca e pe formular tipizat: " In conformitate cu dispozitiile art.70 alin.2 din Codul de Procedura Penala ma prelevez de dreptul la tacere asa incat nu voi mai face nici o declaratie cu privire la faptele pentru care sunt acuzat".Semnati declaratie, barati partea alba ramasa din pagina si plecati. Nu se poate intampla nimic rau.
Sa vedeti atunci calduri ii vor apuca pe procuror si pe fosta sotie.
Contul pentru care s-a cerut rulajul este un cont de firma sau unul personal?
Martorii sa accepte varianta mandatului de aducere macar asa jumatate din drum este pe cheltuiala statului ei platind doar pentru drumul de intoarcere.