avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical diminueaza concediul de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical diminueaza concediul de odihna?

Stie cineva daca perioada de concediu medical mai diminueaza concediul de odihna?

Multumesc tare mult,
Gabriela
Cel mai recent răspuns: GABRIELA_22 , utilizator 13:56, 17 Octombrie 2012
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari va trebui sa actionati in judecata pe angajator.
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc tare mult pentru raspuns. Nu stiu in ce masura este obligata societatea sa tina cont de aceasta directiva. Este ea mai presus de legea din Romania?

In prezent, in lipsa unei hotarari judecatoresti irevocabile, societatea este obligata sa respecte prevederile Codului Muncii ...
Am inteles. Societatea vrea sa respecte aceasta Directiva. Presupun ca in cazul unui control de la ITM, Directiva poate fi o justificare pentru zilele de concediu de odihna acordate pentru aceasta perioada. Corect?
Sigur, societatea poate respecta aceasta directiva, oricum in cazul unui litigiu de munca, instanta il va obliga sa o faca.

Alte discuții în legătură

Concediul medical, respectiv de maternitate diminueaza concediu de odihna? atviorica atviorica imi spuneti va rog daca concediul medical, respectiv de maternitate diminueaza concediu de odihna? multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de odihna afectat de concediu medical cucubau1982 cucubau1982 Buna ziua, Ma puteti va rog ajuta cu un raspuns? Intrebarea mea este: daca angajatul beneficiaza de concediu de boala, se diminueaza numarul zilelor de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical/concediu de odihna Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua. As dori sa stiu daca un angajat se afla in concediu medical, mai are dreptul la zile de concediu de odihna pe perioada cat a fost in concediu ... (vezi toată discuția)