avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Tarife nejustificat de mari la mc de apa. Ce organ ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Tarife nejustificat de mari la mc de apa. Ce organ central poate declansa un control privind activitatea regiilor locale?

O anumita regie autonoma practica tarife enorme fata de cele practicate in alte orase - exemplu: pentru plata a 5 metri cubi apa rece, se emite o factura care contine: APA-5mc cu 3lei/mc fara TVA; Canal-5mc cu 2,67lei/mc fara TVA; METEO-3 lei/mc fara TVA, rezultatul fiind o factura in care platesti 1 mc apa rece si canal cu intre 9 si 10 lei/mc, adica de trei ori mai scump decat oriunde in tara. Cum se poate stopa acest abuz? Ce organism central poate controla aceasta regie autonoma si poate stopa aceste practici prin care sume uriase se incaseaza nejustificat de la locuitorii orasului? Cine ne poate apara ?

[Editat - pe forum nu este permisa postarea numelor de persoane fizice sau juridice. Multumesc pentru intelegere]
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: valisnd , utilizator 17:50, 5 Martie 2012
Modul de calcul al apei meteorice se face in baza legii nr. 241/2006, legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
Repartizarea pentru fiecare apartament se face in baza unui regulament de organizare si functionare a serviciul de alimentare cu apa si canalizare, aprobat de Consiliul local si de ANRSC
Puteti primi detalii de la consilierii locali care au aprobat regulamentul pentru operatorul din orasul dvs
[ link extern ] /
Apa meteorica provenita din precipitatii este preluata prin intermediul retelei de canalizare si ajunge in statia de epurare, de unde este deversata curata , in concordanta cu cerintele Agentiei pentru Protectia Mediului. Refiile locale incaseaza contravaloarea serviciului de canalizare a apei meteorice intrucit aceasta prestatie presupune o suma de cheltuieli legate de intretinerea si exploatarea retelei, prelucrarea apelor uzate in statia de epurare, la care se adauga si alte cheltuieli, cu energia electrica, materialele si piesele de schimb necesare etc.
Fata de actoiunile formulate in instanta impotriva acestor impuneri,instantele au dat sentinte definitive care resping aceste solicitari, motivat de faptul ca nu se incaseaza o taxa, ci regia presteaza un serviciu necesar comunitatii, pentru care se efectueaza cheltuieli si care trebuie platit.


Din link-ul dvs rezulta ca in acel judet tarifele sunt:
Tarife apă-canal: Începând cu data de 01.07.2011 prin Avizul ANRSC nr. 1025924/17.06.2011 și HCJ nr. 7/03.06.2011 tarifele la apa potabilă şi la canalizare sunt:
• apă potabilă 3.15 RON;
• canalizare 1.70 RON.

Tarifele conţin TVA în cotă de 24%.

Problema cetatenilor orasului nostru este ca pe fiecare factura din feb.2012 apar urm.rubrici:
1. APA - cant.intrg. de apometru facturata la pretul de 3,oo lei/mc fara TVA ;
2. CANAL - aceeasi cant. ca la APA facturata la pretul de 2,67 lei/mc fara TVA ;
3. METEO - cant.calculata pt.fiecare proprietate facturata la pretul de 2,67 lei/mc fara TVA
Fata de exemplul dvs rezulta un pret mai mare cu 95% la mc canalizare si meteo si cu 18% la mc apa,. In plus, la noi se factureaza la canal intrega cantitate de apa potabila livrata plus apa meteo, fata de orasul din exemplul dvs. unde se factureaza apa meteo, rezultand ca noi platim netemeinic in plus cu peste 55% !
ERATA: Scuzati eroarea: noi nu platim netemeinic in plus cu peste 55%, ci platim mai mult decat dublu fata de alte orase !
Toate. Tarifele practicate de operatorii de apa sunt stabilite de catre ANRSC. Daca ai vreun dubiu poti sa te interesezi la operatorul tau local, dar sunt convinsa ca fiind vorba de un operator de apa au aceste avize. In ceea ce priveste procentul de 100 la suta canal ordinul anrsc nr. 90/2007 spune ca apa pentru canalizare se factureaza de catre fiecare operator intre 80 si 100 la suta din apa facturata. La ora actuala majoritatea operatorilor cu unul sau doua exceptii mai factureaza cu mai putin de 100 la suta. In ceea ce priveste apa meteo si ea este reglementata de lg 241. Vizavi de toate acestea poti sa faci o cerere scrisa la operatorul tau, iar ei au obligatia ca in maxim 30 de zile sa-ti dea un raspuns. Daca nici atunci nu esti lamurit, desi ma indoiesc, revino cu intrebari.
Va multumesc pentru raspuns dar nu cred ca
Tarifele practicate de operatorii de apa sunt stabilite de catre ANRSC
. Daca ar fi asa, nu ar exista diferentele uriase care exista intre fscturile emise de operatori diferiti in diferite localitati . Cine controleaza cum se cheltuie sumele exorbitante stranse in axest mod? Cum se combate deturnarea acestor fonduri?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pret corectat canal+epurare iulianaraU iulianaraU Buna ziua, Efectuez o expertiza contabila judiciara si am nevoie de niste informatii despre cum se calculeaza pretul corectat la canal+epurare. Se calculeaza ... (vezi toată discuția)
"apa de ploaie" gratyela gratyela Bun gasit si scz daca nu am postat acest subiect \"unde trebuie\" .As dori sa va intreb daca astazi 17 Noiembrie 2010 exista o lege care reglementeaza plata ... (vezi toată discuția)
Pret apa rece Claudiu_O Claudiu_O Buna, Am si eu o intrebare, cat e la dumneavostra in oras pretul la apa rece (cu tot cu TVA),daca stiti ce procent din apa consumata se baga la canalizare si ... (vezi toată discuția)