avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Apa meteorica
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Apa meteorica

Buna,
Am si eu o dilema,
Locuiesc la casa si nu am nici un canal de scurgere a apei meteorice pe linga casa sau pe intraga proprietate , totusi platesc aceasta apa meteorica .....
Cel mai recent răspuns: anla2 , utilizator 10:14, 11 August 2020
Dar localitatea dvs nu are magistrala de preluare apa reziduala
Pe strada nu aveti canale de captare/guri a apei de ploaie?
Apa meteorica se impune pe intreg teritoriul national se raporteaza la apa consumata.Concret reprezinta tariful pentru un serviciu distinct prestat de firmele de utilitati pentru colectarea,transportul si epurarea apelor meteorice provenite din precipitatii
Daca aveți un consum de x mc de apa, pe langa tariful de consum veti mai plati suplimentar un tarif aferent aceiasi mc de apa si cu titlu de apa pluviala. respectiv dvs ca si restul cetatenilor care locuiesc la casa sau in imobile de locuit in comun,trebuie sa achite infrastructura=canalizarea prin care se preia si se deverseaza apa reziduala
Facturarea apei meteorice este efectuată conform H.G. 1591/2002, care prevede:
„cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua publică de canalizare este determinată prin înmulţirea cantităţii specifice multianuale de apă meteorică, stabilită conform normativelor în vigoare, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator.”

Apa meteorica este prevazuta de disp Legii nr 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice și Ordinele Preşedintelui A.N.R.S.C nr. 65, 88, 89, 90 din 2007 prin care s-au stabilit norme de aplicare a acestei legi,Legea nr.241/22.06.2006 Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizaremSR 1846/2 – 2006 Determinarea debitelor de apa meteorica evacuats prin canalizare

[ link extern ] .
Apa meteorică: apa ce provine din precipitaţii: ploaie, zăpadă, grindină, rouă etc
Începând cu data de 01,02,2012 modalitatea de calcul a cantităţii de apă meteorică preluată în sistemul public de canalizare este în conformitate cu prevederile din Legea 241/2006 -Legea serviciului de alimentare cu apa şi de canalizare , cu Ordinul 88/2007 al preşedintelui A.N.R.S.C. şi a Regulamentului S.C. AQUABIS S.A. al Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, aprobat prin Hot. Nr15/16.01.2010 a AdunăriiGenerale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă şi de Canalizare.

Conform art.208.pct. (1) din Regulament de Furnizare/prestare a Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, stabilirea cantității de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică (K), comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)– Centrul Meteorologic , pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienții de scurgere recomandați de SR1846-2/2007.

Formula de calcul este:

Qf = ( SC  0.85 + SN  0.05 )  K unde,

Qf - cantitatea de apă meteorică calculată și facturată (mc/lună)
0,85 - coeficient de scurgere pentru suprafeţele construite (SC);
0,05 - coeficient de scurgere prntru suprafeţele neconstruite (SN);
K - cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de ANME vorba de apa pe care o consumați și care apoi ajunge la canal.

Toti cetatenii platim pentru constructia si intretinerea infrastructurii prin care apa curenta, apa folosita, dar si apa rezultata de la ploaie/zapada,etc ,in final sunt captate si deversate in sistemele de canale si coloane..
Au existat actiuni in instanta pentru anularea impunerii apei meteorice,dar au beneficiat de hotarari defavorabile pentru reclamanti
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ani de zile am platit apa meteorica, fie ca ploua fie ca nu ploua noi cetatenii eram obligati sa o platim. Dupa cum vedeti acesata "Lege" este facuta sa se fure cu acte in regula. Cand s-a mai platit apa meteorica in Romania, decat in vremuri "grele". Din Decembrie 2014 s-a scos din factura, la sesizarile cetatenilor. Ar trebui toti cetatenii sa faca sesizare la mai "marii orasului" sa elimine din factura aceasta "anomalie".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca am contract separat cu societatea care furnizeaza apa, si platesc acolo apa meteorica, e normal/legal ca si asociatia de proprietari sa imi treaca la cheltuielile de intretinere apa meteorica? nu e o suma mare, dar totusi...
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am reusit scoaterea apei meteo din factura .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum? De ce nu ne spuneti si noua?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa meteorica - facturare abuziva zinca iulian zinca iulian Facturarea apei meteorice - cum o putem desfiinta ? (vezi toată discuția)
Clauze abuzive la apa nova. intrebare- ce se poate face daca ... iriholo iriholo Clauze abuzive la Apa Nova. Intrebare- ce se poate face daca Apa Nova se prevaleaza de un HCG al Mun Bucuresti pentru a factura abuziv apa pluviala la o ... (vezi toată discuția)
Plata apa meteorică sau apa de ploaie baciu_fanica2000 baciu_fanica2000 Ce pot sa fac deoarece compania de distribuție a apei îmi facturează apa meteo. Menționez că nu locuiește nimeni la aceasta adresa deci nu am consum de ... (vezi toată discuția)