avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... a fi sau a nu fi consilier local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

a fi sau a nu fi consilier local

vis-a-vis de pierderea calitataii de consilier local, ce se intampla cand, avand un act oficial de excludere din partid, Consiliul Local nu vrea sa ia act de acest lucru si permite consilierilor exclusi sa-si exercite prerogativele? Hotararile de Consiliu Local adoptate in astfel de conditii sunt nule?
Cel mai recent răspuns: ilie.gheorghe66 , utilizator 22:30, 25 Februarie 2009
Incetarea de drept a mandatului de consilier se constata de catre consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotarare, la propunerea primarului ori, dupa caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricarui consilier.
Si daca consiliul local refuza sa constate aceasta incetare de drept a mandatului de consilier? Cum se aplica legea?
Puteti chema in contencios consiliul local si sa cereti instantei sa oblige consiliul local sa ia act de incetarea de drept a mandatului. Actiunea insa este susceptibila a fi respinsa de instanta pe motiv ca un consiliu local sau judetean nu are personalitate juridica (ceea ce in realitate este si corect). Instantele nu au o jurisprudenta unitara in materie.

In ceea ce priveste nulitatea hotararilor adoptate cu votul consilierului demis din partid, aceasta nulitate nu o veti obtine pe cale judecatoreasca decat dupa ce consilierul respectiv a fost intr-adevar demis si doar pentru acele hotarari pentru care votul celui demis a fost esential in inclinarea balantei intre aprobarea si respingerea proiectului de hotarare, adica doar daca votul acestui consilier a fost decisiv in adoptarea hotararii atacate.
Buna
Subscriu la cele scrise de CDruia.
In plus trebuie avute in vedere si dispozitiile art. 9 alin (3) si 12 din Legea 393/2004.
Pe masa de lucru a consilierilor trebuie in mod obligatoriu sa se afle proiectul de hotarare prin care sa se constate incetare de drept a mandatului de consilier in conditiile art. 9 alin 2 lit h din legea mai sus amintita initiat de primar sau de oricare consilier.
Totodata nu trebuie omis si rolul activ pe care trebuie sa il aiba secretarul unitatii ad-tiv teritoriale si referatul constatator semnat de acesta insotit de adresa partidului din care rezulta ca respectivul consilier nu mai este membru al acestuia.
In situatia in care dupa dezbaterea proiectului de hotarare consiliul local nu adopta hotararea de constatare a incetarii de drept a mandatului de consilier local , secretarul trebuie sa sesizeze institutia prefectului, consilierii locali raspunzand pana la urma individual pentru votul dat si pentru nerespectarea juramantului dat in conditiile legii.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea sprijinului politic Gabriel78 Gabriel78 Fac parte din partidul PXX si sunt consilier local. La urmatoarea sedinta de consiliu apare pe ordinea de zi un proiect prin care Consiliul Local este informat ... (vezi toată discuția)
Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
inlocuire consilier local demisionar Mircea Cristian Mircea Cristian Buna ziua! Care este Legea care reglementeaza inlocuirea unui consilier local care a demisionat din formatiunea politica pe care a reprezentat-o si ce ... (vezi toată discuția)