avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... hotarare de consiliu local nelegala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

hotarare de consiliu local nelegala

sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala...
in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari in cadrul unei sedinte de consiliu local. cea mai importanta era chiar adoptarea bugetului local... Precizez ca unuia dintre consilieri i se retrasese sprijinul politic de catre partidul pe a carei liste candidase inca din februarie, iar d-l primar nu vroia sa lase consilierii care erau de partea lui sa i-a act de situatie. tot invoca ''ca ce aveti voi cu baiatu', ca doar nu a facut nimic?!'' precizez ca primarul este pnl, iar consilierul care pierduse si calitatea de membru al partidului era psd. suntem 11 consilieri, iar consilierul in cauza era exact piesa care inclina balanta spre primar...
la acea sedinta, unul dintre consilierii care sprijina primarul nu era prezent, deci eram prezenti 10 consilieri (printre care si subiectul nostru) din 11. la inceputul sedintei, presedintele psd din comuna, consilier valid, a reamintit consiliului local ca exista adresa de la organizatia judeteana psd prin care era retras sprijinul unuia dintre consilieri, ba mai mult a prezentat si 2 proiecte de hotarare (pe care primarul le-a scos cu japca de pe ordinea de zi) care prevedeau pierderea calitatii de consilier si validarea urmatorului de pe lista suplianta a psd. cum era de asteptat, nici nu au vrut sa auda, fapt care ne-a determinat sa iesim din sedinta cerand secretarului sa stipuleze in procesul verbal.
hotararile au fost trimise la prefectura unde, bine'nteles nu au primit viza de legalitate, prefectul cerand primarului si consiliului local reanalizarea hotararilor adoptate.
acelasi circ, nici nu au vrut sa auda. drept urmare prefectul judetului a actionat in contenciosul administrativ hotararile adoptate nelegal si acestea au fost anulate.
cum deja suntem la sfarsitul anului si bugetul a fost adoptat asa cum a vrut d-l primar, ce putem face??
se mai poate reveni...se poate cere primarului socoteala pentru abuzurile clare..?
astept un raspuns de la voi...multumesc si va salut.
sarbatori fericite tuturor!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 23:03, 29 Decembrie 2009
Pai daca hotararile in cauza au fost anulate...cum s-a aprobat bugetul local???????? Ca trebuia initiata tot o hotarare de consiliu, pentru adoptarea careia este nevoie de voturile a jumatate plus unul din votul consilierilor in functie...
cred ca nu m-am facut destul de bine inteles...ei au ramas la sedinta 6 consilieri (din 11), printre care si cel caruia i se ridicase sprijinul politic...si potrivit legislatiei in vigoare (legea 393/2004 - art. 9, alin. 2, litera h1: pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;) automat isi pierde dreptul de a mai participa la sedinte de consiliu in calitate de consilier si de a mai vota.
ei au votat in necunostinta de cauza, dar prefectura nu poate anula hotararile ci doar instanta de contencios administrativ. si din aprilie deabia acum instanta a dat solutie dosarului cu pricina, anulandu-le. ce se poate face in momentul de fata?
multumesc frumos.
pedacipro a scris:

cred ca nu m-am facut destul de bine inteles...ei au ramas la sedinta 6 consilieri (din 11), printre care si cel caruia i se ridicase sprijinul politic...si potrivit legislatiei in vigoare (legea 393/2004 - art. 9, alin. 2, litera h1: pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;) automat isi pierde dreptul de a mai participa la sedinte de consiliu in calitate de consilier si de a mai vota.

Retragerea sprijinului politic, nu inseamna automat si pierderea calitatii de membru a acelui partid politic. :) ( vezi cazul Nastase, cand a fost cercetat de PNA sau DNA, nu mai stiu cum se numea institutia).
In cazul in care, sa presupunem, in documentul de la partid se specifica faptul ca acel consilier, nu mai face parte din partidul politic, atunci, devin incidente prevederile art. 9 alin.(1) lit. h^1 din legea nr.393/2004.
In aplicarea acestor prevederi, sa cetim legea....
"(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judeţean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier.
(4) În cazurile prevăzute la alin. (2) lit. c) - e) şi h^1), hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă.
ART. 12
(1) În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză.
(2) Hotărârea va avea la bază, în toate cazurile, un referat constatator semnat de primar şi de secretarul comunei sau oraşului, respectiv de preşedintele consiliului judeţean şi de secretarul general al judeţului. Referatul va fi însoţit de actele justificative."
Deci, si dvs. in calitate de consilier, puteti propune incetarea mandatului. In urma acestei propuneri, primarul va fi obligat sa intocmeasca acel referat, in caz contrar, initiati dvs. proiectul de hotarare, iar daca nu o duce la indeplinire, sesizati prefectul, care il va ameda cu suma cuprinsa de la 1000-5000 lei, conf. art. 118 alin.(1) lit. a) din legea nr.215/2001.
In cazul in care proiectul de hotarare va fi respins, va puteti adresa instantei de contencios. Mare atentie, consilierul in cauza, nu va putea participa la vot . :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea sprijinului politic Gabriel78 Gabriel78 Fac parte din partidul PXX si sunt consilier local. La urmatoarea sedinta de consiliu apare pe ordinea de zi un proiect prin care Consiliul Local este informat ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi consilier local aura_s aura_s vis-a-vis de pierderea calitataii de consilier local, ce se intampla cand, avand un act oficial de excludere din partid, Consiliul Local nu vrea sa ia act de ... (vezi toată discuția)
Pierderea calitatii de consilier local ContSters67025 ContSters67025 Buna seara Fac parte dintr-un Consiliul Local (consilier local), din partea PNL. Acum cateva zile, partidul a hotarat excluderea mea din partid. Intrebarea ... (vezi toată discuția)