avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Retragerea sprijinului politic
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Retragerea sprijinului politic

Fac parte din partidul PXX si sunt consilier local. La urmatoarea sedinta de consiliu apare pe ordinea de zi un proiect prin care Consiliul Local este informat ca consilierului "Vasile" din partidul PYY i s-a retras sprijinul politic. Nu doresc sa votez acest proiect. Este posibil? sau consilierul "Vasile" isi pierde mandatul indiferent de rezultatul votului. Multumesc anticipat si astept un raspuns cat se poate de repede intrucat luni este sedinta cu pricina.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 01:05, 21 Noiembrie 2009
Teoretic , nu ar trebui ca ,, Vasile" sa isi piarda mandatul indiferent de rezultatul votului intrucat , in caz contrar , votul nu si-ar mai avea rostul.
Din experienta dvs. in cadrul Consiliului local sau in experienta politica ce o aveti, consider insa ca stiti mai bine decat noi cum se rezolva aceste probleme. Eu stiu ca respectivul consilier caruia i se retrage sprijinul politic , in cazul in care si-ar pierde si mandatul , are posibilitatea sa conteste aceasta decizie.
Va multumesc mult atat pentru promptitudinea dumneavoastra cat si pentru raspuns.
Daca am inteles bine pot sa ma abtin de la vot sau sa nu votez proiectul, neexistand in acest sens nici un act normativ care sa ma oblige sa votez respectivul proiect. In situatia in care proiectul nu va trece "Vasile" nu va mai fi nevoit sa conteste decizia partidului PYY din care face parte, intrucat nu-si pierde calitatea de consilier local.
Eu stiu ca exista si optiunea de a va abtine, nefiind obligat sa votati . Pentru mai multe lamuriri totusi, insa independent de anumite particularitati sau obligatii pe care le aveti strict ca si membru al partidului din care faceti parte, va recomanda sa studiati temeinic si Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, aceasta putand sa va fie de folos pe tot parcursul mandatului pe care l-ati obtinut.
Am studiat legea 215/2001 dar nu am gasit nimic referitor la aceasta problema.

Am gasit in schimb legea 393/2004 care spune in art. 9, alin. (2) lit. h1) pierderea calitătii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritătilor nationale pe a cărei listă a fost ales.

Si am mai gasit urmatoarea completare: (la data 30-iun-2006 Capitol II, Sectiune 1, art. 9, alin. (2), litera H completat de art. I, punctul 3. din Legea 249/2006 ), care suna astfel:

(3) Încetarea de drept a mandatului de consilier se constată de către consiliul local, respectiv de consiliul judetean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a presedintelui consiliului judetean sau a oricărui consilier.
Intr-adevar, in Consiliu Local se va constata incetarea de drept a mandatului de consilier ca urmare a pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales.

Dvs aveti posibilitatea de a vota sau nu acea hotarare.

Alte discuții în legătură

Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Ce urmari are excluderea unui consilier local din partidul care l-a sustinut? dan  constantinescu dan constantinescu cu respect. am o nelamurire. un domn consilier local a fost exclus din partidul din care facea parte. adresa partidului a ajuns tarziu, nu a fost introdus ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi consilier local aura_s aura_s vis-a-vis de pierderea calitataii de consilier local, ce se intampla cand, avand un act oficial de excludere din partid, Consiliul Local nu vrea sa ia act de ... (vezi toată discuția)