avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sulta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sulta

Buna ziua!
Am si eu o intrebare daca stie cineva, pe internet nu am reusit sa ma lamuresc...Sulta este o creanta si astfel dreptul de a cere executarea se prescrie in termen de 3 ani sau este o garantie astfel ca dreptul de a cere prescriptia dreptului de a cere executarea se prescrie in termen de 10 ani? Am vazut o solutie a unei Instante cum ca sulta ar fi o garantie...si termenul de prescriptie este de 10 ani...Ce spuneti de asta?
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 12:31, 23 Octombrie 2012
Art 2386 nu se aplica la partaj.
De ce nu s-ar aplica? Pentru că nu este menţionat, expresis verbis, în art.2.368?

Eu cred că, pentru identitate de raţiune, soluţia trebuie să fie aceeaşi şi în cazul sultei rezultate dintr-un partaj. Cu atît mai mult cu cît,m potrivit noului cod civil, partajul nu mai este un act declarativ, apropiindu-se de contractul de vînzare-cumpărare.

Cred că aşa a judecat şi instanţa despre care făcea vorbire userul Bianca Tudose.

Pt ca ar fi adaugare la lege ! Daca legiuitorul voia sa fie inclus, il includea !
L-a inclus. Mi-a scăpat mie iniţial:

acelasi art.2386:

În afara altor cazuri prevăzute de lege, beneficiază de ipotecă legală:

5. coproprietarii, pentru plata sultelor sau a prețului datorat de coproprietarul adjudecatar al imobilului ori pentru garantarea creanței rezultând din evicțiune, asupra imobilelor ce au revenit coproprietarului ținut de o atare obligație;
:hm:

... si mie imi scapa ceva: cum rezulta de aici ca sulta este o garantie si nu un drept de creanta???

:confused::confused:

Alte discuții în legătură

termen prescriptie sulta goplanet goplanet In urma unei hotarari judecatoresti de partaj a unui imobil am de plata niste sulte unei rude, care nu si-a exercitat dreptul de executare silita si nici nu a ... (vezi toată discuția)
Partaj. valik valik Buna ziua.Am intentia sa cer plata sultei in rate.In cazul in care mi se aproba, devin proprietar unic al imobilului imediat dupa sentinta definitiva, sau dupa ... (vezi toată discuția)
Sulta stabilita prin hj - cerere depusa cf. ncc - termen prescriptie executare silita Irina S. Irina S. Stie cineva daca o sulta ceruta si stabilita prin HJ dupa intrarea in vigoare a NCC, are un termen diferit de prescriptie a executarii silite? Am citit si ... (vezi toată discuția)