avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amanarea termenului de judecare in vederea medierii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Amanarea termenului de judecare in vederea medierii

Daca ma aflu deja intr-un proces (urmeaza a se judeca un recurs), se poate cere o amanare in vederea incercarii unei medieri? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 16:31, 11 Noiembrie 2012
Nu ati precizat concret natura si obiectul cauzei aflate pe rolul instantei de judecata
Dacă aţi formulat deja o cerere de chemare în judecată (în materie civilă) sau o plângere prealabilă (în materie penală) puteţi să vă adresaţi mediatorului în orice fază a procesului şi să prezentaţi
judecătorului contractul de mediere (înscrisul prin care dvs şi partea adversă acceptaţi procedura
medierii şi angajaţi un mediator) pentru a suspenda soluţionarea cauzei. Ulterior, acordul de mediere se va prezenta judecătorului pentru validare.
În ce tipuri de litigii se poate apela la mediere?
Puteţi cere ca mediatorul să vă faciliteze soluţionarea litigiului prin mediere:
- în orice litigiu de natură civilă;
- în orice litigiu de natură comercială;
- în litigiile de familie: neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor
părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii,
respectiv în legătură cu divorţul şi cererile accesorii acestuia;
- în litigiile având ca obiect conflictele din domeniul protecţiei consumatorilor: în cazul în care
consumatorul invocă existenţa unui prejudiciu ca urmare a achiziţionării unor produse sau servicii
defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanţiilor acordate, a existenţei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori şi agenţii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaţia naţională sau a Uniunii Europene în domeniul protecţiei consumatorilor;
- în materia conflictelor de drepturi în domeniul litigiilor de muncă;
- în materie penală: dacă se vizează încetarea procesului penal prin împăcarea părţilor sau retragerea plângerea prealabilă: medierea e posibilă numai pentru infracţiunile pentru care legea cere plângerea prealabilă a persoanei vătămate (ameninţare, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală din culpă, abandon de familie etc) sau permite împăcarea părţilor (seducţie, tulburare de posesie etc); dacă se vizează ajungerea la o înţelegere numai cu privire la despăgubirile pretinse: medierea e permisă pentru orice infracţiune.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
ynocentta, utilizator
Este foarte important Obiectul litigiului Si atitudinea partii adverse in recurs.
Din cele postate de dvs., inteleg ca aveti o hotrare judecatoreasca care urmeaza a fi atacata in recurs.In acest stadiu, nu puteti sa mai apelati la mediere.Daca nu aveati hotarare in prima instanta se putea solicita amanarea in vederea punerii in aplicare a procedurii medierii.
In recurs, dvs. atacati hotararea instantei si in acest caz se v-a judeca pe baza inscrisurilor depuse la dosar, inscrisuri care au stat la baza hotararii.
Daca ambele parti doresc sa recurga la mediere chiar si in recurs nu se mai poate? Avem pe undeva vreun articol care ne interzice acest lucru?
Pentru @unmoeglich:
Nu este nici un articol care sa specifice acest lucru, dar:
- un recurs, ataca hotararea unei instante de judecata, instanta a carei hotarare nu multumeste partea care a pierdut.
- la primul termen, instanta de recurs formata de 3 judecatori, hotaraste daca se admite sau nu recursul.
- daca la primul termen, partile anunta ca doresc stingerea litigiului prin mediere, cum credeti ca o sa reactioneze instanta:
1- accepta cererea si retrimite cauza spre judecata la prima instanta, unde se poate solicita medierea!
2- nu accepta cererea si respinge recursul
3- se accepta recursul si se judeca cauza pe fond

Cred ca raspunsul corect se regaseste in Codul de Procedura Civila, cod pe care cei 3 judecatori ai instantei de recurs il vor respecta cu celeritate.(Bine inteles ca in NCPC, la recurs nu o sa gasiti nici o mentiune cu privire la ...MEDIERE)

Alte discuții în legătură

Hotarare de expedient data in lipsa mihaelamariaana mihaelamariaana Se poate da hotarare de expedient pentru incuviintarea unui acord de mediere (in care s-au partajat mai multe suprafete de teren) in lipsa partilor, daca in ... (vezi toată discuția)
Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)
Ieșirea din indiviziune pe cale judecătorească Enescu Nicolae Enescu Nicolae Suntem doi frați și deținem în comun un teren agricol cu o suprafață de 2 ha. Dorim să ieșim din indiviziune pe cale judecatorească. Am căzut de ... (vezi toată discuția)