avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatie prescrisa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatie prescrisa?

Buna ziua,

am o situatie care mie mi se parea simpla si clara. Instantele insa au o alta parere...cu care nu sunt de acord.
Avem un accident auto in care soferul vinovat a distrus o masina. Proprietarul masinii isi repara masina pe CASCO iar firma de asigurare cheama in judecata pe soferul vinovat, pentru a-si recupera de la acesta banii dati pe reparatie. Societatea de asigurare a avut cunostinta despre producerea accidentului din chiar ziua producerii lui pentru ca a fost notificata de asiguratul CASCO.
Actiunea introdusa de firma de asigurare s-a facut la mai mult de 3 ani de la momentul accidentului.
Soferul vinovat a invocat exceptia prescriptiei aratand ca firma de asigurari a avut cunostinta de existenta prejudiciului ui si de persoana vinovata de producerea lui, chiar de la momentul producerii sale.
In aceste conditii, actiunea ar fi prescrisa.
Doua instante au zis ca nu-i prescriptie ( Judecatoria si Tribunalul).
Ei au preluat apararile firmei de asigurari care zice : nu e prescrisa actiunea, pentru ca noi nu am cunoscut intinderea prejudiciului decat mult mai tarziu, dupa ce reparatiile s-au efectuat si am stiut cati bani avem de dat.
Asadar, in opinia acestor instante, necunoasterea intinderii prejudiciului este un fel de cauza de suspendare ( sau poate de intrerupere, ca n-au zis) a termenului de prescriptie.
Eu nu sunt de acord cu aceste sustineri. Nu gasesc ca necunosterea intinderii prejudiciului ar fi temei pentru neinceperea cursului prescriptiei.
Prejudiciul poate sa fie determinat dar si determinabil. Puteau introduce actiunea apoi face o expertiza sau chiar suspenda procesul...Variante erau.
Ce parere aveti?

av. Boncu
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2009
Boncu Constantin, Avocat
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 00:09, 15 Iulie 2011
Nu mai retin doctrina, insa jurisprudenta spune ca 2 ani e un termen exclusiv pentru relatiile dintre asigurator, asigurat, beneficiar etc., ce decurg din contractul de asigurare.
Chiar daca nu sunt tocmai de acord cu interpretarea, exista si un recurs in anulare de prin 2002 in care s-a decis:
În motivarea recursului în anulare, s-a susţinut că hotărârile criticate au fost pronunţate cu încălcarea esenţială a legii, în sensul că termenul de prescripţie de 2 ani, reţinut a fi aplicabil de instanţe, în baza dispoziţiilor art.3 alin(.2) din Decretul nr.167/1958, vizează exclusiv raporturile dintre asigurător şi asigurat, or, în speţă, reclamanta, în calitate de asigurător, subrogându-se în drepturile asiguratului contra celor răspunzători de producerea pagubei, a formulat acţiune în regres împotriva acestora, situaţie în care era aplicabil termenul general de prescripţie de 3 ani, prevăzut de dispoziţiile art.3 alin(.1) din Decretul nr.167/1958, faţă de care acţiunea reclamantei a fost introdusă în termen legal şi impune respingerea excepţiei prescripţiei dreptului la acţiune..

Recursul în anulare este fondat.

Din examinarea actelor dosarului, s-a constatat că sfera de aplicare a dispoziţiilor art.3 alin(2) din Decretul nr.167/1958 este clar delimitată şi se referă exclusiv la raporturile juridice ce izvorăsc din asigurare, respectiv raporturile contractuale dintre asigurător şi asigurat, asiguratorului cu contractantul asigurării (pentru situaţiile în care contractantul şi asiguratul sunt persoane diferite), asiguratului cu persoana cuprinsă în asigurare, asigurătorului cu beneficiarul asigurării.

Prin urmare, termenul special de prescripţie de 2 ani prevăzut de dispoziţiile legale este aplicabil numai situaţiilor arătate, decurgând din raportul generic asigurător – asigurat.

În speţă, reclamanta este terţ faţă de raportul de asigurare existent între asigurătorul de răspundere civilă obligatorie SC A. SA Bucureşti şi asiguratul acestuia, pârâtul D. F,. şi drept urmare, termenul special de prescripţie nu este aplicabil, ci devine aplicabil termenul general de prescripţie, ce funcţionează în privinţa terţelor persoane care au anumite drepturi şi obligaţii în afara raporturilor de asigurare.

În cauza de faţă dreptul asigurătorului la acţiunea în regres împotriva terţului responsabil derivă din subrogarea în drepturile asiguratului în limita indemnizaţiei plătite şi este valorificabil pe calea dreptului comun, nefiind vorba despre un raport juridic contractual, direct, între asigurător şi asigurat.

Aşa fiind, subrogarea asigurătorului în drepturile asiguratului său pentru despăgubiri, ca urmare a producerii unui prejudiciu în afara raporturilor de asigurare, are la bază un raport juridic delictual şi nu unul contractual şi, ca atare, nu trebuie confundată cu acţiunea pe care o are asigurătorul împotriva propriului asigurat.

Aşadar, în speţă, este aplicabil, termenul general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data de 29 august 1997, data efectuării plăţii către asigurat, având în vedere că acţiunea reclamantei a fost introdusă la data de 24 august 2000, rezultă că a fost promovată în termenul legal şi în mod greşit instanţele au admis prescripţia dreptului la acţiune, ce trebuia respinsă ca nefondată.

În consecinţă, faţă de aceste considerentele, s-a admis recursul în anulare, împotriva deciziei curţii de apel şi recursul declarat de reclamantă iar cauza a fost trimisă, spre soluţionare în fond, tribunalului.

Ce nu inteleg eu in toata motivarea asta este ca se sustine ca "dreptul asigurătorului la acţiunea în regres împotriva terţului responsabil derivă din subrogarea în drepturile asiguratului în limita indemnizaţiei plătite", cu alte cuvinte este un raport juridic ce izvoraste, cumva, din asigurare.
Daca nu era contractul de asigurare, nu exista nici subrogatia asiguratorului in papucii asiguratului.
E drept ca subrogatia izvoraste in mod egal din contract si lege, dar totusi...

Cat priveste data inceperii curgerii prescriptiei, aceasta e data la acre s-a platit efectiv reparatia, despagubirea. Cred ca scrie pe undeva si printr-o lege, nu mai retin, dar practica e aproape unanima in sensul asta, caci pana la data la care asiguratorul plateste se pot intampla diverse, printre care chiar ca prejudiciul sa fie platit direct de vinovat sau chiat de victima...
Dealtfel, asiguratorul isi dovedeste calitatea procesuala activa in dosar cu acte care arata plata facuta in numele sau pentru asiguratul sau... inainte de data platii el fiind in imposibilitate de a-si dovedi dreptul.

Exemplu: accident usor, soferu vinovat 1, soferul nevinovat 2 alege sa-si repare masina pe propriul casco si nu pe asigurarea RCA a soferului 1, caci ar dura mai mult.
Cand se naste dreptul la actiune? Dar daca isi da seama soferul 2 ca ii creste rata casco si nu-i convine, contactand iar soferul 1 ca, totusi, sa-i acopere prejudiciul din RCA-ul sau?
Dupa logica faptului ca de la data cand a aflat se naste si dreptul la actiune, inseamna ca pana la data platii efective ambii asiguratori, si cel RCA al soferului 1 si cel CASCO al soferului 2 ar putea intenta actiuni pentru acelasi prejudiciu. Si se face expertiza si se plateste. :D
Or, logic, avem o problema... se cheama juridic acea calitate procesuala activa pe care ambii asiguratori trebuie s-o dovedeasca in dosar, slava cerului!
Si cum o dovedesc?
Aratand documentul de plata al daunei... B-)
AVLIL, fără să cunosc existenţa acestui recurs, am spus acelaşi lucru. Prescripţia e de 3 ani.

Marile spirite (al meu şi al onoratei instanţe) se întîlnesc. :)

Totuşi, cu momentul de la care începe prescripţia nu pot fi de acord. Adică, dacă păgubitul ar trebui să exercite el acţiunea împotriva celui vinovat, prescripţia ar începe să curgă de la data la care a cunoscut întinderea pagubei (nu de la data la care a plătit reparaţia), în cazul asigurătorului subrogat în drepturile păgubitului într-o acţiune împotriva aceluiaşi vinovat şi pentru aceeaşi culpă delictuală există un alt moment de la care curge prescripţia? E ca naiba.


Liviu S.Bordaş
Da, ai perfecta dreptate... dar totusi, asa se probeaza, in practica, calitatea procesuala activa a asiguratorului. Si atunci il dezavantajezi pe el?
Ca, vezi tu, dreptul lui de subrogare in dreptul vatamatului se naste de cand cererea de despagubire si plata si toate docomentele alea sunt in ordine, semnate... ca asa zice la lege...
Si atunci, daca legea prevede subrogatia, asta ia nastere la un anumit moment...
Da, e ca naiba, chiar nu stiu ce sa spui si io...

Din legea 36/1995: "Art. 22. - În limitele indemnizatiei platite în asigurarile de bunuri si de raspundere civila, asiguratorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei."
Asta e in limitele indemnizatiei platite, or asta cand o afli? :D
"Art. 27. - Despagubirile ce se platesc de asigurator se stabilesc în functie de starea bunului din momentul producerii riscului asigurat.
Despagubirile nu pot depasi valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei si nici suma la care s-a facut asigurarea, daca nu s-a prevazut altfel în contractul de asigurare."
"Art. 29. - În cazul existentei mai multor asigurari încheiate pentru acelasi bun, fiecare asigurator este obligat la plata, proportional cu suma asigurata si pâna la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata încasa o despagubire mai mare decât prejudiciul efectiv, consecinta directa a riscului."
"Art. 58. - Asiguratorul recupereaza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, în urmatoarele cazuri: [...]"
De uitat si in hotararea de Guvern... pare nedrept pentru persoana culpabila, dar... asa zice la lege.
Mai e si faptul ca asiguratorul plateste in masura in care nu au achitat deja alti asiguratori sau chiar asiguratul direct... si de atunci abia, cand afla si plateste, dupa stabilirea vinovatiei uneia dintre parti de politie, abia de atunci se naste dreptul lui legal de a se substitui.
Daca asta si cu inceputul curgerii prescriptiei o fi acelasi lucru... mie asa imi pare, practic... e aproape un drept practic al asiguratorului...
Ce te faci daca sta dosarul vinovatului in instanta 4 ani? ASiguratul nici n-a avut timp si cum sa-si exercite dreptul, ca nu stia inca vinovatia...
Dar ai dreptate, e aiurea, putin fortata solutia legala.
AVLIL, eu revin asupra unui singur aspect. Anume, acela că asigurătorul nu exercită o acţiune privind un drept propriu împotriva vinovatului, ci, în temeiul subrogaţiei, acţiunea la care era îndreptăţit păgubitul asigurat, acţiune pe care nu o poate exercita în alte condiţii decît acelea în care asiguratul ar fi putut acţiona. Persoana vinovată nu răspunde pentru paguba suferită de asigurător, ci pentru cea pe care el, prin fapta lui, a produs-o persoanei păgubite.

De altfel, eu aş distinge între ceea ce prevede legea ca moment al subrogaţiei (care nu poate fi altul decît cel al plăţii pe care o face asigurătorul, înainte de această plată neputînd exista subrogaţia) şi momentul de la care curge prescripţia.

Cam aşa văd eu problema. Asigurătorul este un terţ. Plătind, el nu devine păgubit prin fapta celui vinovat, ci doar ia locul asiguratului, cu toate bunele şi relele acelui loc. Printre acestea fiind şi prescripţia.

Întreb altceva. Presupunînd că dreptul păgubitului faţă de vinovat s-a prescris iar asigurătorul plăteşte totuşi, se mai poate întoarce asigurătorul împotriva păgubitului? Dacă prescripţia ar curge de la data plăţii, răspunsul ar fi afirmativ, ceea ce e total aiurea.

Subrogatia..este concomitenta cu plata...( art. 1106 si urmat.)

de la momentul platii asiguratorul se subroga in toate drepturile asiguratului...nu inainte.Atunci se naste si drepul la actiune, de la acest moment curge prescriptia.

Asiguratorul, in acest caz, are o actiune in regres impotriva unui tert. Se aplica termenul general .( drept comun).

Nu cred ca este aiurea..doar de la momentul platii exista subrogatie. La acelasi moment se naste si dreptul de regres impotriva tertului...mie mi se pare logic.Sunt raporturi diferite. Chiar daca se spune ca se subroga in toate drepturile asiguratului..nu vorbim despre dreptul pagubitului fata de vinovat ( este alta situatie- ar fi putut sa se indrepte direct fara a mai apela la asigurator)ci despre dreptul pagubitului de a primi de la asiguratorul sau suma...urmand ca acesta sa o recupereze de la cel ce se face vinovat....eu le vad ca lucruri diferite.

Raportul de asigurare ii da drept pagubitului de a primi suma de la asigurator...este un beneficiu ( de aceea s-a asigurat CASCO)indiferent ce se intampla.
Pagubitul are dreptul sa aleaga. Fie se indreapta direct impotriva personei vinovate, situatie in care vorbim de un anumit tip de raspundere.
Fie cere banii de la asigurator, astfel incat dreptul asiguratorului de regres fata de tert se intemeiaza pe contractul de asigurare nu pe raspunderea vinovatului fata de pagubit.

In sfarsit, nu sunt coerenta dar cred ca sunt raporturi diferite.
asigurat/(pagubit) si vinovat raspundere civila delictuala( de ex)
asigurat/(pagubit) si asiguratorul..contract aleatoriu, raspundere contractuala
asiguratorul si vinovatul raspundere civila delictuala dar dreptul se naste de la momentul subrogarii, dreptul sau de creanta se naste din contractul de asigurare

interesanta discutie oricum...
av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Regres asigurator casco jamaica2010 jamaica2010 Buna ziua, in anul 2008 martie, am fost condamnat la 1 an cu supendare, deoarece am provocat un accident de circulatie, fiin cu alcoolemia peste limita ... (vezi toată discuția)
Prescriptia exctinctiva ofena ofena Considerati solutia instantei corecta? In 20.10.2006 are loc un eveniment rutier.Pagubitul deschide dosar de daune in baza RCA-ului persoanei vinovate.Dupa 5 ... (vezi toată discuția)
Probleme cu citarea in proces rca vio030 vio030 Buna ziua! In luna mai a anului2011 am fost implicat intr-un eveniment rutier in care eu am fost vinovatul. Mai exact am lovit in spate la o trecere pietonala ... (vezi toată discuția)