avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Transformare imprumuturi asociati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Transformare imprumuturi asociati

Buna ziua,

As vrea un sfat cu privire la urmatoarele:

Se doreste imbunatatirea situatiei patrimoniale a societatii printr-una dintre urmatoarele operatiuni:
-majorare de capital social prin transformarea imprumutului asociatilor in capital social
-transformarea imprumutului asociatilor in rezerve (avand ca scop marirea capitalurilor proprii ale societatii).

In acelasi timp, care va fi procedura (cf. Regulamentului nr. 1/ 2006 al CNVM) si cat timp va dura modificarea.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 08:12, 24 Octombrie 2012
Puteti majora capitalul social al societatii prin aportul in numerar al asociatilor, adica imprumutul se muta din contul de creditare societate in contul de capital social. Este nevoie de hotararea AGA, act constitutiv actualizat si bilantul contabil pe cele doua conturi 455 si 1012. Bilantul contabil trebuie sa reflecte operatiunea de mutare a imprumutului.
Inregistrarea operatiunii se face la Registrul Comertului.
Procedura va dura aprox. 5 zile (din momentul prezentarii documentelor la ghiseul ORC si pana la ridicarea acestora de catre Dvs.)
Daca doriti majorare de capital social prin transformarea imprumutului asociatilor in capital social atunci veti face o hotarare a adunarii generale de majorare a capitalului social prin compensarea creantelor lichide si exigibile asupra societatii, care nu este totuna cu majorarea prin aport in numerar, unde trebuie sa aduceti si dovada depunerii unor sume de bani efective.
Daca alegeti cealalta varianta, cu majorarea capitalului prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, atunci faceti hotararea in acel sens.
In afara bilantului trebuie sa mai depuneti(cel putin Bucurestiul o cere) si nota contabila privind transferul din imprumuturi(creditari) in cel de capital social.

Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
ContSters259670, utilizator
In fapt, inteleg ca doriti sa transferati banii inregistrati in contul 455 (cont la dispozitia asociatilor) in capitalul societatii.
Acest lucru se poate face in urma unei sedinte urmata de o hotarare a Adunarii generale a asociatilor. Banii aflati in contul 455, trebuie sa fie inregistrati in bilantul contabil si depunerea acestor imprumuturi sa fi fost facuta prin contul de banca sau contul de casa.
Oricum, daca ati ajuns la acest stadiu, se pare ca societatea nu prea este viabila si este nevoie sa va reorganizati activitatea firmei, intrucat din lipsa de lichiditati s-a ajuns la aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inreg.contabile ptr.imprumut Vilcu Gina Vilcu Gina buna ziua, va rog sa ma invete cineva: administratorul societatii a incheiat un contact de imprumut catre firma pe care o administreaza in suma de 90000 lei, ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social prin conversia imprumutului scorus69 scorus69 Buna sera va rog sa mi spuneti daca se poate face majorare capital social cu suma imprumutata de asociat catre firma si existenta in contul 4551.Daca da ce ... (vezi toată discuția)
Inregistrare majorare de capital social prin conversia imprumutului herculeroco herculeroco Asociatul unic (persoana juridica straina) al unui srl a acordat un imprumut societatii, iar acum vrea sa il transforme intr-o majorare de capital social. ... (vezi toată discuția)