avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietar "Prima Casa'
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietar "Prima Casa'

Am cumparat un apartament impreuna cu prietenul meu prin programul "prima casa". Cum el mai avea o proprietate, creditul a fost facut doar pe numele meu si doar eu figurez ca proprietar in contractul de vanzare-cumparare. Precizez ca el a platit avansul si ca impreuna vom plati ratele la apartament.
As dori sa stiu daca exista o posibilitate legala prin care eu sa recunosc ca el a platit acel avans si ca platim impreuna ratele, astfel in cat daca peste 5 ani de zile (cat ne obliga contractul sa nu vindem apartamentul), noi ne vom desparti si vom vinde apartamentul, el sa aiba dreptul la cota cu care el a participat la apartament (avans + 50% din rate).
Ma gandeam la o declaratie pe propria raspundere la notar prin care eu sa recunosc ca platim impreuna ratele. Cred ca mai este si solutia casatoriei dar nici eu si nici el nu vrem sa o facem, avand ca motiv un apartament.

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:02, 10 Aprilie 2011
buna ziua!
puteti face un contract de iprumut cu privire la suma pe care v-a dat-o pt plata avansului.
cu privire la celelate sume d bani pe care le va avansa pt achitarea ratelor de credit, puteti da o decl prin care sa recunoasteti ca banii provin de la el.
chiar dc va casatoriti, aparatmentul ramane bunul dvs prorpiu intrucat a fost dobandit inainte de incheierea casatoriei.
in timpul casatoriei nu veti putea face contr de vanza cumparare-vanazarea intre soti este intrezisa.
veti putea face act de donatie, dar donatia intre soti este oricand revocabila, capata caracter preciputar prin decesul sotului donator.
Buna ziua.

Daca imi dati voie, as mai aduga un "scenariu" la acest subiect, si anume, eu si iubita mea luam impreuna un apartament, tot prin prima casa, ea va figura ca si proprietar in contractul de vanzare-cumparare, avansul platit din bani pusi la comun. Intrebarea mea este, ce trebuie sa fac ca sa am aceleasi drepturi ca si ea la acel apartament, presupunand ca in viitor noi ne vom desparti iar eu nu doresc ca banii investiti in acel apartament, sa fie o "gaura" pentru mine ? Ce vreau sa spun este ca, in momentul cand ne vom desparti (daca va fii cazul), vreau sa fiu sigur ca imi revine 50% din acel apartament.

Va multumesc.
Orice bunuri achizitionate anterior casatoriei reprezinta bunurile proprii ale celui care le-a achizitionat. Poate sa dea o declaratie autentificata la notarul public prin care recunoaste ca ati avut contributie egala la avansul achitat pentru apartament, precum si la plata ratelor, dar... depinde ce conjunctura va fi in viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitare credit casa dupa casatorie Ciubotzel Ciubotzel Buna ziua! Am si eu o mica intrebare si sunt sigur ca cineva de pe acest forum ma poate ajuta! :) Sora mea a luat acum 1 an un apartament pt care a dat 20% ... (vezi toată discuția)
Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Proprietar apartament madi1206 madi1206 Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as dori, daca se poate, sa primesc un raspuns de la o persoana avizata. Va multumesc anticipat. Doresc sa ... (vezi toată discuția)