avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RECUPERARE SALAR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RECUPERARE SALAR

Buna seara,
Am fost angajatul unei firme pana la data de 01.10.2012, firma a intrat in insolventa la data de 26.09.2012. Mi-am dat demisia cu lichidare la zi. Intrebarea mea este daca aceea firma avea obligativitatea sa imi plateasca salarul restant pe luna a-09-a si daca este alta modalitate sa a-mi recuoera salarul si plata zilelor de concediu ramase in afara de a ma inscrie la masa credala, iar daca aceeasta este ultima varianta cum se procedeaza, voi fi anuntat de firma de insolventa sau trebuie sa ma inscriu eu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: muraruelena , utilizator 13:05, 2 Noiembrie 2012
Daca firma a intrat in insolventa, atunci va fi foarte greu de recuperat salariile restante .. incercati sa luati legatura cu lichidatorul si vedeti ce va spune acesta.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Depuneti o cerere in acest sens la instanta ( Tribunal,sectia falimente ) unde se judeca procesul. Este singura sansa. Lichidatorul se substituie angajatorului in perioada cat se judeca falimentul, pana la radierea firmei. Acesta, in locul angajatorului, va trebui sa faca dovada platii la zi a tuturor drepturilor salariale ce vi se cuvenea.
De ce trebuie sa depuna o astfel de cerere ? .. poate ii furmizati si temeiul legal al sustinerii dvs .... din cate stiu , in cazul intrarii in insolventa sau in faliment , nu mai exista dovada platii salariului .. din aceasta cauza se poate intra in faliment sau in insolventa - lipsa disponibilitatilor banesti.
Cu prioritate, inainte de a fi platite toate datoriile catre alti creditori, se platesc salariile.
Salariatii unei intreprinderi insolvente au dreptul de a-si incasa creantele provenite din raporturi de munca cu prioritate, chiar fata de bugetul statului si fata de ceilalti creditori.
Mai mult, legislatia insolventei confera salariatilor dreptul la unele plati din fondul de compensare a salariilor in caz de faliment al angajatorului, plati care sa le permita reorientarea profesionala, in conditii de protectie sociala.

Prin Legea nr. 200/2006 a fost constituit Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
Prin intermediul acestui fond „se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare, denumiţi în continuare angajatori în stare de insolvenţă” (art. 2 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale).
Printre resursele financiare ale Fondului de garantare se numără şi contribuţiile lunare plătite de către angajatori, dar şi veniturile reprezentând dobânzi şi majorări de întârziere pentru neachitarea în termenul de plată a contribuţiei.

Din resursele Fondului de garantare se suportă următoarele categorii de creanţe salariale:
a) salariile restante;
b) compensaţiile băneşti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihnă neefectuat de salariaţi, dar numai pentru maximum un an de muncă;
c) plăţile compensatorii restante, în cuantumul stabilit în contractul colectiv de muncă şi/sau în contractul individual de muncă, în cazul încetării raporturilor de muncă;
d) compensaţiile restante pe care angajatorii au obligaţia de a le plăti, potrivit contractului colectiv de muncă şi/sau contractului individual de muncă, în cazul accidentelor de muncă sau al bolilor profesionale;
e) indemnizaţiile restante, pe care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a le plăti pe durata întreruperii temporare a activităţii.

Potrivit legii, din Fondul de garantare nu se suportă contribuţiile sociale datorate de angajatorii în stare de insolvenţă.
Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
În ceea ce priveşte ordinea de priorităţi la plata creanţelor în cazul insolvenţei, primele pe listă sunt taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în cadrul desfăşurării procedurii insolvenţei.

Conform prevederilor art. 36 din legea insolventei, de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau măsurile de executare silită iniţiate pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu excepţia căilor de atac declanşate de angajatorul debitor.
Practic, odată iniţiată procedura insolvenţei, salariaţii nu mai beneficiază de altă cale de atac împotriva angajatorului debitor pentru a-şi recupera creanţele de natură salarială, decât parcurgerea etapelor strict prevăzute de Lege, orice altă acţiune urmând a fi suspendată de drept.

Lichidatorul este autorizat in conditiile legii, desemnat sa conduca activitatea debitorului si sa exercite atributiile prevazute la art. 25 in cadrul procedurii falimentului.

Administratorul judiciar/lichidator trebuie sa inregistreze in tabelul de creante creanţele salariate, creante ce izvorasc din raporturi de munca intre debitor si angajaţii acestuia.
Daca lichidatorul nu face acest lucru sau daca ar exista o omisiune in ceea ce priveste inregistrarile salariatilor /creantelor = salariilor /......, iar firma este radiata din Registrul comertului, potrivit legii insolventei, odata ce firma este desfiintata= nu mai exista, salariatul creditor nu va mai avea cum sa-si recupereze drepturile salariale restante.
Sunt situatii cand, in timpul procedurii insolventei, in timpul judecarii procesului de intrare in faliment a firmei, salariatul creditor este anuntat de lichidatorul firmei de insolventa sau nu. De aceea, salariatul nu trebuie sa aiba incredere in nimeni, ci trebuie sa-si urmareasca interesul personal si sa depuna personal o cerere de pretentii in dosarul cu pricina.
Dau si exemple:
1. - Dosar nr.1528/40/2009/a4, Tribunalul Botosani - salariatul creditor Ciornea Radu a castigat toate drepturile salariale. Lichidatorul i-a platit toti banii datorati de societatea falimentara.
2. - in schimb, colega sa de serviciu, Florentina, nefiind inscrisa pe lista creditorilor, nu a primit nici un ban de la lichidator.
Dosar nr.4903/40/2009, Tribunalul Botosani - salariata, vazand ca nu a fost inscrisa in tabelul creditorilor, iar procedura insolventei a fost inchisa in primul dosar, a solicitat instantei drepturi băneşti - REPUNERE PE ROL.

Daca din cauza lipsei disponibilitatilor banesti firma a intrat in faliment sau in insolventa, nimic nu impiedica pe lichidator sa se ocupa de vanzarea bunurilor din averea debitorului si din sumele astfel obtinuta sa plateasca debitele firmei catre toti creditorii, in ordinea prioritatii stabilita de lege.

"Prin tabel definitiv de creanţe se înţelege tabelul care cuprinde toate creanţele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate în tabelul preliminar şi împotriva cărora nu s-au formulat contestaţii în conformitate cu prevederile art. 73, precum şi creanţele admise în urma soluţionării contestaţiilor. În acest tabel se arată suma solicitată, suma admisă şi rangul de prioritate a creanţei."

Prin procedura falimentului se intelege procedura de insolventa care se aplica debitorului
in vederea lichidarii averii acestuia pentru acoperirea pasivului. Ulterior va urma radierea debitorului din registrul in care este înmatriculat.

Actele juridice, platile si operatiunile debitorului incheiate dupa data deschiderii procedurii, cu exceptia celor curente, sunt nule daca nu sunt autorizate de judecatorul-sindic in prealabil.

Legislatia romana a insolventei este insa rareori aplicata in mod corect, iar creditorii sufera serioase limitari sau restrictii ale drepturilor atasate, in mod obisnuit, creantei lor.
In primul rand, acei creditori care nu si-au declarat in termen legal creanta contra debitorului, nu beneficiaza de niciunul dintre drepturile acelor creditori care au fost inscrisi pe tabelul creantelor ( "creditorii indreptatiti sa participe la procedura", asa cum ii defineste Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei1).
Legea insolventei creeaza numai conditiile participarii creditorilor la procedura insolventei, fiind obligatorie notificarea creditorilor, cunoscuti sau necunoscuti, referitoare la deschiderea procedurii, dar creditorii care, pina la expirarea perioadei de inregistrare a declaratiilor de creanta, nu s-au inscris la masa credala, sunt straini de procedura.





Daca tot citati din Legea insolventei , de ce nu postati si articolul care prevede ca, creditorii care au calitatea de salariati ai debitorului vor fi inregistrati in tabelul creantelor din oficiu, dupa cum rezulta din evidenta contabila.

Art. 3 pct. 10 din Legea nr.85/2006 defineste creantele salariale ca fiind acele “creante ce izvorasc din raporturile de munca dintre debitor si salariatii acestuia, inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul/lichidatorul judiciar.”
Asadar, inscrierea salariatilor la masa credala nefiind conditionata de inregistrarea vreunei cereri in acest sens.


Alte discuții în legătură

Recuperare salarii restante de la soc aflata in insolventa! Mateias Loredana Mateias Loredana Buna ziua, Lucrez la o soc aflata in insolventa (pe parcurs sa aprobat planul de reorganizare al soc.)si am restante salariale in jur de 5 luni. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante. Elusha Elusha Firma la care am lucrat a intrat in insolventa, si am restante 5 luni în care nu mi-am primit salariul. Momentan sunt in preaviz, dar urmeaza sa se termine si ... (vezi toată discuția)