UN SC A LIVRAT MARFA PE FACTURA FISCALA CARE A FOST SEMNATA DE PRIMIRE DE CATRE BENEFICIAR CARE NU A MAI ACHITA FACTURILE IN VALOARE 20.MII LEI RON FACTURILE AU FOST EMISE IN PERIOADA IULIE - SEPTEMBRIE 2008. INTRE CELE DOUA SC-URI NU EXISTA UN CONTRACT CARE SA FIXEZE TERMENE DE ACHITARE A FACTURILOR IN CAUZA FUNCTIONAND UN TERMEN GENERAL OBLIGATORIU FIXAT PRIN LEGE . CARE ESTE ACELA SI CARE AR FI MODALITATEA DE RECUPRARE A DEBITULUI. CARE AR FI BAZA LEGALA
OUG 119/2007:
Art. 3. - (1) Creanţa produce dobânzi după cum urmează:
a) în cazul contractelor încheiate între comercianţi, potrivit art. 43 din Codul comercial;
b) în cazul contractelor încheiate între comercianţi şi o autoritate contractantă, fără a fi necesară punerea în întârziere a debitorului:
(i) dacă în contract a fost fixat un termen de plată, din ziua următoare acestui termen;
(ii) dacă data sau termenul de plată nu este fixată/fixat în contract:
- după 30 de zile de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei alte asemenea solicitări de plată;
- dacă data primirii facturii ori a unei solicitări echivalente de plată este incertă, după 30 de zile de la recepţia mărfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacă solicitarea de plată a fost comunicată înainte de a primi mărfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea mărfurilor sau prestarea serviciilor;
- dacă legea sau contractul stabileşte o procedură de acceptare ori de verificare, permiţând certificarea conformităţii mărfurilor sau serviciilor, iar debitorul a primit factura ori solicitarea de plată la data verificării sau anterior acestei date, la expirarea unui termen de 30 de zile de la ultima dintre aceste date.
(2) Creditorul poate să pretindă daune-interese suplimentare pentru toate cheltuielile făcute pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutării la timp a obligaţiilor de către debitor.
(3) Este nulă orice convenţie prin care se fixează o obligaţie de punere în întârziere pentru a opera curgerea dobânzilor sau un termen de la care creanţa produce dobânzi mai mare decât cel prevăzut la alin. (1).
__________
Partea introductivă a alin. (1) a fost modificată prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 118/2008.
Art. 4. - (1) Părţile sunt libere să stabilească rata dobânzii pentru întârzierea în plata preţului.
(2) În cazul în care rata dobânzii nu este stabilită prin contract, se va aplica rata dobânzii de referinţă stabilită de Banca Naţională a României. Rata de referinţă stabilită pentru prima lună a semestrului se aplică în următoarele 6 luni.
__________
Alineatul (2) a fost modificat prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 118/2008.
B-)
Terment de scadenta
saaa
Buna ziua,
Reprezint o societate din Bucuresti si colaboram de cativa ani cu o alta societate din Cluj. Pana acum lucrurile au mers bine dar se pare ca ... (vezi toată discuția)