avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Buna seara tuturor. Am o intrebare. Anul acesta, in vara am cumparat o lucrare de licenta de pe un site din Romania. Administratorul site-ului respectiv m-a asigurat ca lucrarea va fi gata in aproximativ 10 zile. Termenul a fost respectat iar eu am platit o suma de bani pentru acea lucrare, suma pe care pot sa o dovedesc prin chitanta de la banca. Ulterior, comisia mi-a anulat lucrarea pe motiv ca este plagiata in proportie de peste 60%. Pot face ceva pentru a-mi recupera banii? Daca depun plangere, cel care mi-a facut lucrarea va pati ceva?
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 20:26, 27 Octombrie 2012
Dupa cum se intelege din postarea dvs., ati gasit un site de pe care se pot achizitiona lucrari de licenta. Ati avut o intelegere (presupun verbala) care a fost respectata de ambele parti. Daca in cadrul intelegerii nu s-a pus in discutie plagiatul, nu cred ca se poate considera ca ati fost inselat si nici ca ar exista o infractiune ce poate fi probata in cadrul unui proces. Cand ati cumparat o lucrare de licenta ar fi trebuit sa luati in calcul si riscul ca aceasta ar putea sa contina fragmente copiate din alte lucrari/carti/materiale.
Da, ideea este că nici cumpărarea unei lucrări de licenţă nu este o activitate legală, aceste lucrări se întocmesc de către student. Dacă aţi depune o plângee ar trebui să povestiţi şi în ce fel de contract aţi fost înşelat şi nu ştiu dacă ar fi indicat.
În alte condiţii ar fi fost mai simplu , fiindcă se cheamă înşelăciune dacă atunci când crezi că vei cumpăra un tablou original , dar ţi se vinde un fals.
Chitanţa de la bancă nu dovedeşte decât că i-aţi dat nişte bani omului, nu ştiu dacă aţi specificat şi pentru ce. Putea să fie orice , restituirea unui împrumut, darea unei sume de bani cu titlu de împrumut, o donaţie, etc.
Vreti sa depuneti o plangere pentru inselaciune pt ca persoana aceea nu a fost capabila sa va faca o lucrare cu care sa obtineti o diploma de studii in mod fraudulos? Mai bine bagati capul in pamant si faceti-va propria lucrare, nu aruncati vina pe cineva pt propriul dezinteres.
Dar daca ne-am inteles ca lucrarea sa nu contina pasaje copiate de pe internet iar respectivul individ nu a respectat intelegerea? Pot proba acest lucru fiindca am salvat mailurile.
Este greu de spus daca ar fi vorba de inselaciune in acest caz.
Aveti insa dreptul sa va primiti banii inapoi.
Cum sa procedati constituie o problema.
O plangere penala nu cred ca va poate fi de ajutor.

Nelamurirea mea porneste si de acolo unde este vorba de o lucrare de licenta.
In lucrarea de licenta se poate indica autorul si nu este precum la teza de doctorat care presupune un studiu mult mai sofisticat si unde plagiatul poate genera probleme.

Sincer sa fiu, eu nu va cred ca ati avut asemea probleme la lucrarea de licenta dupa cum sustineti.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
avocat_penalist, utilizator

Alte discuții în legătură

Inselaciune licenta Nataliaa29 Nataliaa29 Buna ziua, In primavara am dat comanda pentru o lucrare de licenta. Am conversatiile in care ii solicit respectivului ca lucrarea sa nu fie plagiata, ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru inselaciune AnaMarie AnaMarie Buna ziua, Am intrat pe un site si am dat comanda sa mi se redacteze o lucrare de licenta la pretul de 400 ron. Am depus 100 Ron drept avans si am primit ... (vezi toată discuția)
Am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16% elenasimona85 elenasimona85 am facut o lucrare de licenta si e plagiata 16%, cum pot sa repar greseala ,legile existand pe internet si fiind sursa mea de scriere astept raspuns cat mai ... (vezi toată discuția)