avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prelungire indemnizatie crestere copil pt a doua ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prelungire indemnizatie crestere copil pt a doua nastere

Buna ziua,

as dori ,daca este posibil, sa fiu ajutat cu un raspuns referitor la prelungirea concediului de crestere copil.

Sotia mea a nascut primul copil in 11.11.2010 , iar perioada in care beneficiaza de CCC1 se incheie in 11.11.2012.
In 10.10.2012 a nascut a doua oara si acum as dori sa ma ocup de formalitatile necesare inceperii CCC2.
De la biroul primariei care se ocupa de aceste dosare (Craiova) mi s-au transmis faptul ca (din cauza ca de la data nasterii celui de-al doilea copil si pana la finalul CCC1 nu sunt 42 de zile) trebuie reincadrarea in munca pana cand se implineste nr necesar de zile pt concediul de lauzie (min 42 zile dupa nastere, obligatoriu).
Din documentarile de pe net am inteles ca aceste zile nu sunt obligatorii si ar trebui sa fac catre angajatorul sotiei o cerere de prelungire a suspendarii CIM ,dupa care cu aceasta si cu copia CN celui de-al doilea copil sa merg la primarie (CCC2 incepand automat dupa terminarea CCC1).

Va multumesc anticipat pt raspunsuri si imi cer scuze daca nu am postat in categoria de forum adecvata subiectului prezentat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 16 Iulie 2015
1. - Raspunsul dat de Primarie este bun numai in cazul, in care al doilea copil se naste dupa ce se termina CCC1.
- Daca isi mentin punctul de vedere le aratati textele de lege pe care vi le redau mai jos sau faceti o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

2. - Deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina CCC1 sotia nu va mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci va intra direct in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.
- Pe perioada de la nasterea celui de al doilea copil si pana intra in CCC2 va primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, inca 600 lei lunar pentru al doilea copil, dupa care va primi indemnizatie pentru CCC2 in aceeasi suma ca indemnizatia pentru CCC1.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR (600 lei) pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea

(5) Prevederile alin. (4) se aplică inclusiv pentru situațiile în care persoana se află cu primul copil în perioada de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și naște un alt/alți copil/copii sau se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).


4. In cazul sotiei dvs. se procedeaza in felul urmator:
- Merge la Primarie (unde a depus actele pentru CCC1) si solicita cei 600 lei lunar pentru perioada de suprapunere.
- Face o cerere catre angajator prin care solicita prelungirea suspendarii CIM pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 ani a celui de al doilea copil (depinde ce varianta alege).
- Anexeaza la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.
- Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil se duce la Primarie si completeaza cererea pentru indemnizatia pentru CCC2 (nu mai este nevoie de alte acte).

Ce face sotia daca angajatorul a dat faliment si nu mai putem lua cerere de la angajator si mai are 3 saptamani pana expira indemnizatia primului copil iar cei de la primarie ne cer aceea decizie de prelungire a suspendari , iar cei de la indemnizatie nu accepta dosarul.

Buna seara, d-le daniellos80!
Ma aflu in aceeasi situatie prezentata de dvs pe 25.03.2013, si pentru ca nu am vazut raspunsul la intrebare, sunt curios sa aflu cum ati procedat.
Multumesc anticipat!
@ daniellos80
@ rassiel

Luati legatura cu lichidatorul societatii sa va elibereze o astfel de decizie..
Daca firma este in faliment va poate concedia iar decizia de concediere este dovada ca nu obtineti venituri.

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil elenaboboc91 elenaboboc91 am un copil de 1 an si 4 luni (sept 2013) pentru care iau indemnizatie de crrestere copil. am nascut din nou pe 6 ian 2015. mai am dreptul la indemnizatie si ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea celui de al doilea copilul Clauditza8686 Clauditza8686 Buna ziua! Am si eu o intrebare si va rog sa imi spuneti un raspuns ca sa stiu si eu. Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului, am nascut primul copil ... (vezi toată discuția)