avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea celui de al doilea copilul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea celui de al doilea copilul

Buna ziua! Am si eu o intrebare si va rog sa imi spuneti un raspuns ca sa stiu si eu. Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului, am nascut primul copil in 19 septembrie 2011 si urmeaza sa nasc cal deal doilea copil in octombrie-noiembrie 2012 , atunci cand voi naste cel deal doilea copil voi primi si pentru el 600 ron in plus pentru cel deal doilea copil. Va rog sa-mi dati un raspuns. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Clauditza8686 , utilizator 00:23, 9 Mai 2012
1. Deoarece amandoi copiii sunt nascuti dupa 01.01.2011 se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.9
...
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie la nivelul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

2. ISR = indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. - Asadar pe perioada de suprapunere a CCC1 cu CCC2 indemnizatia pentru CCC1 se va majora cu 600 lei (1,2 ISR x 500 lei = 600 lei).
- Dupa ce se termina CCC1 veti intra in CCC2 si veti primi indemnizatia pentru CCC2 egala cu indemnizatia pentru CCC1 (fara cei 600 lei din perioada de suprapunere a CCC1 cu CCC2).
Va multumesc pentru raspuns!
Puteti sa imi spuneti va rog si ce acte o sa imi trebuiasca sa depun si unde, mai trebuie sa iau ceva de la firma unde am lucrat???
Trebuie sa anunt acum la firma unde am lucrat deoarece de curand am aflat de cel deal doilea bebe, sau abia dupa nastere??? Astept un raspuns de la dvs deoarece nu stiu cum sa procedez. Va multumesc!
1. Inainte de a se termina CCC1 (sa zicem cu doua saptamani) faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 (anexati si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).

2. Apoi faceti acelasi lucru si la Primarie unde ati depus actele pentru CCC1, unde va duceti cu decizia angajatorului de prelungire a suspendariiCIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.

3. Pentru a primi cei 600 lei pe perioada de suprapunere a CCC1 cu CCC2 va duceti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copilsi completati o cerere pentru acordarea celor 600 lei.
Deci nu trebuie sa anunt de acum la firma unde am lucrat? Si mai am o intrebare tatal are dreptul si el la o luna la cel deal doilea copil? Si daca da cand poate lua aceea luna? Poate sa ia ccc o luna, cu o luna inainte ca cel deal doilea copil sa faca 2 ani adica la 1an si 11 luni??? La primul copil nu are acest drept nui asa?
1. Nu vad de ce sa-l anuntati pe angajator de acum cand mai sunt 5-6 luni pana veti naste.

2. - Sotul poate beneficia de cel putin o luna de CCC (si este chiar obligat, altfel vi se diminueaza dvs. CCC cu o luna) dar numai pentru al doilea copil.
- Ori CCC2 incepe dupa ce se ternmina CCC1.
- Acea luna se poate lua si in ultima luna de CCC2.

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Cat vor fi indemnizatia si perioada de ccc daca ccc1 se suprapune cu ccc2? serbanc serbanc Buna ziua!As dori sa stiu daca in situatia in care iei indemnizatia copilul pana la varsta de 2 ani si in acest interval de timp se naste si cel de al 2 lea ... (vezi toată discuția)
Prelungire indemnizatie crestere copil pt a doua nastere versiggia versiggia Buna ziua, as dori ,daca este posibil, sa fiu ajutat cu un raspuns referitor la prelungirea concediului de crestere copil. Sotia mea a nascut primul ... (vezi toată discuția)