avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale taxa autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

taxa autorizatie de constructie

Am o nelamurire in legatura cu aplicarea art.295 pct.6, din codul fiscal, in situatia in care doar se prelungeste autorizatia de construire. Mai clar : as dori sa stiu daca cota de 50% din cuantumul taxei se mai vireaza catre bugetul local al comunelor si la prelungirea unei autorizatii de cosntruire emise de catre Consiliul judetean ? sau aceasta se vireaza catre bugetul comunei doar atunci cand se emite autorizatia? Conform art 295, alin 6 : "(6) Taxele locale prevazute la capitolul V din prezentul titlu constituie venituri ale bugetelor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale. Pentru eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire de catre presedintii consiliilor judetene, cu avizul primarilor comunelor, taxele datorate constituie venit in proportie de 50% la bugetul local al comunelor si de 50% la bugetul local al consiliului judetean"

Sper ca am fost destul de clar.Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
Emil Lasconi, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 18:29, 26 Octombrie 2012
Nici in L50/91 + norme si nici in Codul Fiscal + norme , nu exista obligatia de virare a 50 % -din taxa de prelungire a autorizatiei catre localitati.
Dar dupa regularizare trebuie.

In urma regularizarii vor apare 3 cazuri :
1.diferenta din regularizare egala cu 0: in acest caz consiliul judetean va vira diferenta catre localitati ( 50% din valoarea taxei de prelungire)
2. diferenta din regularizare de restituit : in acest caz se va restitui beneficiarului autorizatiei, la cererea acestuia, diferenta cu respectarea prevederilor codului de procedura fiscala si potrivit procedurii stabilite la nivelul consiliului judetean.
Pe de alta parte valoarea reprezentand taxa de autorizare(finala, dupa regularizare) se va imparti si diferentele se vor vira/ recupera catre/de la celelatte UAT.
3. diferenta de regularizare de incasat ( in 15 zile de la data intocmirii procesului verbal de receptie) : in acest caz consiliul judetean va vira diferenta pana la 50% din totalul taxei de autorizare - dupa regularizare-catre localitati.

La nivelul fiecarui consiliu judetean exista o precedura de emitere a certificatelor de avizare/ emitere a autorizatiilor de contruire/ desfiintare si de incasare , virare si regularizare.
Multumesc mult pentru raspuns.=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog un consultant sa ma lamureasca in legatura cu autorizatia de construire claklaus claklaus Am primit acasa o scrisoare de la Consiliul Judetean in care mentioneaza ca a expirat autorizatia de construire si ca in cel mult 15 zile de la finalizarea ... (vezi toată discuția)
închidere autorizaþie de construire milian milian Am o casă în contrucţie la stadiul \"în roşu\" cu geamurile exterioare montate. Construcţia a început acum 2 ani, după eliberarea autorizaţei de ... (vezi toată discuția)
Impartire fonduri provenite din taxe si impozite mars0212 mars0212 Stie cineva cum se ditribuie fondurile provenite din taxe si impozite intre centru si teritoriu(judet, oras, comuna, etc)? (vezi toată discuția)