avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ?

Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa se ocupe de treaba asta. Multi locatari din imobil sunt in virsta si nu pot contribui la aceasta operatiune, iar cei care pot nu doresc sa faca doar ei deszapezirea.

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?
Deszapezirea e o activitate ocazionala (doar atunci cind ninge), nu necesita un orar de lucru si, in plus, pot pune conditia ca omul sa vina de-acasa cu lopata si matura.
Cum imi sugerati sa-l platesc (sau mai bine zis, cum e legal) ? Cu o suma pe toata durata contractului indiferent cit lucreaza, cu o suma fixa pe ziua de lucru (indiferent ci are de lucru in ziua respectiva) sau cu o suma fixa pe ora ?

M-a speriat putin un articol dintr-un ziar local, asa ca vreau sa respect intocmai legislatia in vigoare:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 21:01, 12 Decembrie 2012
Apreciez ca e necesar sa il angajati cu prestari de servicii, iar la incheierea acelei conventii sa stabiliti precis obligatiile care decurg pentru partile contractante.
Plata se face la ora de munca prestata.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Atentie!
Aici puteti gasi amanunte ref. conventie civila
[ link extern ]
Trebuie sa acordati atentie si obligatiilor Dvs, ref. securitatea muncii
Cu stima
Puteti sa-l angajati legal pe baza de contract individual de munca (CIM) pe perioada limitata, cu norma limitata (1-7 ore/zi), conform Codului muncii. Sigur ca in fisa postului puteti sa prevedeti si alte activitati in afara de a curata zapada de pe trotuar.
Puteti sa lucrati cu aceasta persoana ca "zilier", conform Legii 52/2011, caz in care o sa-l solicitati doar in anumite zile cand aveti nevoie de el iar plata o faceti la sfarsitul fiecarei zile de munca.
Gasiti un articol pe aceasta tema mai jos
www.avocatnet.ro/content/art...
Cred ca pentru o asemenea lucrare ii puteti face conventie civila pentru ziua si suprafata de curatat. Il platiti pentru ce are de facut atunci.
Cand veti mai avea nevoie il veti mai chema, ii veti face alta conventie civila.
In felul acesta nu va complicati si va faceti si treaba in mod legal. Dupa cum ati afirmat si dv., activitatea este una ocazionala, deci se justifica conventia civila.
Aceasta este o activitate la care s-a gandit legiuitorul referitor la zilieri cand a adoptat Legea 52/2011.

Deci, consider ca e cea mai buna solutie este angajarea ca zilier.

Alte discuții în legătură

Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Metoda legala de angajare promoteri divatz divatz Detin o firma de publicitate si mai nou am inceput impartirea de pliante cu ajutorul promoterilor. Am urmatoarele intrebari: Pentru legalitate la promoteri ce ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)