avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum angajez corect o persoana fizica pt. curatat zapada ?

Avind in vedere ca in cazul ninsorilor Asociatia de proprietari are obligatia sa curete trotuarul din jurul imobilului am decis sa angajam o persoana care sa se ocupe de treaba asta. Multi locatari din imobil sunt in virsta si nu pot contribui la aceasta operatiune, iar cei care pot nu doresc sa faca doar ei deszapezirea.

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?
Deszapezirea e o activitate ocazionala (doar atunci cind ninge), nu necesita un orar de lucru si, in plus, pot pune conditia ca omul sa vina de-acasa cu lopata si matura.
Cum imi sugerati sa-l platesc (sau mai bine zis, cum e legal) ? Cu o suma pe toata durata contractului indiferent cit lucreaza, cu o suma fixa pe ziua de lucru (indiferent ci are de lucru in ziua respectiva) sau cu o suma fixa pe ora ?

M-a speriat putin un articol dintr-un ziar local, asa ca vreau sa respect intocmai legislatia in vigoare:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: CRINA1 , utilizator 21:01, 12 Decembrie 2012
petschovschi a scris:

Pe femeia de serviciu nu o putem pune sa dea cu lopata la zapada, asa ca vom angaja un barbat. Dar cum il angajam ? Cu conventie sau cu CIM ?


Îl puteți angaja exact la fel ca și pe femeia de servciu, doar că numai pe perioada de iarnă. ;)
În fond ar avea de lucru tot cam atâtea ore pe zi în medie cât are și femeia de servicu.

Nu-mi vine să cred că s-a găsit așa de ușor o soluție pentru „angajarea” femeii de seviciu și e chiar așa de complicat pentru angajarea unei persoane care să curețe zăpada.
În fond, în afară de specificul muncii legate de sezon, activitățile sunt cam aceleași din punct de vedere al timpului de lucru zilnic, al calificării, etc.
Iertati-ma ca am nimerit ca musca-n lapte in aceasta discutie

petschovschi a scris:

Ce te faci insa cu circotasii din bloc care vad ca omul a stat 1 ora, maxim doua si tu l-ai platit 4-5 ?


Le spuneti ca o ora puteau sa faca ei munca patriotica, dar daca au ales sa stea la caldura, zilierul care a muncit o ora trebuie platit pentru cel putin 8 ore. (saauu...bucuros tineti sema de carcoteala lor, in masura in care isi asuma obligatia de a suporta ei amenda de 10.000 lei. :magic: Va garantez ca le trece de carcoteala!).

Legea 52/2011
"Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă". (art. 4 alin 2 teza II). Incalcarea prevedeilor art 4 se sanctioneza cu amenda de 10.000 lei (art 12. lit a).



petschovschi a scris:

Eu am inteles ca acel contract se face in fiecare zi de lucru.


Care contract!?

Raporturile dintre zilieri si beneficiar sunt raporturi de munca, DAAAR "Raportul dintre zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă" (art 3 din Lege)

Dovada se face cu registrul de evidenta

Art. 7. - (1) Beneficiarul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi.

art 9 alin (3) - Dovada plăţii remuneraţiei zilnice se face prin semnătura zilierului în Registrul de evidenţă a zilierilor.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
romascanu, moderator
@Patrick_

Femeia de serviciu are contract individual de munca in care e mentionat un program de lucru, niste atributii etc in baza carora e platita (cu taxele si impozitele de rigoare).
Nu mi se pare avantajos sa faci un CIM unei persoane care are unica indatorire de a curata zapada, doar atunci cind ninge. Teoretic poate sa ninga deloc intr-o iarna si atunci il platesti degeaba pt. ca in CIM mentionezi program de lucru, salariu etc. Nu te poti juca cu un CIM-ul din moment ce trebuie inregistrat la ITM.

@romascanu

Multumesc pt. informatie.
Credeam ca trebuie totusi incheiat un contract cu zilierul (chiar pe o singura zi) in care sa fie mentionat macar ce are de facut. Ii comunic doar verbal ce fel de activitati trebuie sa faca (in cazul de fata maturat zapada) ?
Daca nu trebuie contract scris cu zilierul, atunci ma gindesc ca trebuie macar un instructaj scris de protectie a muncii (asa cum a zis @Baltazar) pe care zilierul sa-l semneze la inceputul zilei de lucru.

Repet, varianta cu zilierii mi se pare cea mai avantajoasa si se poate folosi in multe cazuri (nu doar la curata zapada). Nu necesita multe acte, iar taxarea e reprezentata doar de impozitul pe venit de 16%.
Dupa 3 drumuri la ITM (care au inclus si o audienta la inspectorul-sef al ITM-ului) si numeroase alte telefoane am reusit sa obtin mult-rivnitul registru de evidenta al zilierilor.

Initial mi s-a refuzat eliberarea registrului deoarece angajatii de la ghiseu aveau ordin sa nu dea asociatiilor de proprietari aceste registre (motivul ar fi fost ca asociatiile nu au ca obiect de activitate unul din domeniile enumerate in legea zilierilor).

Am mers pe la diferite birouri din cadrul ITM-ului ajungind in final la inspectorul-sef in fata caruia mi-am sustinut argumentat pozitia:
- a contat foarte mult paragraful din ghidul obligatiilor financiare eliberat de ANAF (multumesc celui care l-a pus pe forum) unde se mentioneaza ca asociatiile de proprietari au dreptul sa angajeze zilieri.
-de asemenea legea 52/2011 (la art. 1) nu diferentiaza persoanele juridice (care pot angaja zilieri) in functie de domeniul de activitate. Se vorbeste doar de "persoane juridice".
-e logic ca, daca i se permite asociatiei de proprietari sa angajeze cu CIM o persoana cu activitate de curatenie, sa i se permita sa angajeze si ocazional (ca zilier) o persoana pt. curatenie. Adica intr-un caz (pe termen lung) am obiect de activitate curatenie si intr-unul (pe termen scurt) nu ?

Cu jumatate de inima, si cu promisiunea solemna ca voi folosi registrul doar pt. activitati ocazionale (curatat zapada in cazul meu) mi s-a dat registrul.
E chinuitor sa obtii ceva de la o institutie a statului in Romania, dar bine ca s-a rezolvat problema !
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
petschovschi, utilizator
Ma bucur ca ati rezolvat la fix ,mai ales acum cand a nins .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metoda legala de angajare promoteri divatz divatz Detin o firma de publicitate si mai nou am inceput impartirea de pliante cu ajutorul promoterilor. Am urmatoarele intrebari: Pentru legalitate la promoteri ce ... (vezi toată discuția)
Angajare fara cim a unei pers fizice neautorizate...??? Alex N Alex N Buna ziua, Se poate angaja la o societate comercial o persoana fizica neautorizata fara semnarea CIM sau alte contracte care sa presupuna o activitate ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)