Buna ziua,
Am o intrebare legata de pensia alimentara.Sotul meu plateste o pensie alimentara in valoare de 150 lei la un salariu de 550 lei.De doua saptamini nu mai lucreaza deoarece firma a facut unele modificari si vreau sa stiu ce se poate face in contextul in care nu va gasi serviciu prea repede.Din pacate eu nu am un venit prea mare (800 lei ) si nu pot asigura plata sumei respective.Cum se procedeaza si care ar fi suma obligatorie pe care trebuie sa o dea deoarece fosta sotie din lipsa de ocupatie una -doua e pe la tribunal si ameninta chiar daca e o intirziere de trei-patru zile.
Am si eu o mica nelamurire. Intr-un mesaj anterior doamna m_ella2005 spunea ca unele instante calculeaza pensia in raport cu salariul minim brut, altele in raport cu salariul nimim net. Chiar nu inteleg, nu este aceeasi lege in toata Romania ? Si mie mi s-a calculat in raport cu salariul minim net. La ce instanta trebuie sa merg sa se calculeze in functie de salariul minim brut? Sau legea se aplica dupa ureche ?
Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
Cand debitorul munceste si vine cu adeverinta de salariu cu cat castiga net, se hotaraste desigur din net. Cand omul nu castiga sau nu se prezinta sau nu se poate face dovada veniturilor sale si pensia se raporteaza ipotetic la salariul minim, i se calculeaza din 700 cat e salariul minim pe economie ( cuvantul brut e lasat deoparte), judecatorul nu sta sa calculeze cat ar fi netul pt ca difera de la persoana la persoana si apoi, care net, cat omul nu munceste si nu plateste impozit...Mai se are in vedere ca 167 de lei nu-i o suma exagerat de mare si ca debitorul o poate obtine. In caz ca omul se apara sau aduce dovezi ca are si alte obligatii, suma se poate reduce.
Cum e cazul dvs exact ?