avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inculpat art 184 cp
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inculpat art 184 cp

inculpat trimis in judecata pentru vatamare corporala din culpa.as vrea sa stiu de ce conduce in continuare?nu i s-a retinut permisul?
procesul este pe rol ,incadrarea faptei este vatamare corporala din culpa art 184 al 2 si 4 cp .in cadrul procesului nu s-a cerut prelungirea dovezii de circulatie.accidentul s-a produs in urma cu trei ani dar dosarul se judeca abia acum.lamuriti-ma cine ii da dreptul sa conduca?nu ar fi trebuit sa i se suspende permisul?
Doamna, daca in urma accidentului i s-a eliberat o dovada si aceasta s-a prelungit pe parcursul cercetarii penale la parchet, apoi s-a trimis in judecata este normal ca a putut conduce.
Probabil ca o sa depuna si in timpul procesului cerere de prelungire a dovezii. Ati spus ca de abia acum a ajuns in instanta.
Nu pot sa cred ca pana acum a condus fara a avea dovada.
Prezumtia de nevinovatie opereaza si in caz de consum de alcol la volan.Am practica in acest sens.
Prezumtia de nevinovatie opereaza in toate cazurile penale insa unii conduc si altii nu.
V-am dat varianta in care veti afla cert.
Nu trebuie decat sa recititi ceea ce am scris.
Daca condice fara drept este problema lui atata timp cat nu este prins in flagrant...fiind insa si problema dvs. daca va preocupa acest aspect dar nu va puteti lamuri.
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
avocat_penalist, utilizator
Interesanta opinia ca in caz de accident nu se elibereaza dovada si ca mai mult, aceasta este regula de baza,personal in numeroase situatii intalnite inca nu m-am prins ca asta ar fi regula,dar este bine ca inca putem invata lucruri noi.Pana atunci sa vedem ce spune si legea care parca incalca "regula de baza".

ART. 111
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau de tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art. 85 alin. (1) şi (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3) - (5) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care se reţine dovada înlocuitoare a permisului reţinut pentru o faptă săvârşită anterior, aflată în termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăşi pe cel al primei dovezi.

Art.102
...............................................................................................
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
#M5
..................................................................................................
Din postarea dvs. pare sa rezulte ca regula este tot cea indicata de mine.
Desi legea pare sa contrazica si exceptia ceea ce am aratat este tot conform legii.
Se spune ca cine nu stie sa evite legea se loveste de ea.
Se mai spune ca :,, teoria ca teoria,dar practica ne omoara".
Este mare diferenta intre ceea ce invatati la scoala si cruda realitate, practica judiciara...care se zice ca omoara (cu ghilimelele de rigoare,evident)
Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
avocat_penalist, utilizator

Alte discuții în legătură

Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Permis suspendat romanr romanr Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala razzu razzu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am fost implicat acum o luna intr-un accident rutier- eram pe un drum principal in oras si m-am ... (vezi toată discuția)