avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

1.Daca intr-un proces de iesire din indiviziune am platit taxa judiciara iar la prima infatisare cadem deacord si dorim sa mergem la mediator ne recuperam aceasta taxa ?
2. In cat timp trebuie sa se plateasca sulta? Aceasta plata trebuie facuta in fata mediatorului?
Cel mai recent răspuns: ContSters193525 , utilizator 12:21, 30 Octombrie 2012
Din pacate, taxa de timbru nu mai poate fi recuperata. Insa, prin acordul de mediere se poate stabili cand anume si cum se va plati sulta,
Legea 115/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator:

"Art. 63. (1) In cazul in care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, cu respectarea conditiilor legale, o hotarare, dispozitiile art. 432-434 din Codul de procedura civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale." 16. La articolul 63, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins: "(21) Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor."
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Aceasta sulta trebuie sa o platesc de fata cu mediatorul sau nu doar ma angajez sa platesc suma care se cuvine? Dupa aceea cum se procedeaza ? In cat imp se poate intabula apartamentul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa timbru judiciar incepind cu 1 oct 2012 paulghita paulghita se poate recupera taxa de timbru judiciar intr-o actiune de partaj succesoral dupa data de 1 oct 2012>? (vezi toată discuția)
Valabilitate legea 192/2006 - restituirea taxei de timbru tzuku51 tzuku51 Mai este in valabilitate Legea 192/2006,art.63 de restituire a taxei de timbru? Am avut un dosar pentru emiterea unei hotarari care sa tina loc de act ... (vezi toată discuția)
Respingere cerere incuvintare acord mediere mihaelamariaana mihaelamariaana Daca instanta respinge cererea de incuvintare a acordului de mediere (privind o intelegere de iesire din indiviziune), deci nu pronunta o hotarare de ... (vezi toată discuția)