avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... beat la volan?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

beat la volan?

A, B, C se afla intr-un sat la un bar, unde A si B consuma bere, fiind vazuti si de alte persoane. A este vazut circuland prin sat cu masina proprietatea sa, dupa ce consumase alcool. Dupa inchiderea barului in sat, A, B si C merg cu masina proprietatea lui A intr-o alta localitate pentru a cumpara alcool(bere). A conduce auto pana la iesirea de pe drumul comunal la drumul judetean, cand ii cere lui C sa conduca. C care nu bause pierde controlul volanului si intra cu masina intr-un parapet, fara a fi niciunul ranit. B si C pleaca de la locul accidentului, ramanand doar A, proprietarul masinii. A anunta politia si apeleaza 112. Politia il testeaza cu etilotestul rezultand 0,70 mg/l, i se recolteaza probe de sange rezultatul 1, 4 prima, 1,25 a doua. Se audiaza B si C care arata ca A a condus auto doar pe drumul comunal, C conducand masina in momentul accidentului, precum si alte persoane care l-au vazut pe A consumand bere si conducand masina prin sat. Lui A i se intomeste doar penal pentru ca a condus auto pe drumul comunal avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala. este legal sa il acuze pe A fara ca politia sa-l fi "prins " la volan in sat?#-o
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 12:13, 31 Octombrie 2012
icv88 a scris:

Se audiaza B si C care arata ca A a condus auto doar pe drumul comunal, C conducand masina in momentul accidentului, precum si alte persoane care l-au vazut pe A consumand bere si conducand masina prin sat. (...). este legal sa il acuze pe A fara ca politia sa-l fi "prins " la volan in sat?#-o


Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

in articolul 87/1 se face referire la "conducerea pe drumurile publice" si nu la "conducatorul auto surprins conducand pe drumurile publice avand o imbibatie...", iar in acest caz pentru intocmirea dosarului penal sunt suficiente declaratiile persoanelor (inclusiv a prietenilor B & C) care au declarat ca A a condus prin sat, in plus A a fost depistat sub influenta alcoolului chiar la locul producerii accidentului.
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
cyan, moderator
mai mult , acum din cate stiu toate satele au denumire la strazi si starzile satului sunt drumuri publice.
instanta de judecata are libertatea sa traga concluzii privind probele administrate. De asemenea, instanta de judecata are cap pe umeri sa judece si atunci cand probele sunt indirecte. Deci, daca toata lumea l-a vazut pe om conducand beat si el era singur cu masina dupa 5 minute, in conditiile in care a facut un accident care ne face sa banuim ca vorbim de un om care a condus beat, sa nu credeti ca trebuie sa il vada cineva pe om cu volanul in mana la exact momentul accidentului !

Bineinteles, daca veniti si Dvs cu martori care zic invers sau cu alte probe, se poate rasturna aceasta situatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu la volan nemes nemes as avea o antrebare am un prieten care a baut si a fost gasit de polite antrun parc din oras stand pe capota masini beat politia a cerut actele si i sa zis ca ... (vezi toată discuția)
Cu alcoolemie de 0,96 in aerul expirat dar langa masina onaraviorel onaraviorel Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce trebuie facut in cazul sotului meu. Are 31 ani si e sofer profesionist B,C,CE plus toate atestatele luate.Lucreaza la o ... (vezi toată discuția)