avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate si drept de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate si drept de folosinta

In anul 1956 socrul meu a cumparat niste pamant pe care era si o casa.A inceput sa construiasca alta casa si de o parte si de alta a lasat doua surori sa construiasca si a iesit o cladire cu trei apartamente.In anul 1990,surorile l-au dat in judecata pe socrul meu ca sa le faca acte pe pamantul de sub casa si pe partea de curte pe care o foloseau.Instanta le-a dat drept de proprietate asupra apartamentelor si drept de folosinta asupra terenului de sub casa si a fixat curti de folosinta comuna.Dupa moartea socrului meu,1n 1996, nu am mai locuit in apartamentul nostru.Acum,cand am revenit,surorile socrului meu si-au facut garduri,deci au impartit curtea comuna,obligandu-ne sa iesim in drum pentru a putea merge la toaleta sau pentru a merge la magazie.As dori sa stiu care le sunt drepturile(daca pot vinde sau lasa mostenire casele,avnd in vedere ca una dintre surori nu are mostenitori) si cum putem sa spargem gardurile pentru curtile comune.Mentionez ca actul de vanzare-cumparare a terenului este pe numele socrului meu si il avem.Multumesc!
pai matusile ar trebui sa se supuna hotararii instantei.
chasciarioan a scris:

In anul 1956 socrul meu a cumparat niste pamant pe care era si o casa.A inceput sa construiasca alta casa si de o parte si de alta a lasat doua surori sa construiasca si a iesit o cladire cu trei apartamente.In anul 1990,surorile l-au dat in judecata pe socrul meu ca sa le faca acte pe pamantul de sub casa si pe partea de curte pe care o foloseau.Instanta le-a dat drept de proprietate asupra apartamentelor si drept de folosinta asupra terenului de sub casa si a fixat curti de folosinta comuna.Dupa moartea socrului meu,1n 1996, nu am mai locuit in apartamentul nostru.Acum,cand am revenit,surorile socrului meu si-au facut garduri,deci au impartit curtea comuna,obligandu-ne sa iesim in drum pentru a putea merge la toaleta sau pentru a merge la magazie.As dori sa stiu care le sunt drepturile(daca pot vinde sau lasa mostenire casele,avnd in vedere ca una dintre surori nu are mostenitori) si cum putem sa spargem gardurile pentru curtile comune.Mentionez ca actul de vanzare-cumparare a terenului este pe numele socrului meu si il avem.Multumesc!

As dori un raspuns mai clar referitor la posibilitatea de a vinde sau lasa mostenire ceva asupra caruia ai drept de folosinta.Multumesc!
Dreptul de folosinta nu se poate vinde. Casa se poate vinde, si impreuna cu casa se transmite dreptul de folosinta a terenului, dat prin hotararea de care vorbeati. Ar trebui sa daramati gardul respectiv. A fost construit cu autorizatie de constructie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea mostenirii typa typa suntem 3 surori,parintii decedati,avem un act de mostenire.Dupa moartea mamei sa facut succesiune iar cele 2 surori au cedat in favoarea mea.Dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Sfat necesar TonniY TonniY Doresc un sfat de la dumneavoastra: socrii mei au casa si pamantul de langa casa de peste 40 de ani, dar nu au acte pe acestea. Acum ar dori sa construiasca un ... (vezi toată discuția)
Carte funciara teren agricol steffanias steffanias Buna ziua .Am mostenit 5,5 ha teren agricol ,impartit in mai multe parcele si cand am vrut sa initiez actiunea de a face carte funciara si intabularea,mi s-a ... (vezi toată discuția)