avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale transfer prin banca de la Persoana fizica la firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

transfer prin banca de la Persoana fizica la firma

Buna seara,

se poate face transfer prin banca de la o persoana fizica la o firma? mi se cere document justificativ?
este reglementat asa ceva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Misogina , utilizator 06:56, 31 Octombrie 2012
Buna seara,

Persoana fizica are legatura cu societatea? Si despre ce suma este vorba?
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
are, este actionar, suma este 10.000 lei
nu poate orice persoana fizica sa plateasca la firma o suma de bani, ca avans pentru o lucrare pe care o face firma? este interzis de codul fiscal sa se faca astfel de transferuri?
Misogina, utilizator
Se poate, insa sunt situatii diferite. Persoana fizica, in calitate de client poate vira banii direct in contul societatii. Trebuie sa emiteti factura de avans pentru banii incasati, iar daca sunteti platitor de TVA, trebuie sa colectati TVA.

Daca scopul era imprumutul, acesta nu trebuie sa aiba caracter repetitiv si se incheie contract de creditare intre societate si creditor. Suma nu trebuie sa depaseasca 15.000 euro. Acesta este motivul pentru care am intrebat despre ce suma discutam.:)

Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
2. Imprumuturile intre societati comerciale si persoane fizice

Legea 216/2011 nu cuprinde prevederi speciale privind imprumuturile intre societatile comerciale si persoanele fizice (asociati, actiunari sau alte persoane). Legea este sumara, cuprinde doar patru articole, care lasa loc de interpretari (de exemplu privind sumele de bani care se confisca si raspunderea imprumutatului in contextul Codului penal).

In acest context, este de retinut ca pentru ca fapta sa constituie infractiune, trebuie sa se probeze practicarea imprumutului cu dobanda „ca indeletnicire”.

Prin urmare, nu ar trebui sa constituie infractiune fapta persoanei fizice de acordare in mod ocazional a unui imprumut altei persoane fizice sau unei persoane juridice (societati comerciale), daca sunt respectate conditiile prevazute de noul Cod Civil (care reglementeaza contractul de imprumut cu dobanda) si ale dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 13/2011, care stabileste tipurile si nivelul dobanzilor ce pot fi percepute.

[ link extern ]
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se considera camatarie giovana giovana am imprumutat unei cunostinte 5000 de euro trebuia sa mii restitue in termen de 3 luni si nu mia restituit suma. am cazut de comun acord sa facem un cuntract ... (vezi toată discuția)
Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Camatarie gancuta gancuta buna ziua am o problema cu un fost executor am luat bani cu camata de la el bine inteles ca el nu recunoaste nodeschis proces in care el zice ca era ... (vezi toată discuția)