ce acte sunt necesare pentru concediu prenatal si postnatal, unde se depun aceste acte, cine plateste suma de bani cuvenita. Daca lucrez la patron si acesta ar fi obligat sa plateasca aceasta suma, isi va recupera suma de undeva?
Va rog sa-mi spune-ti ce pot face, daca angajatorul nu vrea sa-mi plateasca prenatalul si trebuie sa astept pana intra in contul angajatorului acesti bani? Am inteles ca intra cam dupa 6 luni de la data depuneriii certificatului medical. Multumesc!
Mie mi se pare rea vointa din partea angajatorului pentru ca oricum isi recupereaza banii.
"OUG 158/200, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
CAPITOLUL IV
Concediul şi indemnizaţia de maternitate Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10. (2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Incecati sa discutati diplomatic cu angajatorul initail explicandu-i ca va bizuiti pe acesti bani si ca va cunoasteti drepturile foarte bine . Daca tot refuza, solicitati dvs in scris angajatorului, sa va motiveze , si el tot in scris, de ce refuza sa va plateasca dreptul la indemnizatie. Poate daca se stie un pic "presat si amenintat" va reveni la sentimente mai bune.
Multumesc pentru raspuns, dar am discutat pe tema asta acum doua sapt cand am avut concediu medical si mi-a raspuns ca lui nu i se pare normal sa scoata bani din buzunar, atata timp cat nu produc nimic pentru firma si nu mai lucrez pentru el. credeam ca exista ceva in lege care sa-l oblige la plata acestui concediu. Exista cumva posibilitatea sa primesc direct acesti bani, fara sa mai treaca prin contul lui? Pentru ca-l cred in stare sa nu mi-i mai dea sau sa trag de ei la nesfarsit. Si inca o intrebare. Unde se depune certificatul medical pentru prenatal?Multumesc, sper ca nu v-am stresat prea mult, dar nu am pe cine sa intreb.
Atata timp cat sunteti angajati (si sunteti, pentru ca pe perioada concediului de maternitate - pre si post natal, contractul se suspenda nu inceteaza, concediile medicale se depun la angajator si este dreptul dvs sa primiti indemnizatie de concediu.
Argumentarea refuzului de-a plati este puerila si lipsita de un minim bun simt.Sau mai degraba rautate
Puteti merge la casa de sanatate pentru a sesiza problema dvs si vedeti cum va indruma dansii sa procedati (avand in vedere ca sunt si ei implicati, indirect).
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din FNUASS, insa angajatorul este cel care pune in plata indemnizatia, cel mai tarziu la lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva. Casa de sanatate nu plateste ea direct atata timp cat sunteti salariata.
Suma platita astfel asiguratei se deduce de catre angajator din contributia de 0,75% datorata pentru luna respectiva. In cazul in care indemnizatia de maternitate depaseste contributia in luna respectiva, angajatorul recupereaza suma in lunile urmatoare, prin deducere din contributia de 0,75% datorata la FNUASS.
Daca pana la finalul anului in curs angajatorul nu reuseste sa deduca intreaga suma din contributia de 0,75% datorata la FNUASS, face o cerere catre Casa de asigurari de sanatate in a carei raza teritoriala arei sediul social, in vederea acordarii sumelor platite din bugetul FNUASS.
Pe durata concediului de maternitate indemnizat potrivit dispozitiilor O.U.G. nr. 158/2005, angajatorul are urmatoarele obligatii in ce priveste plata, respectiv retinerea si virarea urmatoarelor contributii, avand in vedere faptul ca indemnizatia de maternitate se suporta din prima zi integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Angajatorul isi recupereaza lunar banii (sau aproape toti) deci nu exista motiv pentru a va refuza plata indemnizatiei, decat ... rautatea.
Spunetii si dvs. ca nu vi se pare normal sa fie patron daca nu isi permite financiar ;).
Concediul prenatal se plateste de catre angajator ca si postnatalul. Ar fi bine sa il informati ca veti apela la ITM dar si la instanta in cazul in care nu veti primi banii pe concediul asa cum spune legea. Si chiar faceti o reclamatie in acest sens daca nu gasiti intelegere.