avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice garantia de buna executie si derularea contractului
Discuție deschisă în Achiziţii publice

garantia de buna executie si derularea contractului

Am câteva întrebări privind garanția de buna execuție a contractelor de achiziții publice, deoarece nu am găsit o reglementare legala clara în acest sens:

1. În primul rand, un contract de achiziție publica intra în vigoare sau poate produce efecte doar după deschiderea garanției de buna execuție?.

2. Se poate începe derularea unui contract fără sa fie depusa garanția de buna execuție și ulterior sa condiționam efectuarea recepției, respectiv plata facturii de deschiderea garanției de buna execuție;

3. Este garanția de buna execuție o cerința de valabilitate a contractului de achiziții publice? Trebuie specificat clar în contract o clauza în acest sens?;

Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Diurpaneus , utilizator 21:39, 11 Noiembrie 2012
G.B.E. este obligatoriu sa fie trecuta in contract. Aceasta se constituie la inceputul executiei lucrarilor. Se deschide cont separat in Trezorerie, unde se prezinta contractul incheiat si suma care se constituie initial. De regula este 0,5% din valoarea lucrarilor contractate, fara TVA. Apoi, daca GBE este de 10 % din valoarea situatiilor de lucrari executate, aceasta suma se mentioneaza separat pe fiecare factura emisa si se scade din valoarea totala a acesteia. Pentru IMM.-uri, chiar daca este trecuta GBE 10% in contract, se constituie doar 50 % din cei 10%.
Va mulțumesc pentru răspuns.

Situația mea se refera la un contract de furnizare de produse, nu de lucrări și as dori totuși dacă se poate un răspuns punctual.

Va mulțumesc!
1. Garantia tb constituita inainte de inceperea executarii contractului.
2. Vezi pct. 1.
3. Este obligatorie daca depaseste pragul prevazut la art. 124 din OUG 34/2006. Tb specificata clar in anunt/invitatie, fisa de date si in contract. Daca nu se constituie in termen de maxim 15 zile de la data semnarii contractului, AC are dreptul sa retina garantia de participare.
Mulțumesc!
Este răspunsul pe care îl așteptam. :)

In speranţa că nu cer prea mult, dacă se poate un articol de lege care sa menționeze că: GBE trebuie sa fie "constituită înainte de începerea executării contractului"

precum și că: "Dacă nu se constituie in termen de maxim 15 zile de la data semnării contractului, AC are dreptul sa reţină garanţia de participare."

Mulţumesc anticipat!
Obligatia ca garantia trebuie sa fie constituita inainte de inceperea executarii contractului, deriva chiar din scopul pentru care se cere a fi constituita. Pentru ca AC sa si poata exercita dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie ORICAND PE PARCURSUL INDEPLINIRII CONTRACTULUI, conform prevederilor art. 91 din HG 925/2006, este evident ca aceasta tb constituita inainte de data inceperii indeplinirii/executarii. Referitor la cealalta intrebare, avem art. 87 alin 1 lit. b. din HG 925/2006.

Alte discuții în legătură

Garantie de participare la licitatie ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua, societatea unde lucrez a castigat o licitatie publica.Aceasta achitase garantia de participare la licitatie.Intrebarea mea este. Pentru garantia de ... (vezi toată discuția)
Garantia de buna executie in contracte IOAN ONUL IOAN ONUL pareri , sau reglementarea legala privind garantia de buna executie intru-n contract de lucrari, aceasta se achita conditionat sa neconditionat, avand in ... (vezi toată discuția)
Termen garantie buna executie cerere oferta Popescu_Mihaela Popescu_Mihaela Buna ziua! Daca in fisa de date a unei cereri de oferta la garantia de buna executie nu am specificat termenul de garantie, care este termenul minim legal ... (vezi toată discuția)