avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice garantia de buna executie si derularea contractului
Discuție deschisă în Achiziţii publice

garantia de buna executie si derularea contractului

Am câteva întrebări privind garanția de buna execuție a contractelor de achiziții publice, deoarece nu am găsit o reglementare legala clara în acest sens:

1. În primul rand, un contract de achiziție publica intra în vigoare sau poate produce efecte doar după deschiderea garanției de buna execuție?.

2. Se poate începe derularea unui contract fără sa fie depusa garanția de buna execuție și ulterior sa condiționam efectuarea recepției, respectiv plata facturii de deschiderea garanției de buna execuție;

3. Este garanția de buna execuție o cerința de valabilitate a contractului de achiziții publice? Trebuie specificat clar în contract o clauza în acest sens?;

Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Diurpaneus , utilizator 21:39, 11 Noiembrie 2012
Daca partile convin, pot fi aplicate prevederile art. 89 alin 3 din HG 925/2006, dar, in opinia mea, aceasta varianta este de acceptat in cazul contractelor de servicii cu caracter de regularitate sau de lucrari, de valori mai mari.
Mulțumesc!
Este răspunsul pe care îl așteptam.
In M.Of. nr. 757 din data de 27 octombrie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1.045/2011 privind modificarea art. 90 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Modificarea priveste constituirea garantiei de buna executie prin retineri succesive din sumele datorate pentru facturi partiale.

Elementul de noutate a fost reglementat pentru situatia in care autoritatea contractanta are calitatea de autoritate publica, institutie publica sau operator economic cu capital integrat sau majoritar de stat. Astfel, in acest caz, contractantul are obligatia de a deschide la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestuia un cont de disponibil distinct la dispozitia autoritatii contractante. Din contul de disponibil deschis la Trezoreria Statului pe numele contractantului pot fi dispuse plati atat de catre contractant, cu avizul scris al autoritatii contractante care se prezinta unitatii Trezoreriei Statului, cat si de unitatea Trezoreriei Statului la solicitarea scrisa a autoritatii contractante in favoarea careia este constituita garantia de buna executie, in situatia emiterii de pretentii asupra garantiei de buna executie.

Daca in contractele in curs de executare la data intrarii in vigoare a Hotararii nu sunt clauze care sa dispuna altfel, procedura astfel cum a fost modificata, se aplica si retinerilor succesive din sumele datorate pentru facturi partiale, care se achita de catre autoritatile contractante. Sumele reprezentand garantii de buna executie existente la data intrarii in vigoare a Hotararii in conturi deschise la banci comerciale se utilizeaza conform prevederilor legale in vigoare la data constituirii acestora.

[ link extern ] /


Pe mine ma interesa cu privire la garanția de buna execuție constituita prin scrisoare bancara, asigurare sau achitata cu cash în termenul maxim prevazut de lege și înainte de începerea executării contractului.

Înțeleg ca exista și varianta cu retineri succesive, atunci când contractul se poate derula, urmând sa fie reținută garanția de buna execuție din facturile emise. Consider ca varianta cu retineri succesive este mai utila în cazul contractelor de lucrări nu și de furnizare de produse.

In cadrul colectivului din care fac parte, au fost persoane care au spus ca un contract poate fi derulat și fără constituirea garanției de buna execuție, deși aceasta a fost prevazuta în DEPO sub forma de Scrisoare/Asigurare sau cash, înainte de semnarea contractului sau într-un termen de max. 10 zile de la semnarea acestuia.

Din punctul meu de vedere, un contract nu poate fi derulat, executat sau nu intra în vigoare decât după ce se constituie garanția de buna execuție, iar în cazul în care furnizorul nu face dovada deschiderii garanției de buna execuție, atunci achizitorul poate lua măsuri împotriva acestuia, respectiv prin retinerea garanției de participare sau alte măsuri prevazute de lege, dacă sunt ....
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie de participare la licitatie ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua, societatea unde lucrez a castigat o licitatie publica.Aceasta achitase garantia de participare la licitatie.Intrebarea mea este. Pentru garantia de ... (vezi toată discuția)
Garantia de buna executie in contracte IOAN ONUL IOAN ONUL pareri , sau reglementarea legala privind garantia de buna executie intru-n contract de lucrari, aceasta se achita conditionat sa neconditionat, avand in ... (vezi toată discuția)
Termen garantie buna executie cerere oferta Popescu_Mihaela Popescu_Mihaela Buna ziua! Daca in fisa de date a unei cereri de oferta la garantia de buna executie nu am specificat termenul de garantie, care este termenul minim legal ... (vezi toată discuția)