avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Buna ziua!
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Buna ziua!

cazul meu este urmatorul....am deschis un dosar de dauna,care s-a trimis la bucuresti,acesta contine si o declaratie prin care afirm k nu doresc alte daune de la societatea de asigurari decat plata spitalului(deoarece am fost internata).Intrebarea este urmatoarea...pot sa mai modific acea declaratie,si sa mai cer si alti bani pentru despagubire firmei de asigurari?sau daca dau in judecata persoana care m-a vatamat cine plateste,tinand cont de declaratia facuta de mine care se afla in dosarul de dauna.Tin sa precizez k accidentul a avut loc acum 3 saptamani ,iar eu ma aflat in masina cu care s-a produs accidentul(ne-am rasturnat),iar dosarul a fost deschis acum o saptamana.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Lupu , Consultant asigurari 13:41, 17 Noiembrie 2012
Buna seara. Conform prevederilor Art. 26. -, alin. (1) din OG 14/2011, " Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată
pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului
asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice
mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de
asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de
valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească
pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter
patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.".
Din expunerea problemei am inteles ca dumneavoastra ati deschis un dosar de dauna,care contine si o declaratie prin care ati afirmat ca nu doriti alte daune de la societatea de asigurari decat plata spitalului(deoarece ati fost internata).
Deoarece ati dat deja acea declaratie, modificarea ei se poate face numai pe cale amiabila cu firma de asigurari. In cazul in care aceasta nu accepta sa reveniti asupra declaratiei initiale, va ramane solutia actionarii in proces civil a persoanei care v-a vatamat, motiv pentru care va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat.

Azi am vorbit cu inspectorul care a dat drumul la dosar si mi-a spus sa duc certificat medico-legal si o noua declaratie ,prin care solicit si alte daune morale nu numai spitalizarea,a spus sa inventez eu o poveste in noua declaratie.Mi-a mai spus si sa platesc spitalizarea si sa ii duc lui chitanta ca imi deconteaza ei. Ce sa fac ?e vrajeala? Daca fac o noua declaratie se anuleaza prima? Mai exista vreo sansa sa mai recuperez ceva sau astea sunt doar vrajeli ca sa scape de mine si de insistentele mele? Daca mai pot face ceva va rog sa-mi dati si mie un motiv pe care sa-l invoc in a 2-a declaratie ,ca sa ii poata lua fata primei declaratii, pentru ca habar nu am ce sa fac. Va multumesc!!!!!
Buna ziua. Nu vreau sa credeti ca vreau sa par erudit in timp ce dvs aveti nevoie de sfaturi exprimate in cuvinte cat mai simple. Cu toate acestea, pentru a veni real in sprijinul dvs am sa folosesc cateva citate din prevederile legale.
Astfel, actiunea dvs de prezentare a certificatului medico-legal catre inspectorul respectiv, mentionat, este cat se poate de licita si indreptatita. in acest sens, va citez prevederile Art. 69. din Legea 135/1995, cu modificarile si actualizarile ulterioare " - Unităţile de poliţie, unităţile de pompieri, unităţile medicale din cadrul sistemului medical public şi privat, medicii de familie şi celelalte autorităţi publice competente să cerceteze accidente de vehicule sau alte evenimente, după caz, vor comunica, la cererea asigurătorilor, în termen de cel mult 30 de zile de la solicitare, actele şi datele cu privire la cauzele şi împrejurările producerii riscurilor asigurate şi la pagubele provocate, în vederea stabilirii şi plăţii de către asigurători a indemnizaţiilor de asigurare."

In ceea ce priveste recomandarea primita de la acest inspector - de a "inventa dvs o poveste in noua declaratie" - va sfatuiesc sa nu-i dati curs. Ceea ce trebuie sa faceti insa este sa va pregatiti pentru a reveni cu o noua declaratie care sa fie, de data aceasta intemeiata pe "actele şi datele cu privire la cauzele şi împrejurările producerii riscurilor asigurate şi la pagubele provocate, în vederea stabilirii şi plăţii de către asigurători a indemnizaţiilor de asigurare", care sa fie emise de "Unităţile de poliţie, unităţile de pompieri, unităţile medicale din cadrul sistemului medical public şi privat, medicii de familie şi celelalte autorităţi publice competente să cerceteze accidente de vehicule sau alte evenimente". Mai mult, va sfatuiesc sa solicitai sprijinul unui avocat, pentru a va consilia si reprezenta in relatia dvs cu inspectorul acelei societati RCA, astfel incat sa aveti siguranta si comfortul psihic ca veti lua cele mai bune decizii si actiona licit pentru a obtine drepturile care vi se cuvin potrivit Legii nr. 136/1995.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamari corporale.ajutor urgent pls. candy-M candy-M Buna ziua..Cazul meu este urmatorul....am deschis un dosar de dauna,care s-a trimis la bucuresti,acesta contine si o declaratie prin care afirm k nu doresc ... (vezi toată discuția)
Salut vlaseiulian86 vlaseiulian86 Am avut un accident rutier in urma caruia am fost spitalizat 10 zile. Am fost la asigurari in calitate de pagubit si si mi s-a zis ca se asteapta neinceperea ... (vezi toată discuția)
Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)