avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizarea procentuala de 0,2% /zi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizarea procentuala de 0,2% /zi

Va rog sa-mi spuneti si mie daca este corect ca penalizarea procentuala sa se treaca in lista de intretinere inainte de total luna?
Sau trebuie sa se treaca dupa total luna urmand total de plata apoi coloanele cu restante...total restante si in final total general?
Daca se poate va rog, un model de lista al cotelor de intretinere conform legii.
Va multumesc!
Penalizarile se pot trece oriunde in lista atata timp cat ele trebuie a fi platite, cu conditia de a nu se considera la calculul viitoarelor penalizari in cazul in care nu sunt platite.

In general lista de intretinere trebuie sa cuprinda coloanele cu cheltuielile lunare repartizate conform HG. 1588/2007 urmate de un total cote lunare. Urmeaza rubricile penalizari, fond rulment, fond de reparatii, alte fonduri, restante, urmate de un total de plata.

Ca administrator cred ca aveti cunostinta de legislatia asociatiilor de proprietari, inclusiv de Ordinu nr. 1969 din 09/11/2007, care reglementeaza contabilitatea asociatiilor de proprietari, dar probabil ca aveti o divergenta, o neintelegere cu cineva cu privire la listele de plata.
In Anexa 2 din Ordinul nr. 1969 din 09/11/2007, gasiti modelul listei de plata. Dar asociatia de proprietari (administratorul) adapteaza acest model la situatia concreta a asociatiei.
In modelul publicat in Ordin, sunt 2 coloane cu penalizari: una inainte de total luna (cu penalizarile proaspete) si una inainte de total general (cu soldul penalizarilor vechi). Noi afisam numai o coloana cu penalizari dupa total luna si-aceasta cumuleaza atat penalizarile in sold cat si penalizarile proaspat aplicate. Calculul detaliata si situatia penalizarilor sunt in dosarul lunii si-n registrul fondurilor iar cei care vor au acces la acestea.
Gasiti Ordinul pe mai multe adrese:
[ link extern ]
[ link extern ]
Eu am in tabel coloana de penalizari trecuta inainte de total cheltuieli lunare, urmand apoi coloanele cu restante (cote intretinere, penalizari, fond rulment) si apoi total de plata.
Cenzorul spune ca nu am intocmit corect listele si sa le refac, ca trebuie sa fie intai total cheltuieli lunare apoi coloana de penalizare, urmate de coloanele cu restante si apoi total de plata si ca nu a mai intalnit pana acum situatia ca un apartament sa nu aiba de plata si sa fie pe minus. Mentionez ca la acest apartament au stat 2 chiriasi care nu imi dadeau indecsi la apometre si le-am trecut estimativ. Au plecat chiriasii si proprietarul mi-a adus consumul la apa + cererea de scoatere de la intretinere a celor 2 persoane. Cand am intocmit lista de plata la acest apartament figurau 0 pers ( deci nu erau cheltuieli pe nr pers) iar la consumul de apa i-am scazut consumul pe care il platise in lunile anterioare, fiind estimarea mai mare decat consumul, totalul de plata este pe minus. Imi spune ca nu am procedat corect, ca de ce am scazut consumul de apa si ca trebuie sa trec aceeasi indecsi si sa tin evidenta pana cand se ajunge la consumul real.
Va rog sa-mi spuneti dvs daca eu am gresit la intocmirea listelor.
Multumesc!
Nu ati gresit deloc, dar parerea cenzorului este una din doua posibile si corecte amandoua:
- sa scadeti cantitatea de apa acum si sa terminati cu problema acelui apartament;
- sa o lungiti, tinand apartamentul pe consum 0 pana cand vor fi atinsi indecsii estimati. In acest caz exista riscul, ca daca apartamentul va ramane nelocuit mai mult timp, aceasta regularizare sa se intample la "sfantul asteapta".

La tabel faceti o singura rubrica de penalizari dupa total cote curente.
Da cred ca aveti dreptate d-le adriantot, problema cenzorului este ca nu si-a mai platit intretinerea din februarie si s-au adunat ceva penalizari in acest timp. Poate crede ca daca as trece dupa total luna nu mai are atat de plata penalizare. Ce ma deranjeaza ca nu pot sa dau copy paste si sa modific coloanele cum vrea fiecare, mai ales daca ele sunt trecute corect in tabel. Folosesc acel program pentru asociatii din una din adresele mentionate de dvs si nu cred ca acest program da gres.

Eu cred ca cel mai corect este sa se scada tot consumul odata, cum se face orice regularizare. Este foarte posibil ca acel apartament sa ramana mult timp liber, pana vin alti chiriasi.
Deocamdata la tabel nu pot sa fac o singura rubrica pentru penalizari, deoarece dupa cum am mai mentionat, folosesc un program si nu am gasit posibilitatea de a face o singura rubrica.
Eu nu cred ca astea sunt motive sa-mi spuna sa refac listele ca nu sunt intocmite corect.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Metri cubi de apa adaugati ca penalitati roxmarina roxmarina de un an nu am mai platit intretinerea,dar ma trezesc in fiecare luna cu 20metri cubi de apa in plus sub forma de penalitati pe langa penalitatile ... (vezi toată discuția)
Plata apei la pausal cristinutza_craiova cristinutza_craiova Buna seara, Am apometre montate si la baie, si la bucatarie, insa nu duc citirea lor decat o data la cateva luni, din aceasta cauza mi s-a pus la plata apa la ... (vezi toată discuția)
Rubrici obligatorii in tabelul de intretinere bloc 2015 emil32 emil32 Buna ziua, O rugaminte, va rog! Ce rubrici sunt obligatorii in tabelul de intretinere la bloc, conform carei legi? Cum trebuie intocmit tabelul de ... (vezi toată discuția)