avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizarea procentuala de 0,2% /zi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizarea procentuala de 0,2% /zi

Va rog sa-mi spuneti si mie daca este corect ca penalizarea procentuala sa se treaca in lista de intretinere inainte de total luna?
Sau trebuie sa se treaca dupa total luna urmand total de plata apoi coloanele cu restante...total restante si in final total general?
Daca se poate va rog, un model de lista al cotelor de intretinere conform legii.
Va multumesc!
Nu, nu e motiv. E doar o hachita, mai ales daca ii spuneti de programul de editare a listelor care nu poate fi modificat.
Nu stiu ce program folositi, poate imi dati un PM.
Daca e programul care il folosesc si eu, poate fi modificat.

Pozitia coloanelor poate fi modificata, pot fi adaugate sau scoase coloane.
Trebuie insa avut mare grija la mutarea coloanelor ca sa fie luate in calcul la coloanele care insumeaza.

Si mie mi se pare corecta regularizarea/ corectia facuta integral in prima lista dupa observarea "anomaliei". Altfel se poate considera ca respectivul apartament ramane pe o perioada nedefinta cu restanta (daca nu se plateste apa in plus) si de aici curg si penalizari, sau ramane cu o suma in avans (daca plateste apa) si poate ca nu vrea.
In cazul de fata probabil avansul se inchide intr-o luna, maxim 2, valoarea apei respective nefiind foarte mare.
Dar de principiu, daca avea considerati 100-200mc in plus se regla la sfantu asteapta, adica omul ramane cu banii blocati pe termen lung.

Cei de la gaze au o politica ciudata in ce priveste estimarile. Iti baga "din burta" un estimat enorm. Te pune sa platesti, in loc sa faca regularizarea imediata, si iti spun ca se va compensa in timp.
Pai de ce sa le dau eu 600-800 ron in aprilie, si sa ma compensez cu ei pana prin oct-noi-dec.
Imi dau ei dobanda la banii care ii tin la ei blocati?
andreeaneagu a scris:

Cenzorul spune ca nu am intocmit corect listele si sa le refac, ca trebuie sa fie intai total cheltuieli lunare apoi coloana de penalizare, urmate de coloanele cu restante si apoi total de plata si ca nu a mai intalnit pana acum situatia ca un apartament sa nu aiba de plata si sa fie pe minus. Mentionez ca la acest apartament au stat 2 chiriasi care nu imi dadeau indecsi la apometre si le-am trecut estimativ. Au plecat chiriasii si proprietarul mi-a adus consumul la apa + cererea de scoatere de la intretinere a celor 2 persoane. Cand am intocmit lista de plata la acest apartament figurau 0 pers ( deci nu erau cheltuieli pe nr pers) iar la consumul de apa i-am scazut consumul pe care il platise in lunile anterioare, fiind estimarea mai mare decat consumul, totalul de plata este pe minus. Imi spune ca nu am procedat corect, ca de ce am scazut consumul de apa si ca trebuie sa trec aceeasi indecsi si sa tin evidenta pana cand se ajunge la consumul real.

Noi procedam asa cum va spune cenzorul dumneavoastra.
In prima parte a listei de plata pe septembrie, de la stanga la dreapta, sunt repartizate toate cheltuirelile lunii septembrie pe listele afisate pe 18 octombrie, incheindu-se aceasta luna cu "Total plata luna septembrie". Nu includem aici restante, penalizari, fonduri...
Apoi urmeaza alte coloane: restante, penalizari, chirii, fonduri... si "Total de plata".

Daca cei ce consuma apa nu aduc indexul este vina lor si le punem pe lista 7 metri cubi de persoana pe luna. Dupa cateva luni daca apar cu indexul, verificam si regularizam consumul doar pentru ultimile 3 luni.
Cum regularizam daca i s-a trecut mai mult pe listele lunilor anterioare fata de consumul real?
Pastram in evidenta indexul real, spunem proprietarului sa aduca lunar indexul de acum inainte si-n lista de plata trecem "zero" la apa pana ajunge apometrul sa indice indexul inregistrat la asociatie.
Asadar nu are de plata apa pe care o consuma pana ajunge la index, dar nici nu are de luat bani de la asociatie, nu figureaza cu minus apa ci cu "zero" in urma acestei regularizari de apa. Apa se regularizeza din consum si nu din casierie. Asa procedam noi.

Avem pe lista de plata proprietari care figureaza cu minus la plata dar acestea sunt plati in avans facute de proprietarii care vor sa platesca de exemplu pentru 1-2 luni pentru ca pleaca din tara sau apare minus si la cel care a avut de plata 142,34 lei si a platit pe chitanta sau in banca suma de 150 lei figurand astfel la restante cu minus 7,66 lei. Aceste minusuri apar distinct de luna septembrie, in coloana separata la dreapta totalului lunii septembrie. In acest fel in contabilitate luna septembrie valoarea facturilor "se inchide" cu aceasta colana ce se refera doar la luna septembrie. Daca inainte de aceasta coloana mai bagam si plati in avans si penalizari, va fi ceva mai greu sa inchidem luna din punct de vedere contabil.
arockz
Da si mie tot asa mi se pare cel mai corect, dar parerile sunt impartite.
Este vorba doar de un plus de 10 mc apa rece si 6 mc apa calda, ceea ce inseamna la totalul de plata al acestui apartament un minus de 84 lei.
Am fost intre timp la primarie pentru a intreba daca este corect cum am procedat cu regularizarea si daca este corect ca penalizarea procentuala sa fie inainte de total luna.
Mi-a spus ca este corect modul cum am procedat. Referitor la rubrica de penalizare mi-a spus ca este corect trecuta inainte de total luna, dar daca cenzorul vrea sa trec rubrica dupa total luna sa fac aceasta modificare numai daca imi da in scris si motivul pentru care doreste sa fac aceasta modificare.
Oricum nu o sa afisez listele pana nu voi avea decizia scrisa a comitetului cum sa procedez cu aceasta regularizare si cum vor sa arate lista de intretinere.
adriantot
Eu nu spun ca nu este corect cum spune si cenzorul. M-a deranjat modul de abordare al cenzorului, tonul ridicat pe care l-a folosit spunandu-mi sa le refac ca nu sunt corecte. Am vrut sa stiu si alte pareri daca eu am procedat gresit si daca ar trebui sa refac listele. Cat despre coloana de penalizare procentuala daca este corect dupa total luna, asa am sa o trec,am sunat un reprezentant al firmei si mi-a explicat cum se poate face modificarea in program. Nu inteleg cum a vazut de abia acum dupa 7 luni ca este trecuta inainte de total luna aceasta coloana. In fine, dupa cum m-au sfatuit cei de la primarie, o sa astept decizia comitetului, daca se refac sau nu listele.
Va multumesc pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metri cubi de apa adaugati ca penalitati roxmarina roxmarina de un an nu am mai platit intretinerea,dar ma trezesc in fiecare luna cu 20metri cubi de apa in plus sub forma de penalitati pe langa penalitatile ... (vezi toată discuția)
Plata apei la pausal cristinutza_craiova cristinutza_craiova Buna seara, Am apometre montate si la baie, si la bucatarie, insa nu duc citirea lor decat o data la cateva luni, din aceasta cauza mi s-a pus la plata apa la ... (vezi toată discuția)
Rubrici obligatorii in tabelul de intretinere bloc 2015 emil32 emil32 Buna ziua, O rugaminte, va rog! Ce rubrici sunt obligatorii in tabelul de intretinere la bloc, conform carei legi? Cum trebuie intocmit tabelul de ... (vezi toată discuția)