Am si eu o intrebare si sper ca ma puteti ajuta. Situatia este urmatoarea:
O persoana fizica cetatean spaniol decide sa vanda firma infiintata in romania. In acest scop imputerniceste prin procura notariala o persoana fizica din romania. In procura se mentioneaza ca persoana din romania este imputernicita sa vanda toate partile sociale si sa renunte in numele cetateanului spaniol la orice drepturi si responsabilitati legate de sociatea comerciala prin indeplinirea procedurilor legale. Se mai mentioneaza ca in aces scop persoana din romania poate semna in numele cetateanului spaniol orice act public sau privat necesar atingerii scopului propus. Procura este semnata doar de cetateanul spaniol si autentificata de un notar din spania.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.trebuie mers la notar pentru specimen de semnatura al persoanei din romania inainte de semnarea oricarui act, avand in vedere ca in procura din spania nu apare aceasta semnatura?
2. Hotararea aga de catre cine trebuie semnata?
3. Desi in procura se mentioneaza ca trebuie sa vanda, poate sa faca o cesiune de parti sociale cu titlu gratuit? (avand in vedere ca aceasta ar fi practic tot o vanzare dar cu pretul = 0 lei)
4. Contractul de cesiune de parti sociale trebuie sa fie totusi semnat de persoana din spania?
5.Persoana din romania doreste sa cumpere aceste parti sociale. Avand in vedere ca persoana din spania doreste doar sa ”scape” de firma, trebuie in mod necesar sa afle cine o cumpara?
6. Pentru procura din spania este suficienta o traducere a unui traducator autorizat?
Contractul de donatie se supune anumitor conditii de forma si fond pentru a fi valabil. Ca urmare a acestui fapt una dintre conditii este sa imbrace forma autentica, adica sa fie incheiat la un notar. Acolo taxele sunt functie de valoarea partilor sociale pe care asociatul spaniol le doneaza. Numai ca tot acolo procura d-voastra din punctul meu de vedere nu este acoperitoare...O alta bariera pe care o aveti de trecut este si registrul comertului unde va trebui sa inregistrati aceste documente si sunt foarte "sensibili" la cesiunea partilor sociale, adica foarte atenti la documentele prezentate...
Va multumesc mult pentru raspunsuri, sunt foarte utile. Mai am o singura intrebare. Cum se procedeaza in cazul in care firma are pierderi foarte mari? Practic persoana care preia o astfel de firma cu titlu gratuit sau pe o valoare simbolica, nu primeste o donatie, tocmai pentru ca firma are pierderi foarte mari. In acest caz procura pentru vanzare ar putea acoperi o transmitere a partilor sociale la o valoare foarte mica? Valoare reala in acest a caz a partilor sociale cred ca este aproape zero.
Nu are nicio legatura ceea ce imi scrieti acum cu ceea ce v-am spus eu.Daca sunt cu titlu gratuit(indiferent ca societatea are pierderi) tot donatie se numeste...