avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat sau contract de chirie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat sau contract de chirie?

Fortata de imprejurari am inchiriat un apartament in stare foarte deplorabila prin agentie imobiliara (nestiind ca apartamentul este pus gaj la credit bancar), cu datorii la asociatie in valoare de aproximativ 5000 lei. Intelegerea dintre proprietar si noi a fost sa facem investitii in apartament in contul chiriei sa se poata locui. Dupa amortizarea investitiei sa platim si datoria la asociatie. Dupa 6 luni i-a venit somatie proprietarei de la executor si banca unde avea creditul ca daca in termen de 1 luna nu plateste 26.000 euro, ii scoate apartamentul la licitatie. Intre timp nu s-a incheiat nici o forma legala intre noi (proprietara si chiriasi). Investitia este in valoare de ~ 6000 lei, iar noi am platit momentan doar intretinerea pe cele 5 luni locuite in apartamentul cu pricina (luni de vara). Vor urma si lunile de iarna in care se va include caldura.
Intre timp proprietara mi-a promis ca in curand v-a stinge creditul bancar, obligandu-ma intr-un fel sa platesc la asociatie 600-700 ron din restanta, pe langa cheltuielile curente. Asociatia deja face formele sa o cheme in instanta pentru recuperarea datoriei catre ea.
Cum se poate iesi din aceasta situatie? Prin contract de inchiriere sau contract de comodat?
Prin investitia facuta si renovarea facuta, valoarea apartamentul compus din 3 camere, la etajul 3 /10 nu mai este de 25.000 euro. Proprietara ar putea sa ne dea afara oricand.
Pentru toata investitia facuta avem acte doveditoare in afara de manopera. Investitia s-a recuperat doar jumatate in 5 luni.
Astept raspuns urgent. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: puiutz.puisor , utilizator 19:55, 6 Noiembrie 2012
In primul rand este pacat ca ati dati bani fara sa aveti contractul de inchiriere semnat.
Atentie, ca daca banca are ipoteca pe apartament, proprietara are interdictie de inchiriere, s-ar putea sa si stie asta si sa nu vrea sa semneze.
Contract de inchiriere daca este posibil cu mentiunile in sensul neplatii chiriei in contul investitiilor facute.

Nu aveti de ce plati restanta proprietarului la cotele de intretinere, ci doar propriile cheltuieli de cand ati ocupat imobilul respectiv.
Daca aveti acte doveditoare puteti sa obtineti hotarare judecatoreasca si sa veniti la executarea silita sa va recuperati banii.
Pana atunci ati putea sa stati acolo.
Este bine sa va cautati si avocat daca doriti sa va exercitati drepturile si sa va aparati.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt....
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
puiutz.puisor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare restante de la un locatar DraghiciMaria112 DraghiciMaria112 Buna seara. Avem si noi urmatoarea situatie. Am avut proces cu o locatara care a facut credit la banca pt. achizitia apartamentului din blocul nostru. Intre ... (vezi toată discuția)
Probleme proprietar apartament GABI-Gabriel GABI-Gabriel Am un contract de inchiriere pentru un apartament realizat de catre o agentie. Cand am luat apartamentul ni s-a spus ca nu se va inregistra la ANAF pt ca daca ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie chirie Marius198828 Marius198828 Buna seara, Am intampinat o mica problema si am nevoie de ajutorul vostru. Timp de 1 an am locuit in chirie intr-un apartament iar la cererea ... (vezi toată discuția)