avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ca proprietar cum scap de chiriasii fostilor proprietari?

am achizitionat o casa si nu pot beneficia de dreptul meu de proprietar deoarece chiriasii fostilor proprietari nu vor sa paraseasca casa desi au fost notificati conform contractului de catre fostii proprietari,au fost notificati si de mine ca sa paraseasca spatiul si tot nu vor.Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti daca incep acum o plangere penala in vederea executarii silite ce sanse am sa-i execut luna aceasta?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:05, 8 Noiembrie 2012
Noul cod civil:

§6. Înstrăinarea bunului dat în locațiune

Opozabilitatea contractului de locațiune față de dobânditor

Art. 1.811. - Dacă bunul dat în locațiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locațiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locațiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
c) în cazul mobilelor supuse unor formalități de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalități;
d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosința locatarului.


Încetarea locațiunii în caz de înstrăinare
Art. 1.812. -
(1) Dacă părțile convin astfel, locațiunea încetează în cazul înstrăinării bunului dat în locațiune
(2) Cu toate acestea, locațiunea rămâne opozabilă dobânditorului chiar și după ce locatarului i s-a notificat înstrăinarea, pentru un termen de două ori mai mare decât cel care s-ar fi aplicat notificării denunțării contractului, conform prevederilor art. 1.816 alin. (2)


Vechiul cod civil:

Art. 1441
Dacă locatorul vinde lucrul închiriat sau arendat, cumpărătorul este dator să respecte locaţiunea făcută înainte de vânzare, întrucât a fost făcută prin un act autentic sau prin un act privat, dar cu dată certă, afară numai când desfiinţarea ei din cauza vânzării s-ar fi prevăzut în însuşi contractul de locaţiune.
Art. 1442
Dacă în contractul de locaţiune s-a prevăzut desfiinţarea lui din cauza vânzării, atunci locatarul are dreptul a cere dezdăunarea de la locator, afară numai când s-ar fi stipulat contrariul.
Art. 1443
Cumpărătorul ce voieşte să facă întrebuinţare de facultatea rezervată prin contractul de locaţiune de a da concediu *) , trebuie să vestească mai întâi pe locatar. Chiriaşul va fi vestit mai înainte cu timpul cerut de obiceiul locului; arendaşul cel puţin cu un an.
Art. 1444
Arendaşul ori locatarii nu pot fi daţi afară mai înainte de a fi dezdăunaţi de către locator, iar când acesta nu o face, de către cumpărător.


Care sunt condiţiile în care a fost încheiat contractul de închiriere? Cînd a fost încheiat contractul?

Sunt chestiuni care trebuie lămurite. Abia atunci se va cunoaşte legea aplicabilă şi se vor putea căuta soluţii.
Contractul a fost incheiat in octombrie 2010 pe o perioada de 3 ani,dar exista o clauza in contract care prevede ca incetarea contractului se face prin vanzarea apartamentului unor terti de drept la 30 de zile de la notificarea contractului de vanzare cumparare catre chiriasi.Chiriasii au fost notificati atat de catre fostii proprietari cat si de catre mine ca actual proprietar.
Acţiune în evacuare. Vedeţi şi Legea nr.114/1996, art.21 şi următoarele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie stefaniuradu stefaniuradu Am achizitionat un spatiu cu credit de la o banca s-a facut contract de vanzare cumparare la notar prin care vanzatorii declara ca imobilul nu este scos din ... (vezi toată discuția)
Cumparare spatiu inchiriat Vioricamiron Vioricamiron Buna ziua. Avem un magazin intr-un spatiu care face parte dintr-un spatiu mai mare. Proprietarul de la care am inchiriat a vandut spatiul ( inclusiv sectiunea ... (vezi toată discuția)