avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... fila cec si bo in valuta
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

fila cec si bo in valuta

pot emise file cec si bilete la ordin in valuta pe teritoriul romaniei?
lege...
Cel mai recent răspuns: ENGFULL , utilizator 10:17, 30 Ianuarie 2009
Platile pe teritoriul Romaniei se fac in lei.
si atunci ce spuneti de asta ( NOrma nr 7 /1994)
; PCT. 181
Pe orice cec este obligatorie înscrierea sumei de plată şi a monedei în care urmează să se efectueze plata.
PCT. 182
De regulă, cecul trebuie să fie plătit în moneda locului plăţii, respectiv în lei pentru cecurile plătibile în România.
Excepţie de la această regulă pot fi următoarele două situaţii:
a) trăgătorul exprimă suma de plată într-o altă monedă decât în lei şi plata urmează să se efectueze în această monedă;
b) trăgătorul exprimă suma de plată într-o altă monedă decât în lei, dar stipulează că plata efectivă se va face în lei la cursul zilei.
În cazul prezentat la lit. a) plata se poate face de către tras numai cu condiţia ca trăgătorul să posede disponibilul în valuta respectivă.
Pentru cecurile aflate în situaţia de la lit. b) şi de la pct. 184, clauzele cuprinse în redactarea girurilor care ar altera clauza de risc valutar stabilită la emiterea cecului se consideră nule.
PCT. 183
Pentru un cec aflat în situaţia de la pct. 182 lit. b), în cazul neachitării în ziua prezentării, posesorul poate cere, după preferinţa sa, ca cecul să-i fie achitat, fie prin transformarea la cursul de schimb valutar convenit pentru ziua prezentării, fie la cursul de schimb valutar din ziua plăţii.
#M1
PCT. 184
Dacă moneda în care a fost emis cecul este alta decât moneda naţională, dar este cotată la Banca Naţională a României, şi plata se doreşte a fi efectuată în lei, plata se va efectua la cursul de schimb calculat de Banca Naţională a României din ziua prezentării la plată a cecului.
#B
PCT. 185
Banca Naţională a României şi societăţile bancare vor accepta cecurile în care suma de plată este exprimată într-o monedă străină, numai cu condiţia ca denumirea monedei străine să fie făcută complet (dolar S.U.A., dolar Australia etc.) sau printr-unul dintre simbolurile recunoscute pe plan internaţional pentru valutele respective (USD, AUD etc.)

este aplicabil doar institutiilor de credit si bancilor? nu e valabil si intre pers jd?
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
ENGFULL, utilizator
dar de ART. 37 legea 59/1934
Când un cec este plătibil într-o monedă care nu are curs la locul plăţii, suma poate fi plătită, în termenul de prezentare a cecului, în moneda ţării, după valoarea ei din ziua plăţii. Dacă plata nu a fost făcută la prezentare, posesorul poate, la alegerea sa, să ceară ca suma să-i fie plătită în moneda ţării, fie după cursul în ziua prezentării, fie după cursul din ziua plăţii.
Valoarea monedei străine este determinată după uzurile locului de plată. Trăgătorul poate totuşi să stipuleze că suma de plată va fi calculată după un curs indicat în cec.
Regulile aici arătate nu se aplică în cazul când trăgătorul a stipulat că plata va trebui făcută într-o monedă anume arătată (clauza de plată efectivă în monedă străină). Dacă suma este arătată într-o monedă având aceeaşi denumire, dar o valoare diferită în ţara de emisiune şi în aceea a plăţii, se presupune că indicarea se referă la moneda locului de plată.



deci , d-vstra ce intelegeti ? pot fi emise file cec in val;uta ?
ma gandesc doar daca exista vreo alta lege , norma care sa-mi interzica chestia asta ......( ceva legat de spalare de bani .... nu stiu )
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
ENGFULL, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantii bo sau cec? Nafets Nafets Daca primesc de la un client fila CEC in alb cu PV predare-primire am dreptul sa completez fila? Am inteles ca daca completez fila aceasta nu e tocmai ... (vezi toată discuția)
Persoana juridica - emitere cec in alta moneda decat in lei. mrbilly mrbilly Buna ziua. Se poate emite o fila CEC / sau bilet la ordin, intr-o moneda (Eur/Dolar) in afara de moneda nationala (lei) ? Aici sunt doua cazuri, cazul in ... (vezi toată discuția)