avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Garantii BO sau CEC?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Garantii BO sau CEC?

Daca primesc de la un client fila CEC in alb cu PV predare-primire am dreptul sa completez fila? Am inteles ca daca completez fila aceasta nu e tocmai 'beton'.

A doua intrebare - o fila CEC in alb mai poate fi considerata fila CEC? Mai poate fi gasit vinovat emitentul de inselaciune sau e doar o incalcare a legii CEC-ului?

Intreb asta pt ca in viata de zi cu zi am observat ca am investit mereu f usor un BO dar toata lumea sustine ca fila CEC e cea mai buna. Asa e oare?
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 18:55, 16 Iulie 2008
cecul in alb poate avea in momentul emiterii numai semnatura tragatorului si alteori si unele din mentiunile obligatorii. Mentiunile lipsa trebuie completate inaintea prezentarii cecului la plata, conform intelegerii prealabile dintre semnatarii cecului. Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare nu primesc cecuri in alb necompletate

Avantajele cecului sunt multiple:
Pentru utilizator (tragator sau beneficiar) avantajul consta in evitarea detinerii si manuirii banilor, iar pentru fisc avantajul consta in posibilitatea controlului platilor.
De aceea reglementarile legale cu privire la utilizarea cecului au avut ca urmare dezvoltarea puternica a acestui mod de executare a obligatiei de plata in perioada postbelica, dar dupa 1990 fenomenul marcheaza o tendinta de descrestere datorita concurentei altor instrumente de plata mai putin costisitoare: viramentul bancar si cardurile de plati.
Inconvenientele majore ale cecului sunt: incertitudinea platii (datorita emiterii cecurilor fara acoperire) si costul ridicat al prelucrarii fata de costul transferurilor electronice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cec garantie la contract de mandat HoreaO HoreaO Am incheiat un contract de reprezentanta cu un producator, urmand sa primesc un stoc de marfa. Pentru garantarea stocului, am depus garantie o fila CEC in alb. ... (vezi toată discuția)
Cec garantie in alb - penal sau nu? Cent Cent Cand un cec introdus la plat si pt care nu am avut bani dar a fost lasat lasat garantie in alb devine un caz penal si cand nu? (vezi toată discuția)
Cec in alb, garantie Alex28 Alex28 Lucrez de ceva vreme cu un client, care a mai avut intarzieri la plata, dar minore. La un moment dat, acum vreun an, crescand valorile, mi-a dat un cec in alb, ... (vezi toată discuția)