avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... trecere la pensie pentru limita varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

trecere la pensie pentru limita varsta

Va rog sa-mi raspundeti daca la trecerea de la pensia anticipata partial la trecerea la pensie pentru limita de varsta, la indeplinirea conditiilor, fara a avea alte acte suplimentare de depus la dosarul de pensionare, mai trebuie depusa cerere la Casa Judeteana de Pensii, sau trecerea se face din oficiu conform Legii 263/2010.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:04, 14 Mai 2013
Conform art 67 din Legea 263/2010,la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta,pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentrru limita de varsta si se recalculeaza, prin eliminarea diminuarii de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
Transformarea,in conditiile prevazute mai sus,se face din oficiu.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.


2. Deoarece evidenta de la Casele de Pensii nu este bine pusa la punct nu ar fi rau ca inainte cu vreo luna de data indeplinirii conditiilor pentru pensia pentru limiat de varsta sa anuntati Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie anticipata broscatani broscatani buna, as vrea si eu sa stiu daca pensie anticipata se recalculeaza dupa o anumita perioada sau ramane cu acea penalizare de 5 ani pana la implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta gluten gluten Pensia anticipata va deveni pensie pentru limita de varsta, din oficiu ?Sau trebuie sa depun o cerere?Multumesc! (vezi toată discuția)
Recalculare pensie simplu_el simplu_el Tatal meu a iesit la pensie anticipat cu cinci ani inainte de implinirea varstei, desi avea vechimea necesar. Anul acesta in octombrie implineste 65 de ani. Ce ... (vezi toată discuția)