avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator as.prop. tarifeaza apa la un pret mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator as.prop. tarifeaza apa la un pret mai mare

Dupa mai multi ani de neatentie, s-a observat ca administratorul de bloc, tarifeaza apa rece la un tarif mai mare decat al APA NOVA. La un calcul bazat pe datele afisate, s-a constatat ca a incasat cu cca.10.000 lei mai mult in 4 ani.
Administratorul justifica prin pierderi de apa.
Daca luam de buna aceasta explicatie, inseamna ca e neglijenta in serviciu, iar el trebuie sa returneze acesti bani.
Nu dorim sa ne angrenam intr-un proces, ci de fapt dorim sa scapam de acest administrator.
Nu ne mai adresam la Primarie, ca nu se rezolva nimic.
Intrebarea noastra este: Protectia consumatorului are in atributii si verificarea unor astfel de aspecte, de practicare a unor tarife nelegale la asociatiile de proprietari?
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 12:51, 26 Noiembrie 2012
elga si cu adriantot sunt profesori in ceea ce spun draga elena asadar tot timpul sa citesti cu atentie ce scriu pt ca mai mereu au dreptate
administratorul e un simplu angajat care executa dupa cum dicteaza oamenii superior ierarhici adica presedintele si comitetul care la rindul lor daca le merge capul judeca dupa legi si regulamente in vigoare nu dupa bunul plac .administratepartiza proprietarilor consumurile si preturile exact cum sunt in factura deoarece este un pret hotarit si aprobat de institutii abilitate ,nu vine gică de la afumați sa mârească el prețul ca asa are el chef ,nici măcar presedintele sau comitetul nu pot lua decizii contrare legii deoarece se lovesc de nulitate absolută
iti atasez aici un regulament dupa care se calculeaza apa rece si pierderile
aceiasi metoda e folosită si la apa calda

ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ............ Nr....../.......................

REGULAMENT
pentru calculul valorii consumului de apă rece

Conform art. 40(1) din H.G. 1588/19.12.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Comitetul executiv stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:
1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), în ultimele 7 zile ale fiecărei luni.
2. Se determină lunar costul mediu pentru 1 metru cub de apă (apă rece, canalizare şi pluvială) prin împărţirea valorii totale din factură la cantitatea de apă facturată specificată pe factură;
3. Se înmulţeşte costul mediu pentru 1 metru cub de apă cu consumul în metri cubi înregistrat pe contoarele individuale conform punctului 1) pentru fiecare apartament şi se calculează valoarile individuale şi suma totală a valorilor rezultate;
4. Se face diferenţa dintre valoarea de pe factură şi valoarea rezultată la punctual 3). Această diferenţă se repartizează pe numărul curent de personae care locuiesc în apartamentele la care nu s-a determinat şi consemnat consumul conform punctului 1), până la maxim 7 metri cubi de persoană ;
5. Se scade şi acest consum din consumul facturat. Dacă nu s-a ajuns după aceste operaţii la valoarea facturii se continuă cu punctual 6);
6. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după această operaţie este de maxim 10% din valoarea facturii atunci valoarea facturii se împarte la consumul stabilit până acum (consumul stabilit prin citire plus consumul de 7 metri cubi de persoană pentru ceilalţi), şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respectiv . Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;
7. Dacă diferenţa până la valoarea facturii după punctual 5) este mai mare de 10% din valoarea facturii atunci această valoare ( ce depăşeşte 10%) se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor ce depind de branşamentul respectiv;
În aceste ultime situaţii stabilite la punctele 6) şi 7), administratorul împreună cu instalatorul prezintă urgent situaţia preşedintelui şi comitetului executiv şi vine cu propuneri concrete în vederea depistării cauzelor acestor diferenţe, de limitare a pierderilor, scapărilor, sustragerilor de apă şi/sau remedierea defecţiunilor la instalaţia de alimentare cu apă.
Aprobat în şedinţa Comitetului executiv din ……………………….


Cine o fi, domnule, autorul acestui regulament ca pare a-mi fi cunoscut!?
Multumesc celor care mi-au raspuns.
Era de asteptat ca acestia sa fie tocmai oameni de buna credinta, care dau indicatii cf. legii si normativelor.
Cazul nu este al meu, personal, ci al unei cunostinte care s-a mutat de curand in acel bloc.
Fiindca totusi exista si alte cauze, fie generale, fie particulare, voi detalia putin, poate au de invatat si cei care doar citesc subiectul, dar chiar si cei care cunosc doar aspectele de la blocul lor.
Cu o experienta de cateva zeci de ani la bloc, pot afirma ca cca. 90% din locatari nu citesc listele de plata, decat la ultima rubrica, adica Total de plata, iar tot cam acelasi procent dintre adiminstratori, presedinti, cenzori sunt persoane cu pregatire minima, care nu cunosc, nu inteleg legile si prevederile tehnice, sau au interes sa nu le respecte.
Acesta este cazul si la blocul respectiv.
Practic administratoarea conduce asociatia.
Nu mai insist de ce locatarii sunt asa cum sunt, de ce permit, fiindca asta se vede la orice nivel, la noi.
Eu si cunostinta mea, cunoastem legea 230, ca si normativele.
Stim si ca apometrele trebuie verificate la 4 ani cele de apa calda, la 5 ani cele de apa rece (cf. normativului ANRSC).
Administratoarea de cand este angajata, de 5 ani, a refuzat sa faca orice verificare, nici macar nu a venit sa citeasca vreun index la apometru.
Dupa ce s-a relevat, recent, ca a incasat apa la un tarif mai mare, ea acuza pierderile.
Ori sa stii ca sunt pierderi si sa nu iei nici o masura timp de 5 ani de zile, inseamna cel putin neglijenta in serviciu, ,daca nu intentie.
Nu trebuie sa va mirati, daca ea ar baga si bani in buzunar. Exista chitantiere duble, etc., fiindca ea nu accepta practic accesul la actele contabile, sub diferite pretexte.
(este administrator, contabil si casiera, ceea ce este ilegal, dar locatarii nu vor sa plateasca o persoana in plus).
O alta metoda, pe care o poate practica un administrator incorect, este de a favoriza persoanele care o sustin (fiindca totusi are cativa oponenti).
Ei declara permanent un consum foarte mic, tolerati de ea si deci platesc mai putin, chiar la un tarif mai mare decat cel legal.
(Poate acei bani ii imparte cu ea.)
Pagubiti sunt doar cei care declara corect, de fapt.
Mentionez ca este vorba de un bloc mic, cu 30 ap., deci nu pot exista practic pierderi de 10 mc pe luna, fiindca ar fi vizibil.
In atatia ani, blocul ar fi fost sub apa.
Este ciudat cum, odata cu « descoperirea » acestei nereguli, luna urmatore tariful la apa a fost exact cel al APA NOVA (Bucuresti).
Dintr-o data nu mai sunt pierderi, toate apometrele, chiar foarte vechi, functioneaza fara erori !
Dealungul anilor s-a apelat la Primarie (sector 3), dar acestia au dat un avertizment, dupa care la orice interventie nu mai raspund, motivand cazul ca rezolvat.
Cred ca este bine de cunoscut si aspectele de mai sus, cele pe din afara legii, de unde a venit si intrebarea fireasca : Oare la cine sa ne mai adresam, in aceste circumstante, fiind vorba de incasarea unui prêt mai mare decat cel legl, de catre un salariat.
De aceea ne-am gandit sa cerem parerea dvs.

1. A fi administrator + contabil + casier, mai ales ca este o asociatie mica, nu este ilegal.

2. Primaria este entitatea imediat superioara care monitorizeaza asociatiile. Deci la primarie trebuie sa va adresati.
Altfel, cei 30 de proprietari pot sa-si clarifice un punct de vedere, sa-si aleaga un comitet si un presedinte de asociatie care sa puna lucrurile pe fagasul lor normal.

Pierderile de apa au cauze multiple, nu numai pierderea ca atare. Nu discut aspectele concrete pe care ni le-ati infatisat deoarece aici ar trebui sa vedem si pozitia administratorei.
In general insa 10 mc pierderi apa pe o scara de bloc nu este mult, dar este foarte mult daca aceasta pierdere este pusa in contul fiecarui apartament.
Asa cum s-a spus mai sus este legal ca o persoana atestata ca administrator sa faca administrarea tehnica, contabilitatea si casieria unei asociatii care tine contabilitatea in partida simpla si cu atat mai mult daca este o asociatie mica. Cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si-o sa gasiti aceasta prevedere.
Verificarea activitatii administratorului o face comitetul executiv, presedintele si cenzorul asociatiei, fara interventia si implicarea primariei. Comitetul executiv poate prelua oricand atributiunile administratorului.
Un cot de pe instalatia de alimentare, cedat in subsolul unui bloc, poate produce pierderi de 200 metri cubi intr-o singura noapte chiar daca pe scara sunt 30 sau 10 apartamente. Blocul nu ramane sub apa pentru ca apa se scurge la canal fara sa fie vazuta de cei din apartamente sau de cei de pe strada. Am patit-o acum vreo 4 ani.

Alte discuții în legătură

Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)