avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administrator as.prop. tarifeaza apa la un pret mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administrator as.prop. tarifeaza apa la un pret mai mare

Dupa mai multi ani de neatentie, s-a observat ca administratorul de bloc, tarifeaza apa rece la un tarif mai mare decat al APA NOVA. La un calcul bazat pe datele afisate, s-a constatat ca a incasat cu cca.10.000 lei mai mult in 4 ani.
Administratorul justifica prin pierderi de apa.
Daca luam de buna aceasta explicatie, inseamna ca e neglijenta in serviciu, iar el trebuie sa returneze acesti bani.
Nu dorim sa ne angrenam intr-un proces, ci de fapt dorim sa scapam de acest administrator.
Nu ne mai adresam la Primarie, ca nu se rezolva nimic.
Intrebarea noastra este: Protectia consumatorului are in atributii si verificarea unor astfel de aspecte, de practicare a unor tarife nelegale la asociatiile de proprietari?
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 12:51, 26 Noiembrie 2012
Dle adriantot, cu scuzele de rigoare, dar un principiu general contabil, este acela ca un contabil nu umbla cu banii, adica nu poate fi si casier. Daca cititi atent documenetele la care faceti referire, veti afla ca administarul poate fi si contabil, dar nu si casier, acolo unde se lucreaza in partida simpla.
De asemenea, 200 mc. inseamna 200.000 litri de apa! Nu e un fleac. Iar daca apa curge ani de zile, cum spune dna, eu cred ca blocul se poate chiar inclina.
Iar numai un bloc de retardati nu ar observa pierderea.
De asemnea, sfaturile teoretice sunt bune, dar in cazul de fata, problema este ca ele sunt cunoscute se pare, dar inutile.
Cred ca dna explica foarte bine, ce crede ca se intampla, concret, dar spune tocmai ca autoritatile nu intervin, de unde si intrebarea: OPC poate interveni?
Eu stiu chiar de la functionarii primariei sect. 3, ca primarul protejeaza administratorii de bloc, considerandu-i foarte buni agenti electorali in fiecare bloc.
Iar ca sa faci o expertiza contabila de unul singur, e prea costisitor, in primul rand, iar apoi e o intreaga tevatura: trebuie sa reclami la Politie, apoi sa delege ei un expert contabil, sa se preia actele de la administrator cu PV, etc .etc. In final, si asta e caz concret, procurorii pot da NUP...
Cine mai risca atunci bani si nervi ?
Cu stima.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
Danescu Eugen, utilizator
La mine in asociatie se consuma pe contarele de apa 300 MC iar diferentele sunt 50 Mc in 4 luni avem diferente cat sunt la dvs intr-un an. Asociatia are 44 de apartamente. Ce sa inteleg ca la mine in asociatie diferentel sunt mari sau sunt mici la Dvs?
Ca sa ne lamurim, la propunerea dumneavoastra, sa citam si sa citim cu atentie cateva prevederi din HG 1588/2007:
Art. 22. -
(1) Activitatea de administrare a condominiului include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie.
(8) În situaţia în care asociaţia de proprietari angajează un casier, acesta răspunde de efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar, cu respectarea prevederilor Regulamentului operaţiunilor de casă. La asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă, administratorii de imobile pot cumula şi funcţia de casier.


Cei 200 m.c. de apa inseamna 200 tone de apa, daca vreti. Insemna mult sau putin. Dar, repet, 200 m.c. apa pot sa se scurga intr-o noapte la canal daca se sparge o conducta la subsol fara sa vada cineva apa.
In mod normal autoritatile nu au de ce sa intervina deoarece asociatiile se conduc, in general, de proprietari conform legislatiei. Autoritatile pot verifica din oficiu, dar verifica mai ales la sesizarea cuiva. Iar verificarea facuta de reprezentantii primariei nu rezolva problemele asociatiei. Proprietarii trebuie sa si le rezolve in cadrul asociatiei.
OPC-ul nu are treaba cu administrarea sau gestiunea interna a asociatiei.
Verificarea activitatii asociatiei se face fara costuri suplimentare de catre cenzor, presedinte, membrii comitetului si fiecare proprietar direct la sediul asociatiei sau prin dezbaterile din adunarea generala finalizate cu luarea de hotarari.
Dle adriantot, activitatea de administrare cuprinde 3 activitati, dar nu inseamna ca toate trebuie sa le faca aceeasi persoana, incalcand principiile contabilitatii.
Inca odata, contabilul nu umbla cu bani niciodata.
Ca se practica, mai ales la asociatii, acolo se petrec multe incalcari ale legilor.
Intr-adevar, legile romanesti sunt interpretabile si nu rareori se bat cap in cap.
Eu interpretez tinand seama si de logica acestei prevederi, adica cineva incaseaza si plateste, iar alticineva inregistreaza operatiile.
Dar cred ca nu are rost sa facem din asta o disputa.
Important este sa nu trasmitem idei eronate, fiindca de aici se inspira destule persoane.
Chiar contrazicerea noastra, cred insa ca este benefica, pt ca oamenii pot aprecia si lua decizii care sa ii fereasca de pagube.
O zi buna.

In ceea ce priveste, daca 100 mc de apa este mult sau putin, asta depinde de cat creste pretul apei, fata de cel legal. Daca intr-o luna platesti mai mult cu 40- 50 de lei, din cauza acestei diferente, eu cred, de ex. ca este mult. Deci dupa asta se judeca, de catre consumator.
Apoi, fiecare aparat, deci si apometrele au o clasa de precizie, la fel si contoarele de bransament.
Contoarele de bransament au clasa de precizie C, adica cea mai mare, iar apometrele de ap. mai vechi au A sau B, doar cele mai noi au C.
Dar toate astea trebuie verificate si luate masuri de eliminare a diferentelor, nu pur si simplu, cum explica cineva mai sus, sa se faca un calcul, iar ce iese in plus, oricat ar fi, sa se repartizeze si sa se plateasca.
In tarile avansate, orice picatura de apa conteaza si se combate risipa.
Sunt desigur probleme prea tehnice pt administratorii atestati la gramada, iar cand li se atrage atentia, nu tin seama, chiar daca le explica persoane de specialitate.
Fiindca mai e o moda, de pe vremurile trecute: clasa muncitoare este cea conducatoare, sau mai nou "noi nu gandim, noi muncim".
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
Danescu Eugen, utilizator
Cine vrea sa se "distreze", dar si sa cunoasca o realitate de care poate nu au parte, sa intre pe:

[ link extern ] /

Acolo puteti vedea cum se rezolva probleme simple, pe care legea 230 din 2007 le prevede, cu "ajutorul" functionarilor de la Serviciul pt asociatii de proprietari de la Primaria sector 3, Bucuresti si de ce m=am gandit sa ma adresez la Protectia Consumatorului.
Sunt si poze, din care una este cu un cap de dna...plin de sange, urmare a unei inspectii facute "cu profesionalism", care a iincitat mai mult spiritele, decat sa rezolve problema.

Mentionez, ca sect. 3 din Bucuresti, este a doua primarie din tara, dupa cea a Capitalei, ca nr. de locuitori (peste 400.000).

Alte discuții în legătură

Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Diferente pret apa rece teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta . - Reacţia reprezentanţilor societăţii vine după ce, în repetate rânduri, mai mulţi ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)