avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anexa nr. 1 la Ordinul 1071 / 2009
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anexa nr. 1 la Ordinul 1071 / 2009

Am gasit pe net, multumita d-lui "adriantot". METODOLOGIA DE CALCUL AL
PERFORMAN³EI ENERGETICE A CLÃDIRILOR.

Am citit cu mare atentie studiul de caz, exemplul de calcul de la finalul metodologiei. Conform studiului, la un bloc S+P+3E se obtine o reducere de 34% a consumului de energie, cu o perioada de amortizare de 4-5-6 ani.

Din pacate, exista o serie de lipsuri ale studiului:

1.de ce este analizata exclusiv anveloparea cu polistiren? stiut fiind ca exista si alte materiale, vata minerala de exemplu; ar fi fost de dorit un studiu comparativ care sa contina cel putin doua variante !

2.care este "durata de viata" a anveloparii cu polistiren? evident ca durata de viata trebuie avuta in vedere in aprecierea oportunitatii unei investitii; de exemplu, chiar daca o investitie este mai scumpa, ea poate fi preferata daca are o durata de viata mai mare!

3.nu este indicata/recomandata o perioada de garantie; in opinia mea, perioada de garantie a unei astfel de lucrari trebuie sa acopere cel putin perioada de amortizare! Daca amortizarea se face in 6 ani, de exemplu, garantia trebuie sa fie tot de 6 ani.

4.de ce nu este analizat un bloc inalt, de 8-9 etaje? astfel de blocuri sunt cele mai numeroase in Bucuresti, deci studiul ar fi fost cu atat mai semnificativ
Cel mai recent răspuns: trifoi1998 , utilizator 15:19, 11 Noiembrie 2012
@adriantot

Tocmai asta-i problema: lipseste alternativa! Exemplul dvs., prinvind "pasaj subteran sau sosea suspendata" este perfect, dar in favoarea sustineii mele. Adica, DE CE nu sunt prezentate DOUA solutii alternative, ci numai una, "polistirenizarea"? Prezenta unei SINGURE solutii, intr-un act normativ, este pur si simplu suspecta. Induce ideea ca, prin act normativ, se impune polistirenizarea drept unica solutie tehnica de reabilitare termica. Altfel spus, un fel de sofism prin invocarea autoritatii, parerea mea.
unmoeglich a scris:
.. eu stau intr-un bloc construit in 1975 cu 4 etaje, cu peretii din prefabricate, beton pus cu macaraua, dar care, si nu este singurul bloc, la peretii exteriori, s-a avut grija sa fie din 2 bucati care au intre ele vata minerala......unii au pur si simplu in loc de vata minerala o "perna de aer"...Ma intreb de ce oare ar trebui sa mi se bage pe gat reabilitarea???

Ma jutati in dialogul cu @trifoi1998.
Tocmai pentru ca solutiile de constructie a blocurilor au fost diferite exista acea prevedere in metodologie care impune ca specialistii sa analizeze starea cladirii...
Dar de "bagat pe gat" nu va baga nimeni. Hotararea de a intra in acest program finantat de la buget este luata de adunarea generala a proprietarilor. Nu va foteaza nimeni din afara asociatiei. Dar daca unii nu sunt de acord cu hotararea adunarii generale, au aceleasi drepturi si obligatii ca si in cazul hotararii adunarii generale de a alege un presedinte, de a zugravi casa scarii, de a moderniza liftul s.a.m.d.

@trifoi1998 a scris:
Exemplul dvs., prinvind "pasaj subteran sau sosea suspendata" este perfect, dar in favoarea sustineii mele. Adica, DE CE nu sunt prezentate DOUA solutii alternative, ci numai una, "polistirenizarea"?

Acum pasajul subteran este in constructie si nu putem sa ne intoarcem in timp. Pe variantele de modernizare a intersectiei s-a discutat public si in comisii de specialitate cativa ani si s-au facut mai multe studii. In final s-a hotarat cum trebuie facut, s-au alocat resurse si-acum pasajul este in constructie.
Asa s-a discutat si dezbatut de peste 15 ani problema materialelor si a solutiilor de reabilitare, uneori legate de solutii mai economice de a asigura incalzirea apartamentelor. Amintiti-va ca imediat dupa '90 au fost discutii cu privire la centralele de bloc, de scara si-apoi de apartament. Si atunci au spus unii ca e afacerea cuiva sustinuta de cineva... Asadar nimic nou sub soare.
Cine vrea centrala proprie se lupta pentru asta cu furnizorul actual de energie termica, apoi cu vecinii, iar cine mai vrea si reabilitare iar se mai lupta cu vecinii ca sa se poata realiza pentru intregul bloc.
O lupta-i viata...!
"Dar de "bagat pe gat" nu va baga nimeni. Hotararea de a intra in acest program finantat de la buget este luata de adunarea generala a proprietarilor. Nu va foteaza nimeni din afara asociatiei."

Vedeti mie tocmai de asta mi-e frica! Ca o multime total nepregatita vine si ia hotarari.
E ca si cum in bloc s-ar afla 3 profesori universitari din domeniul constructiilor, persoane cu activitate recunoscuta in tara si peste hotare, care spun un NU hotarat dar care trebuie sa se supuna majoritatii, ca sa nu mai fac alte comentarii.
Stiti, si democratia asta ar trebui sa aiba niste limite... Ca intre a hotara daca punem panselute si sa zugravim scara blocului si intre a "dinamita" blocul cred ca exista mari diferente....
Mi-a aduc aminte ca a aparut chiar un profesor universitar de la fac. de constructii care a spus ca aceasta modalitate de a izola termic blocurile cu datul gaurilor pe fatade(exact peretii de mare rezistenta) le scade considerabil rezistenta si asta pentru ca nu se formeaza doar niste simple gauri acolo, ci pleaca niste crapaturi, unele vizibile, altele invizibile ca o panza de paianjen. Iar rezistenta peretelui de beton provine atat din fierul beton dimensionat cu greutatea blocului cat si de betonul turnat la perete dar neintrerupt fara gauri.... Stiti ce comentau vecinii carora le spuneam acest lucru: "Ce? S-a gasit ba asta mai destept ca noi? Toti prostii vorbesc acum la televizor".....
Si acestia VOTEAZA....De asta mi-e mie frica....

Desi am pornit in documentare total impartial, pe masura ce am avansat, am capatat teama ca asistam de fapt la o mare manipulare. Sa fie clar, indiferent de "gratuitate", cineva plateste astfel de interventii, atat pentru ca este vorba de bani publici, achitati tot de noi prin taxe si impozite, cat si pentru ca eventualele pagube vor fi platite, direct, de proprietarii implicati. Mai rau este ca gratuitatea a isterizat pur si simplu, exact pe cei mai "simpli" dintre noi, ca sa ma exprim eufemistic. Cum acestia sunt, de regula in majoritate, rezultatul este previzibil.

Am vazut insa si replica la astfel de atitudini populiste, iresponsabile, cunosc un presedinte de asociatie (de fapt, o doamna) care a cerut declaratie pe proprie raspundere, notariala, celor care isi asuma decizia. Va asigur ca una este sa dai o semnatura pe un tabel, pe care o poti contesta apoi, oricand, si care nu are valoare juridica, si cu totul altceva este sa-ti asumi o declaratie pe proprie raspundere, patrimoniala, civila si penala!

Cred ca asa ar fi corect, ca procedura: proprietarii sa ia act de continutul contractului de mandat cu Primaria, de continutul proiectului tehnic si a celui de executie, de avizele legale, inclusiv de cel de la pompieri si sa-si asume pe proprie raspundere decizia. Nu te poti juca in nici un fel cu proprietatea "celorlalti", adica a celor care NU sunt de acord. Daca majoritatea vrea sa le infranga vointa, prin majoritate, atunci sa-si asume si raspunderea consecintelor. In fond, daca la urmatorul cutremur, fatada ciuruita se prabuseste, cineva trebuie sa raspunda, nu ?

Cu atat mai mult, in situatii in care se incheie un astfel de "contract", inainte de a se lua la cunostinta continutul proiectului tehnic, sau chiar mai rau, cand acesta nici macar nu exista.

In concluzie, imi voi pastra aceeasi impartialitate si ma voi supune deciziei "majoritatii", dar in locul unui tabel cu semnaturi voi cere declaratii notariale de la cei care doresc sa intre in program. Autentificarea unei astfel de declaratii nu cred sa coste mai mult de 10-20 de lei, fiind posibil sa deducem costul acestora chiar din fondul de reparatii existent. Eu ma voi abtine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polistirenizare ContSters61389 ContSters61389 In asociatia mea de proprietari, o parte dintre proprietari vor sa reabiliteze, prin polistirenizare blocul, iar o alta parte nu vor. Cei care vor ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre reabilitarea termica a blocurilor ContSters61389 ContSters61389 Am vazut cum se face lucrarea: se prind cu adeziv placi de polistiren, apoi se dau gauri cu rotopercutorul, in placa si in zidul din spate, iar in gauri de ... (vezi toată discuția)
Limitele deciziei adunarii generale a proprietarilor trifoi1998 trifoi1998 Adunarea generala a proprietarior (asociatia) poate sa decida in privinta proprietatii individuale a proprietarilor din condominiu (bloc) ? (vezi toată discuția)